Minsta gemensamma nämnaren för gängkriminalitet är inte mansnormen!

En debattartikel för några dagar sedan: Destruktiva mansnormer förklaring till gängvåldet – inte etnicitet! Är det verkligen så? Hur utbredda är de destruktiva mansnormerna?

När kurdiska Alán Ali kom till Sverige som flykting började han studera till bilmekaniker – till sin akademiska familjs stora fasa. De hade hoppats på att han skulle bli jurist, lärare eller läkare, men Ali valde att bli ”billäkare”. I skolan lärde han sig snabbt en sexistisk jargong. Rullvagnen med vilken man rullade in under bilen för att meka kallades ”hora” – ”för att alla ligger på den” – och man tapetserade sina skåp med bilder på halvnakna kvinnor. På fritiden sysslade Ali med motorcyklar, mopeder och kampsport och lärde sig att manlighet är synonymt med att vara lite macho. Bilmekanikern som blev så småningom genusvetare. I dag är han ordförande för Sveriges största feministiska mansorganisation MÄN. Det är han som har skrivit debattartikeln.

MÄN är en ideell förening som består av engagerade medlemmar utspridda över hela landet och ett trettiotal anställda på kansliet i Stockholm. Vi är en levande medlemsorganisation som uppmuntrar till aktivism och ger utrymme för den som vill förändra och förändras.

Han är alltså en av dem som får sin lön från den ideella organisationen MÄN. Men hur finansieras hans lön? I verksamhetsrapporten för 2019 ser vi att cirka 86 % av organisationens intäkter består av bidrag.

Vem får organisationen sina bidrag ifrån? Jo, från staten och olika organisationer som i sin tur fått bidrag från staten. Denna verksamhet bedrivs alltså med skattemedel!

Vad skriver då Alán Ali i sin artikel?

Vi på MÄN menar att många av de argument som nu förs fram är populistiska och förenklade svar på komplexa problem som kräver långsiktiga, strategiska och genomtänkta lösningar. Istället skulle vi vilja rikta fokus på den grupp som står bakom majoriteten av alla våldsbrott – nämligen män!

Forskning visar att pojkar tidigt lär sig att leva upp till förväntningar om hur man ska vara som kille, och att det finns starka kopplingar mellan våld och maskulinitetsnormer. En studie som MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhälles-frågor) gjorde 2015 visar att många unga möter våld i sin vardag och att killar som är negativa till jämställdhet och har stereotypa föreställningar om könsroller, löper 4,4 gånger så stor risk att begå våldsamma handlingar.

Om det nu är så att pojkar tidigt lär sig … Då har samhället stora, jättestora problem. Drygt 50 % av alla barn är pojkar! Men tack och lov! Alla pojkar blir inte våldsamma eller kriminella. Tvärtom! De flesta blir gulliga, fina och jämställda män. En ytterst liten del blir kriminella.

De senaste veckorna har inrikesnyheterna präglats av gängkriminalitet, ungdomsbrottslighet och det dödliga, väpnade våld som ständigt skördar nya offer. I debatten som uppstått har olika politiska utspel presenterats, inte sällan med rasistiska undertoner, som föreslår hårdare straff, utvisningar, begränsad invandring och ett utökat statligt våldsmonopol som lösningar på detta allvarliga samhällsproblem.

Vi på MÄN menar att många av de argument som nu förs fram är populistiska och förenklade svar på komplexa problem som kräver långsiktiga, strategiska och genomtänkta lösningar. Istället skulle vi vilja rikta fokus på den grupp som står bakom majoriteten av alla våldsbrott – nämligen män. Det faktum att det just är män och killar som dödar, torterar, misshandlar, kidnappar och organiserar sig i kriminella gäng har hamnat i skuggan i den pågående debatten, men är egentligen avgörande för att förstå vad som ligger bakom våldet.

Jag har mycket svårt att förstå vari rasismen ligger då man pekar ut VILKA män det är som begår brott. För att förstå mekanismerna som ligger bakom våld och kriminalitet måste man väl inrikta sig på de som begår brotten. Om jag spiller lite vatten på bordet så behöver jag ju inte torka HELA bordet. Det räcker att torka där det blev blött. Samma måste ju gälla brottsligheten. Vem vinner på att peka ut alla män som potentiella brottslingar? Det är ju inte alla män som är problemet!

Det stora problemet är snarare att denna ”ideella” förening finansieras med skattemedel. Organisationen vill egentligen inte ha någon förändring – trots organisationens målsättning. I samma stund som de skulle lyckas ändra beteendet hos de vålds- och brottsbenägna så kulle de ha avskaffat organisationen och sin egen försörjning. När människor lever på sin godhet så tvingar de själv fram destruktiva beteende. Hittar de inte tillräckligt många så letar de även där de har små möjligheter att finna de destruktiva mansnormerna!

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Benny
    Sep 14, 2020 @ 17:02:07

    Och varför stävjar inte rättssystemet brottsligheten utan låter den frodas på en hög nivå? Kriminaliteten är födkrok för domare, jurister, advokater, poliser, fängelser, socialen m.m en hel industri alltså! Och allt göds med skattepengar som vi hederliga ska punga ut med!

    Gillad av 2 personer

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

My name is Lena

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

%d bloggare gillar detta: