Känner ni er goda nu?

En släkting ställde den frågan till oss när vi hade bjudit en äldre dement kvinna på middag. Nej, vi kände oss inte goda! Det handlade enbart om allmän mänsklig omtanke!

Idag vill jag ställa frågan till Stefan Löfven, Lena Hallengren och Folkhälsomyndigheten!

– Vi kan inte låta personer över 70, och andra riskgrupper, vara dem som  över tid ska bära en så tung börda, säger Lena Hallengren, och syftar på den isolering som varit mycket svår för många äldre att uthärda under året.

Vem var det som isolerade de äldre? Jo, det var regeringen som mer eller mindre omyndigförklarade 70+are i mitten av mars i år. Ja, de visste att det var olagligt att omyndigförklara! Där för vädjade de till de äldre och använde samtidigt skrämseltaktik.

Statsminister Stefan Löfven vädjade till Sveriges äldre, över 70, om att lyssna på rekommendationerna om distansering under en pressträff om coronakrisen.

Det är tråkigt att begränsa sig men det är för er egen hälsa, sa han.

Han uppmanade de äldre att vara försiktiga och begränsa sina sociala kontakter för att undvika smitta samt att lyssna på myndigheternas råd.

Vi över 70 blev en väldigt populär grupp! Vi behövde extra uppmaningar och råd. De yngre generationerna talade om för oss hur vi ska leva. Vi gjordes om till en okunnig grupp som inte kan ta vara på oss själva. Medierna hakade på. Irena Pozar skrev en krönika som fick mitt blodtryck att rusa i höjden:

Bara för att din egen mamma lever betyder det inte att du är ung och bara för att du kan resa, gå på middagar och tränar regelbundet så betyder inte det att du inte tillhör riskgruppen ”äldre” när du är 70 år gammal. 

Jag säger inte det här för att provocera eller såra, jag säger det här för att det på riktigt är livsfarligt – och jag vill att alla boomers ska leva och skälla på oss millennials ett bra tag till. 

Men för att du ska kunna göra det så måste du offra socialt umgänge och resor i några månader. Du måste förstå att corona inte är som den influensa du varje år varnas för, men också vaccinerar dig mot. 

Du måste förstå att dina barn och barnbarn bara vill dig väl – och att de går sönder av oro när du beter dig vårdslöst mitt ett av de värsta sjukdomsutbrotten vi haft i modern tid. 

Med vilken rätt, talade hon om för mig att jag inte har eget förstånd att avgöra vad som är bäst för mig? Är jag omyndigförklarad bara för att jag har fyllt 70? Hon skrev att hon inte vill vara elak … men samtidigt satte hon en mindre-vetande-stämpel på alla som fyllt 70!

Hon var inte ensam – snarare en i mängden! Yngre fortsatte att leva som vanligt. De festade omkring med kompisar för att dagen efter gå och handla åt mormor! Smitthärden fanns inte bland 70+arna! Den fanns på äldreboende med okunnig personal, där skyddsutrustning saknades och där felaktiga prioriteringar gjordes. Det var redan sjuka och sköra som skulle ha skyddats – inte alla över 70!

Det är något fel på människosynen i Sverige!  Människor är inga brickor som regeringen kan skjuta fram och tillbaka efter behag. Coronastrategin har varit totalt misslyckad för de äldre! Många äldre har isolerats och mått dåligt! Men … igår förflyttade Hallengren ansvaret. Det är inte längre riskgruppen dvs 70+arna som har ansvar att skydda sig. Det är ett ansvar som alla ta tillsammans.

Moraliskt är det förstås riktigt, alla har ju ett personligt ansvar. Det finns ju en gräns för hur länge isolering kan pågå och hur länge en regering kan särbehandla en grupp människor enbart för att de har fyllt 70!

Jag skulle gärna vilja ha en förklaring till varför 70+are skulle särbehandlas. Var det ett experiment? Ville man se hur länge människor klarar av en isolering? Ville man stuka till uppkäftiga pensionärer som inte längre röstar på S och som klagar på regeringen på sociala medier? Trodde man att pensionärerna skulle bli tacksamma och glömma dåliga pensioner?

Känner ni er goda nu – när ni har öppnat fängelsedörren och släppt ut 70+arna igen?

Visa källbilden
Människor är inga brickor som regeringen kan skjuta fram och tillbaka efter behag.

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. uppstigersolen
    Okt 23, 2020 @ 15:54:18

    Sen mitten av augusti har vi levt som vanligt. Vi umgås med goda vänner, barn och barnbarn. Givetvis kramar vi om dem. I mars – april visste inte sjukvården hur de skulle behandla de som blev sjuka. Inte hade de rätt grejor heller. Nu vet man bättre och det finns materiel. Så skulle jag, 73 år gammal, åka på den här influensan så fixar det nog sig. Men, samhället har gjort en del inskränkningar. De flesta påverkar inte mitt liv men att vi inte kan resa utomlands irriterar mig. Andra länder kräver allsköns munskydd, inskränkningar och rätt vad det är blir man instängd på hotellet så utlandsresor får bero. Nej, titta på Japan, där uppmanar man sin befolkning att leva som vanligt. Lite bidrag till resor delar de visst ut också.

    Gillad av 2 personer

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

thoralfsblogg.wordpress.com/

SANNINGEN SKALL GÖRA EDER FRIA

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Kreativ text, annorlundaskap, dikter, bipolaritet, aspergers syndrom, samhällsdebatt

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

%d bloggare gillar detta: