Vi hade ju rätt!

Jag begär inte att de ska be om ursäkt! Men … de kunde ju kosta på sig orden: ”Ni hade rätt!” Jag tänker på alla kappvändare – de som för några år sedan kategoriskt kritiserade kritikerna och kallade dem för faktaresistenta och ännu värre saker. Idag har de krupit till korset men vägrar att erkänna att det är de själv vägrat att vara kritiska och analysera fakta.

Idag vet jag att jag har haft rätt i det mesta som jag har skrivit de senaste 10-15 åren – om invandring, våld, skola, sjukvård, äldreomsorg osv. Men … jag har väl skrivit mitt budskap 10-15 år innan det har gått upp för makthavarna att de inte kan dölja sanningen längre.

Min värdegrund fick jag som ett litet barn. Jag fostrades med de 10 budorden och bl a till att vara rättvis och inte ljuga. Den värdegrunden består! Jag kan fortfarande inte ljuga och har väldigt svårt att hålla tyst när fel begås. Jag kämpar ofta för rättvisan även om jag inte själv är berörd. För 5 år sedan skrev jag en artikel om värdegrunden.


”Värdegrund är ett begrepp som började användas i svenskan under 1990-talet i diskussioner kring framför allt ett kollektivs gemensamma etiska grundvalar; exempel på kollektiv är en nation, institution, förening eller folkrörelse. Begreppet kan även ha den vidgade innebörden att syfta på de mest grundläggande principerna inom en politisk ideologi eller religion.” enl Wikipedia.

Vår statsminister brukar säga: ”De delar inte vår värdegrund!” Vad menar han med det? Vilken och vems värdegrund avser han? Är det landets värdegrund eller (S) värdegrund? Exakt vad består deras värdegrund av? Som statsminister måste ju han representera HELA svenska folket och inte bara sitt parti!

I värdegrunden finns naturligtvis alla ord om allas lika värde, demokrati, rösträtt, solidaritet, frihet, jämlikhet, yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Men alla dessa ord kan ju tolkas så olika! Jag tror faktiskt att alla människor i Sverige står bakom dessa ord men vi tolkar dem olika. Som ett praktexempel har vi ju DÖ (decemberöverenskommelsen). DÖ kom till för att utestänga vissa grupper från makten. Ändå hävdade man att detta var demokrati. Ett annat exempel är den sk åsiktskorridoren som hela tiden beskär människors möjligheter att yttra sig offentligt.

Det offentliga Sverige ska ha en gemensam värdegrund. Den bör väl vara densamma oavsett vem som regerar? Den ska gälla för t ex vård, skola och omsorg. Det finns ett avsnitt i skolans Läroplan som handlar om att fostra eleverna enl värdegrunden. Exakt HUR ska eleverna och barnen i förskolan fostras? Till goda socialdemokrater eller till goda medborgare? Vem ska egentligen fostra de unga – föräldrarna eller staten? Är det paret Myrdals tankegångar i boken ”Kris i befolkningsfrågan” som fortsätter att göra avtryck? Ska staten fostra de unga till goda socialdemokrater? Är det verkligen det uppdraget vi har gett dem när vi lägger vår valsedel?

De som nu inte delar statsministerns värdegrund – är det de som skolan har misslyckats att ”fostra”, de som tänker självständigt, har egna åsikter och utnyttjar yttrandefriheten? Lever statsministern och regeringen upp till värdegrunden?

Hur står det egentligen till med regeringens värdegrund? Regeringen säger ju aldrig att de har fel! Allt är andras fel! Nu när problemet gäller pandemierna så är allt regionernas fel.

Det vore bra om regeringen någon gång sa: ”Vi hade fel! Ansvaret är vårt!” Det vore bra om de någon gång lyssnade på kritikerna. Men det är för mycket begärt eftersom politiker alltid anser att de vet bäst.

Men … jag hoppas ju ständigt att oppositionspolitikerna och medierna ska göra det som de ska göra. Varför gör de inte det? Kan det bero på att de själv får favörer om de håller med makthavarna? Att hålla med de som har fel innebär ju bara att många delar på skuldbördan!

Emaljmugg - Vi kan säga att du har rätt så har båda fel

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Varjager
  Dec 03, 2020 @ 15:13:27

  Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
  Inget nytt under solen om man inte är blind eller faktaresisten

  Gillad av 2 personer

  Svara

 2. uppstigersolen
  Dec 03, 2020 @ 18:59:47

  Jag tänker själv. Det betyder att jag ibland blir obekväm. När det gäller jobb så får man då flytta på sig om man inte lyckas få tillräckligt många med sig. Så ibland har jag vänt folk, ibland har jag känt att det är dags att dra. Det har inte varit nåt problem för mig. Jag har aldrig varit arbetslös, inte ens den gången när chefen och jag bara var överens om en sak. Att jag fick lämna företaget. Redan på eftermiddagen samma dag hade jag ett nytt jobb. Att det gamla företaget gick i putten två år senare gladde mig oerhört. Att chefens hustru, en trevlig kvinna, lämnade honom i samma veva gjorde mig ännu gladare. Att han fick flytta ifrån sitt flashiga hus med strandtomt på strålande läge i en närförort till Stockholm gjorde att jag kände, rätt åt honom. Hade jag rätt i sak? Tja, svårt att veta. Men för mig gick det bra även i fortsättningen. Ska man alltid stå på sig? Det är ett val man får göra.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Den Trådlösa Tekniken - Det Tysta Miljögiftet

Det största hotet mot jordens liv

Hem | Autismens Ansikten

Mitt liv som autistisk

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Emil Boëthius

"there's a fish in the percolator"

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

%d bloggare gillar detta: