Desinformation, propaganda och näthat

Kommittén Nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet har haft i uppdrag (från regeringen) att genom utåtriktade aktiviteter och i samverkan med relevanta aktörer verka för att öka människors motståndskraft mot desinformation, propaganda och näthat. Kommittén har också analyserat och lämnat bedömningar och rekommendationer för fortsatta insatser på området och för hur insatser kan tas vidare inom den befintliga myndighetsstrukturen. Igår kom rapporten.

Efter att ha läst den nästan 200 sidor långa rapporten så kan jag bara konstatera SNÖMOS! Ingenting nytt! Allt detta har jag läst om under den senaste 10-års perioden. Det handlar återigen om att se spöken på ljusa dagen. Åtgärder behövs för att bibehålla demokratin och värdegrundsarbete är några av orden som nämns i rapporten. Men ingen definition av orden i sig! Min definition är annorlunda än den sittande regeringens.

Vi vet ju alla att regeringen är panikslagen för att mista makten och för att inte få diktera sanningen. Jag hittar några aktuella rader i rapporten:

Coronapandemin är ytterligare ett exempel på en kris då det förekommit mycket ryktesspridning och desinformation. Den omfattande mediala rapporteringen och osäkerheten kring viruset och dess
spridning har utnyttjats av aktörer som har haft för avsikt att vilseleda allmänheten. Världshälsoorganisationen har beskrivit utvecklingen som en infodemi. Det har bl.a. spridits rykten om alternativa
behandlingsmetoder och om att det finns ett samband mellan 5G och utbyggnaden, ett försämrat immunförsvar och coronautbrottet. Därutöver har rykten spridits om att viruset skulle vara skapat i ett laboratorium eller att enskilda individer, företag eller stater skulle ligga
bakom utbrottet.

Ryktesspridning och desinformation? Att diskutera alternativa behandlingsformer, immunförsvar och orsaker anser inte jag vara desinformation. Jag har själv skrivit om en del av detta – men inte för att desinformera eller vilseleda. Mina avsikter har varit att öka kunskapen hos mig själv och andra.

Jag läser också om hur de digitala plattformarna Youtube, Google, Twitter och Facebook har fått direktiv från regeringen. Ja, det har jag ju vetat i många år!

Det nya Facebook är ju en intressant företeelse. De senaste dagarna har Facebook gett mig en mängd förslag på sidor som jag ska följa och artiklar som jag ska läsa. De vill att jag ska läsa damtidningar – läsa om hovet, kändisar, mode osv!!! Sådana tidningar läser jag enbart vid de få tillfällen som jag besöker frisören – några ggr om året. Vidare föreslår de mig att följa olika TV-kanaler och Radiokanaler samt enskilda program. Sorry! Har inte tittat på TV det senaste året eller lyssnat på radio de senaste 5 åren, Andra förslag är msm-medier – vilka jag inte läser! Samtliga förslag sorteras bort

Är det regeringen som vill att jag ska ägna mig åt detta istället för att intressera mig för alternativmedier och politik? Men jag har ju alltid varit intresserad av politik och aldrig dreglat över damtidningar! Vad blir nästa förslag från dem?

Jo, just nu fick jag förslag om att följa en sida om Kanarieöarna! Men om jag skulle vilja åka till Kanarieöarna så letar jag nog själv reda på informationen. Om jag reser dit så kan jag väl utveckla min ”köksbordsrasism” även där?

Det stora problemet för regeringen och utredarna tycks vara den förlorade makten över befolkningens egna tankar och slutsatser. När befolkningen inte litar på att beslutsfattarna tar beslut för befolkningens bästa utan av egenintresse istället, då tappar beslutsfattarna väljare! Men utredningen konstaterar att

 • Utredningen föreslår att det bör finnas en nationell strategi för att bättre stå emot desinformation, propaganda och näthat.
 • Det är viktigt att öka kunskap om desinformation hos samtliga medborgare.
 • Man bör satsa på att ta itu med näthat och att utsatta grupper får det stöd de behöver. Förslagsvis bör det också undersökas om det finns brister i rättskedjan som försvårar arbetet mot näthat.
 • Avslutningsvis rekommenderar utredningen att det bör tillsättas en ny utredning som undersöker hur plattformar som Twitter, Youtube och Facebook påverkar demokratin och om det kan bli aktuellt med en reglering i framtiden.

Jaha, vem ger oss desinformation och propaganda? Vad är skillnaden mellan näthat och kritik? Jag knycker några rader som Stig-Björn skrev om utredningen:

Genom att prata om icke existerande fantasifoster, exempelvis ett falskt fakta eller en uppenbar lögn, kan den som gör det tillräckligt intensivt och koncentrerat, etablera det osanna som existerande.

Plötsligt går det inte att diskutera utan att ta hänsyn till att några faktiskt tror att det icke existerande är sant. Även de som vet att det är falskt måste ta hänsyn till detta.

Den som försöker käbbla emot dumma lögner hjälper i själva verket till att förstärka dem.

Rita ett läskigt spöke | Arla

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Trackback: Yttrandefriheten som redan är hotad pressas nu av ett nytt förslag | ulsansblogg
 2. Varjager
  Okt 02, 2020 @ 16:13:09

  Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
  Mitt i prick.

  Gilla

  Svara

 3. Emil
  Okt 03, 2020 @ 01:41:30

  Ja, det är klurigt minst sagt. Jag menar, vem skall bestämma vad som räknas som ”näthat”, ”desinformation” och ”propaganda”. Som Jesus sa, den som är fri från skuld, varsågod att kasta den första stenen. (Inte en perfekt liknelse i sammanhanget kanske, men ändå…). Sannolikt är att en ”SD-are” och en vänsterpartist exempelvis har ganska annorlunda syn på vad ”propaganda” är…
  Det enda rätta tycker jag är att i en demokrati värd namnet (inte som i ”demokratiska republiken kina” tex) så tillåter man alla att komma till tals. Man är tolerant även mot åsiktsyttringar man ogillar alltså. Jobbigt måhända, men går man inte med på det så vänligen kalla det ej demokrati.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Kreativ text, annorlundaskap, dikter, bipolaritet, aspergers syndrom, samhällsdebatt

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

%d bloggare gillar detta: