En skitdag eller en dag att fira?

I mitt flöde påmindes jag idag om att det är den internationella Mansdagen. Google talade om att det även är den internationella toalettdagen. Jag blir en smula frustrerad. Vad ska jag fira idag?

Naturligtvis vill jag fira alla gulliga och fina män som finns i världen. Halva befolkningen består av män. Män och kvinnor behövs lika mycket. Vi ska inte strida mot varandra utan leva i symbios och uppskatta varandras likheter och olikheter. Män har blivit feministernas slagpåse sedan grupp 8 tiden. De har tagit emot slagen och försökt anpassa sig. Men feminister blir aldrig nöjda. De vill ha mer och vill bestämma.

Alla goa fina trevliga gubbar, killar, män eller vad ni vill kalla er – idag är det er dag att kraftsamla och hämta mod inför kommande strider med feministerna!

Idag den 19 november är det också Världsdagen för toaletter. Det är väl en viktig dag i många delar av världen. Det är ju viktigt med hygien och tillgång till toaletter så att man slipper att gå ut i skogen. Tycker vi iallafall!

Statsminister Stefan Löfven var i september 2015 i New York och deltog i FN:s toppmöte om global utveckling. Där förkunnade han för tiotusentals besökare i samband med en rockkonsert att Sverige nu har världens första feministiska regering och han lovade även 20 miljarder kronor under de kommande åren fram till 2030 att bygga damtoaletter i världens utvecklingsländer.

På frågan varför han valde att tala om feminism och kvinnor svarade Löfvén att vi inte har råd att inte låta halva jordens befolkning få samma rättigheter som den andra halvan. Det framkom också att Löfvén lovat FN 2,5 miljarder dollar fram till år 2030. Pengar som skall användas till främjandet av kvinnors och flickors hälsa.

– Det är klart vi har råd, sade Löfven på frågan om Sveriges budget klarar den utgiften.

Han fortsatte även att motivera det hela med en egenhändig förklaring.

– Det här är, alltså, det här är inte en kostnad, det här är en investering, sade statsministern.

Idag på Världstoalettdagen undrar jag OM världens flickor och kvinnor i utvecklingsländerna har fått några av de toaletter som Löfven lovade? Eller … var det bara tomt prat?

Sonen reste runt i Bangladesh för 10 år sedan. Han berättade följande: De kom till en liten fiskeby som hade drabbats av en mindre tsunami. De hade fått biståndshjälp till att bygga upp byn igen. Denna gången byggdes byn en bra bit från kusten! Så nu fick de gå lång väg för att kunna utföra sitt jobb – fiska. Det hade byggts toaletter i byn. Byborna visade stolt upp dem för besökarna. Men ingen använde toaletterna. De visste helt enkelt inte vad de skulle göra med toaletten! De fortsatta med att gå ut i skogen och göra sina behov!

Jag tänker också på en berömd toalett i vår stad, Oskarshamn – den i Fredriksbergs herrgård. Herrgården är gustaviansk och byggdes på 1780-talet. Här finns troligen Sveriges första innedass.

Efter att herrskapet hade haft en middagsbjudning så gick alla gemensamt på dass. Dasset var ett stort rum med 4 holkar. Under holkarna var det 4½ meters fallhöjd till en vagn. När vagnen blev full kördes innehållet ut på åkern som gödsel.

Toalettbesöket började med att pigorna fick gå ut och värma holkarna. Sen var det damernas tur. Om de var fler än 4 så kunde de sitta och konversera i någon av fåtöljerna som också fanns i det vackert dekorerade rummet. Eftersom det inte fanns toapapper så användes skitpinnen att skrapa av baken med. Bajset på skitpinnen hamnade sen i mellanrummet på golvbräderna. Medan damerna var upptagna på dasset så satt herrarna i rökrummet utanför och väntade på sin tur. Så gick det till när herrskapet gick på toa i slutet av 1700-talet!

På bilden ser vi 2 holkar, 1 skitpinne och den vackra tapeten i bakgrunden.

dasset

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. messkalle
  Nov 20, 2020 @ 08:42:20

  Tack för vänliga ord om mig och alla mina bröder som delar min värdering att utan våra mödrar vore vi ingenting utan bara en stor.skit.

  Redan de gamla grekerna hade hål huggna
  I sten, dessutom.med vatten för tvätt av ändan Har själv provsuttit.
  .

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

My name is Lena

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

%d bloggare gillar detta: