Vidöppen, halvöppen, stängd eller låst dörr?

När det gäller att öppna upp samhället borde politikerna ha sagt nej. Så skrev en ledarskribent idag. Jag funderar över VAD som har öppnats. När man som jag har referensramar från riktigt stängda dörrar så sätter jag skrattet i halsen. Har denne skribent en susning om vad han skriver?

Den 14 mars i år sattes hela Spanien i karantän. Dörrarna stängdes med förbud och polisbevakning. Vi låstes in i våra bostäder med hot om böter. En del bröt mot förbuden och bötfälldes. Under de två första veckorna av karantänen bötfälldes 127 760 av Policia Nacional och Guardia Civil. Det lev effektivare än hänglås. 8 veckor var vi inlåsta. Den 2 maj låstes dörren upp för promenader med munskydd och distans några timmar om dagen. Så småningom öppnade restauranger och barer med stränga restriktioner. Enbart bordsservering, avstånd mellan borden, handsprit, rengöring av stolar och ord mellan varje besökare samt personal med munskydd.

Spanien låste upp sakta. Nu halvstänger man vissa dörrar igen. Alla vet vad som kan komma om man inte följer restriktionerna. Munskyddet sitter fastlimmat på alla som är över 6 år sedan maj månad. Många lättar på det när inga människor finns i närheten. Avståndet är helt naturligt för de flesta av oss.

Jag har gång på gång undrat över vad Sverige har gjort under pandemin. Jo, 70-plussare beordrades att hålla sig hemma, besöksförbud inom åldringsvården, uppmanat människor att undvika folksamlingar, jobba hemifrån när det går och en del restaurangägare har fått stänga pga svårigheter med att hålla distans. Men jag har mest uppfattat det som att dörren hela tiden har varit halvöppen eller vidöppen. ”Gör som ni vill men undvik att bli smittade!”

Igår den 10 november – alltså 8 månader efter Spaniens nedstängning – ser det ut som om Sverige äntligen förstår! Jag läste följande i den lokala webtidningen för vår svenska bostadsort Oskarshamn:

”Folkhälsomyndigheten har idag efter samråd med smittskyddsläkaren i Region Kalmar län beslutat om extra åtgärder med anledning av covid-19. Lokala allmänna råd införs i länet för att begränsa smittspridningen. Råden innebär en uppmaning till allmänheten att inte vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, att avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar samt att undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med”, skriver den politiska ledningen i länet, den så kallade Länsunionen, i ett pressmeddelande på tisdagen.

Men fortfarande rör det sig om RÅD och UPPMANINGAR! Det är ju halvöppna eller vidöppna dörrar! Att titta ut genom dörrarna räcker inte för de flesta människorna. Vi vill gå ut på trappan, gå i gröngräset, sätta oss på uteserveringen, promenera omkring och träffas och göra gemensamma saker. De flesta lyder inte uppmaningar och råd! De behöver stränga restriktioner för att förstå.

I Sverige finns lagar om rökning på uteserveringar, användning av bilbälten, alkoholförsäljning, lotterier och spel, djurhållning, barnaga, sexköp, innehållsförteckningar på livsmedel, utsläpp, energi och otroligt mycket mer. Det är alltså lagar som reglerar hur svenska folket ska leva. Men regeringen har inte kunnat eller velat införa några restriktioner i samband med pandemin – mer än mot äldre människor som inte har protesterat. De har inte stängt några dörrar!

Dörrarna har varit vidöppna med RÅD och UPPMANINGAR! Säg till ett litet barn att det ska inte gå ut genom dörren själv. Naturligtvis undrar barnet över vad det finns för något intressant utanför dörren. Barnet vet ju också att det kan gå ut själv och hitta tillbaka själv. Dörren måste vara låst annars smiter barnet ut! Detsamma gäller oss vuxna! Vi behöver inte vaga RÅD och UPPMANINGAR! Vi behöver klara direktiv och vetskap om vad som händer om vi inte lyder!

Nu skördar Sverige frukten av sina RÅD och UPPMANINGAR medan Spanien långsamt öppnar upp. I Spanien tar de flesta viruset på allvar och är sin ansiktsmask så fort de lämnar hemmet. I Sverige är det få som bryr sig. Jag är rädd för utvecklingen i Sverige!

Bakom lyckta dörrar. Jag har fått en låsning på låsningen | LillaB:s hemsida

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Nov 11, 2020 @ 16:46:08

  Hittills i år har knappt 80 000 människor avlidit i Sverige. Strax över 6 000 med konstaterad Covid-19 i kroppen. De som avlidit är som vanligt de riktigt gamla, 80 + dominerar. Snart är året passerat och vi kan summera totalen. Det pekar inte på att vi slår rekordet från 2002, 95 007 avlidna. Så, de flesta av oss lever som vanligt och tittar medlidande på människor i andra länder som finner sig i allehanda begränsningar av sina liv. Tack och lov för vår odugliga regering som inser att vi inte kan göra som ni andra. Vem skulle kunna bötfälla oss? Polisen? Tillåt mig att småle, de har fullt upp med att jaga riktigt bus. Om och om igen eftersom dessa omedelbart släpps ut av åklagare.

  Gillad av 2 personer

  Svara

  • ulsansblogg
   Nov 11, 2020 @ 17:09:16

   Det är likadant över hela världen. De flesta avlidna har varit multisjuka eller väldigt gamla.

   Jag gillar bestämda beslut – så som det har varit här i Spanien. Visst var det jobbigt när man stängde ner. Men jobbigast var det nog för näringsidkare som miste sin enda inkomstmöjlighet..

   Den svenska modellen har varit velig. Det känns nästan som att politikerna har stuckit huvudet i sanden och hoppats att allt ska lösa sig av sig själv.

   Gillad av 2 personer

   Svara

   • uppstigersolen
    Nov 23, 2020 @ 08:56:41

    Precis. Den lösning som regeringen alltid hoppas på. Alltså att problemet ska försvinna av sig själv. Vare sig det handlar om invandring, elproduktion eller som nu, Covid-19.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Solvindens

This WordPress.com site is the bee's knees

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter och sunt förnuft

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: