Släpp in de unga – låt 16-åringarna få rösta???

I dag känner sig varannan ung inte inkluderad i samhället. De flesta unga upplever att de saknar inflytande över det politiska beslutsfattandet och färre än tre av tio tror att de har stora möjligheter att föra fram sina åsikter till de som bestämmer i kommunen.

Samtidigt är unga människor i dag mer engagerade i samhällsfrågor än någonsin, och målet för den svenska ungdomspolitiken, att alla ungdomar ska ”ha makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen”, speglar varken ungdomars syn eller verkligheten.

Ännu en gång läser jag en debattartikel om att unga inte känner sig inkluderade. Vad beror detta på? Kan det bero på att det svenska samhället förändrats? Barn och unga uppfostras av samhället i förskola, grundskola och gymnasium. Många fortsätter på högskolan. Jag läste en artikel för ca 5 år sedan:

Det är den så kallade etableringsåldern – när tre fjärdedelar av befolkningen fått arbete – som har ökat med åtta år sedan 1990. Då hade 75 procent av 20- och 21-åringarna ett jobb men i dag är det först vid 29 års ålder som den gränsen nåtts,

Jag vet inte riktigt men jag tror inte att de s k etableringsåldern har minskat under dessa 5 år – snarare ökat! Jag läser om ordet vuxen på Wikipedia:

Begreppet vuxen definieras ofta som att en person är gammal nog att klara sig utan stöd från föräldrar eller andra vårdnadshavare. I Sverige och de flesta andra västerländska samhällen är denna ålder i lagens mening uppnådd vid 18 års ålder, vilket också brukar kallas myndighetsålder. Vuxen kan också innebära att en person har nått full mognad. Den mentala, kroppsliga och sociala utvecklingen till vuxen kan pågå ända till 20–25-årsåldern.

Men om den mentala, kroppsliga och sociala utvecklingen till vuxen kan pågå ända till 20–25-årsåldern och etableringsåldern ligger kring 29 år, är man då mogen att rösta när man är 16 år? Rösträttsåldern har sänkts gradvis under åren – 1945 från 23 till 21 år, 1965 till 20 år, 1969 till 19 år, och 1975 till 18 år. Men när jag var 20 år så var jag vuxen, jobbade och försörjde mig själv! Jag var mer mogen än vad dagens unga är!

Vad vet en 16-åring om samhällsplanering, sjukvård, åldringsvård, handikappvård, elförsörjning, vattenförsörjning, migration, integration, bidragssystem, pensioner osv? Vet de som inte ens försörjer sig själv något om samhällets ekonomiska förutsättningar? Ingenting kan eller vet de om vuxenlivet!

Rörelser som Fridays for Future har engagerat unga i mer än 120 länder, och bara i Sverige samlar civilsamhällets ungdomsrörelser över 650 000 medlemmar. Men hur många av dem är 16 år? Min erfarenhet säger att de flesta är betydligt äldre!

Men … vad vet Fridays for Future om ovanstående samhällsfrågor? Är dessa personer villiga och kunniga att se helheten och komplexiteten? Jag tror inte att de har de rätta förutsättningarna för att kunna styra ett land. De är alltför naiva!

Ett land, en region och en kommun ska ledas av vuxna människor med livs- och arbetslivserfarenhet!

Barn – ungdom – vuxen? | ulsansblogg

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. SasjaL
  Okt 16, 2020 @ 15:25:48

  Hjärnan tillsammans med hjärta och lungor, är de sista delarna i våra kroppar som blir färdigutvecklade (kvar är skelettet, som kan och bör tränas upp livet ut). Via mina utbildningar inom medicinsk vård och träningslära har det sagts att detta sker runt 25 års-åldern. Av den anledningen bör åldern för rösträtt snarare höjas till 25 år … Att kunna se saker i sitt/rätt sammanhang börjar i regel naturligt vid denna ålder, även om delar av utbildningssystemet förutsätter att det sker tidigare. Ändå finns det personer som är betydligt äldre, som inte klarar av det. Vänsterblivna t.ex. …

  Gillad av 2 personer

  Svara

 2. tompas11
  Okt 16, 2020 @ 17:50:35

  Rösträttsåldern ska absolut inte sänkas. Jag skulle kunna tänka mig att alla som är röstberättigade måste genomgå ett prov för att få rösta. Ett prov som visar om personen ifråga har förstått och har de kunskaper om politik som krävs för att rösta. Detta med anledning av att alltför många tycks sakna all kunskap om politik med tanke på hur de röstar.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

My name is Lena

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

%d bloggare gillar detta: