Är den svenska demokratin demokratisk?

Demokrati betyder ungefär folkstyre eller folkmakt. En grundtanke med demokrati är att de allra flesta som är medborgare eller bor i ett land ska ha möjlighet att vara med och tycka till om hur landet ska styras, till exempel genom regelbundna val.

Att få säga sin mening, till exempel i öppna val, är en förutsättning för demokrati. När vi röstar väljer vi de partier och personer som vi tycker bäst företräder våra åsikter i riksdagen, kommuner, regioner och i EU-parlamentet. 

En annan demokratisk grundtanke är att alla människor är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter. I en demokrati ska man få tänka och tycka vad man vill och ha möjlighet att uttrycka sina åsikter öppet i tal eller skrift.

Ovanstående text kommer direkt från riksdagens web-sida. Men hur står det egentligen till med den svenska demokratin? Ett litet utdrag ur en text som jag skrev för drygt fyra år sedan:

  • Vi får själv välja vår partner och leva ihop med vem vi vill men .. får alla som bor i Sverige göra det? Får invandrarungdomarna själv välja?
  • Vi har yttrandefrihet men … samtidigt har vi en trång åsiktskorridor att stånga oss igenom! Vi som stångas kallas för rasister och fascister.
  • Vi får klä oss som vi vill men … det gäller inte för alla! Några måste ha niqab eller sjal som täcker håret, burkini när de badar, långa otympliga kjolar, långärmat mitt i sommarvärmen, …
  • Vi har religionsfrihet men … det gäller inte för invandrare. Judar förföljs, muslimer som konverterar till kristendom förföljs, vi vanliga svenskar kallas för otrogna hundar.
  • Vi har rösträtt men … de styrande bildar pakter för att slippa att dela med sig av makten åt ett av de största partierna! De som är av annan uppfattning kallar vår statsminister för fascister.
  • Det har blivit osäkert för unga flickor och kvinnor att vistas på offentliga platser t ex badhus, bussar,  konserter, i parker, på gator och torg. De riskerar att utsättas för sexuella trakasserier och våldtäkter.
  • Människor som deltar i demonstrationer måste först kolla vem de övriga deltagarna är … annars riskerar denne att bli kallad för fascist och odemokratisk.
  • Politikerna bestämmer och övriga befolkningen måste betala för deras dåliga beslut. Det har blivit alltför lätt för dem att ta ut miljöskatter och andra avgifter. De trixar och bollar med pengarna för att bekosta flyktingindustrin. De är mer intresserade av att finnas med i EU och FN sammanhang än vad de är av hur svenska folket mår!

Är verkligen alla människor lika mycket värda och har de samma rättigheter?

Vill Jimmie Åkesson att Donald Trump eller Joe Biden vinner presidentvalet i USA? Det ville Centerledaren Annie Lööf ha svar på i dagens partiledardebatt.

– Det handlar om värderingar och värderingar har betydelse, sa hon.

Jag har svårt att förstå på vilket sätt USA:s politik hör hemma i den svenska riksdagen! Sverige har stora problem på de flesta områden. Men Annie Lööf accepterar inte den åsiktsfrihet som står inskriven i grundlagen!

När Stefan Löfven inte vill sammankoppla etnicitet med gängkriminalitet så vill han att alla människor ska vara lika mycket värda. MEN … han anser att han själv är bättre medan alla andra ska ta ansvar för gängkriminaliteten. När han inte vill peka ut de som är skyldiga. När han vägrar detta så gör han livet otryggt för resten av befolkningen.

Valfrihet? Vilken valfrihet hade 70-plussare när de skickades hem pga corona-viruset för att de är sköra?

Nej! Den svenska demokratin finns bara i grundlagen! Vi har egentligen ingen riktig demokrati. Vi har socialdemokrati och det är en helt annan sak. Den går ut på att göra oss alla till små fogliga pusselbitar som lägger sig villigt på den plats som anvisas. Den gamla befolkningen sprattlar dock emot och vill återerövra demokratin, Den nya befolkningen har aldrig upplevt demokrati och vill inte underordna sig något annat än Allah. Socialdemokraterna förstår inte att de inte kan få med sig folk! De förstår inte heller kulturskillnader, segregation, klansamhälle eller den polarisering som de hela tiden utsätter befolkningen för.

De lever i små gulliga värdegrundsbubblor men ingen demokrati! Nu är det hög tid för oss att omvärderar den svenska demokratin och återerövrar den!

OEM Electronics - värdegrund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter och sunt förnuft

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

%d bloggare gillar detta: