Tryggare kan ingen vara?

En kvällspromenad! Det är många som tycker om att ta en kvällspromenad. Men det är också många som inte vågar. De upplever otrygghet och är rädda för att råka ut för något våldsbrott.

Enligt BRÅ: Totalt uppger 28 procent av befolkningen (16–84 år) 2019 att de känner sig mycket eller ganska otrygga eller att de till följd av otrygghet undviker att gå ut ensamma under sena kvällar i sitt bostadsområde, vilket är på samma nivå som 2018. Andelen otrygga har efter en svag minskning under de första åren legat på en relativt stabil nivå under större delen av mätperioden. Dock ökade andelen otrygga påtagligt 2016 och har sedan dess legat kvar på samma högre nivå. Det är betydligt vanligare att kvinnor känner sig otrygga än att män gör det. Andelen otrygga är särskilt stor bland de yngsta och äldsta kvinnorna i undersökningen.

Totalt uppger 28 procent av befolkningen (16–84 år) 2019 att de känner sig mycket eller ganska otrygga eller att de till följd av otrygghet undviker att gå ut ensamma under sena kvällar i sitt bostadsområde, vilket är på samma nivå som 2018. Andelen otrygga har efter en svag minskning under de första åren legat på en relativt stabil nivå under större delen av mätperioden. Dock ökade andelen otrygga påtagligt 2016 och har sedan dess legat kvar på samma högre nivå. Det är betydligt vanligare att kvinnor känner sig otrygga än att män gör det. Andelen otrygga är särskilt stor bland de yngsta och äldsta kvinnorna i undersökningen.

Ja, jag vet! Det finns de som säger att det är bara som de upplever att det är otryggt. Kanske är det så. Men om man upplever otrygghet så grundar sig detta på något. Personen ifråga har hört, sett eller upplevt någon otrevlig händelse.

Igår kväll gjorde vi vår vanliga kvällspromenad här i Spanien. Vi bor i en stad med ungefär samma invånarantal som den där vi har vår bostad i Sverige. I den spanska staden finns nog fler spanska turister just nu. En lördagskväll utan fylla och utan bråk. Alla generationer var ute och rörde sig. Små barn i barnvagnar, lite större barn, tonåringar, vuxna och åldringar. Det var lugnt och trevligt. Vi tillbringade en stund med en tapas på en bar. Mycket människor men utan stök. Det var lugnt och tryggt att vandra hem sent på kvällen. När vi kom hem satt ett 10-tal pensionärer och pratade på några bänkar. Medan ungefär lika många ungdomar satt ca 10 meter ifrån dem. Det var lika lugnt och tryggt här på gårdsplanen. Jag behövde inte vara rädd för något under kvällen, behövde inte titta mig över axeln eller oroa mig för något.

Jag tänkte på en lördagskväll hemma i Sverige. Hade jag vågat gå ut på stan och sätta mig på en bar? Nej! Jag hade oroat mig för fylla, bråk, våld, vapen, rån och eller misshandel. Jag hade inte känt mig trygg och hade tittat mig över axeln hela tiden.

Vad beror dessa skillnader på? Främst är det kulturskillnader. I Spanien umgås man över generationsgränser. Unga och äldre gör saker tillsammans. Här finns ingen åldersdiskriminering. Men det beror också på att det inte förekommer fylla och bråk – på offentliga platser iallafall. De få gånger som jag har sett fylla här så har det gällt utländska turister. Detsamma gäller våld som jag har hört talas om. Dessutom är polisen närvarande och mycket bestämd. Det går inte att tjafsa mot polisen här.

Det förekommer kriminalitet i Spanien. Mycket av denna beror på narkotikahandel och invandrare. Spanien har stora bekymmer med gängkriminella som har rötter i Sverige.Tack och lov så bosätter dessa sig bara på vissa orter.

Jag känner mig trygg när jag gör mina kvällspromenader i Spanien men känner mig otrygg när jag gör detsamma i Sverige!

Trygghet och säkerhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Solvindens

This WordPress.com site is the bee's knees

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter och sunt förnuft

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: