Urbaniseringen – vem är den bra för?

När jag läser om problem i samhället så tänker jag ofta att bara är storstadsproblem. Men … om det är så då undrar jag varför människor väljer att bo i storstäder.

Fram till slutet av 1700-talet bodde ju de flesta på landsbygden och städerna var ohälsosamma områden på grund av dåliga hygieniska förhållanden. Sopor slängdes på gatorna. Bättre insikter om hygien och behovet av vatten- och avloppsledningar förbättrade väsentligt städerna som effektiva produktionsenheter.

Bruket av jordbruksmaskiner blev den främsta orsaken till att de allra flesta i moderna länder idag bor i städer. I moderna länder krävs ytterst få personer i jordbruket och överskottet av arbetskraft dras till städerna i jakt på arbete och bidrar till en förbättrad välfärd. Industrin lockade med jobb.

I Sverige liksom i många andra länder har denna process gjort att människor har samlats till redan befolkningstäta områden. Därmed ledde den till både avfolkningsbygder och stora sammanhängande stadsbebyggelser.

I länder med stark befolkningstillväxt – som Sverige under de senaste åren -(vanligen utvecklingsländer) är en ökad urbaniseringsgrad ett tecken på en både oplanerad och okontrollerad folkförflyttning till stora städer. Det överskott av oftast outbildad arbetskraft som då uppstår ställer stora krav på samhällsplanering och samhällsekonomi.

Många av oss minns tv-serien Hem till byn som handlade om hur den svenska landsbygden avfolkades och hur den svenska jordbrukspolitiken var en bidragande orsak. Invånarna flyttade till stan för att de trodde att de hade bättre möjligheter till att få ekonomin att gå ihop. Samtidigt lockades de väl av storstadslivet och trodde att det var en dans på rosor. Det blev inte som de trodde vare sig för de som flyttade eller för de som var kvar.

Igår såg jag en parallell till detta på den spanska landsbygden. Jag beskrev den på min andra bloggsida. Men här kommer en kort beskrivning. Det var en ödestad eller by som fanns redan någon gång mellan 15-1700-talet. Man levde på olivodlingarna. I mitten på 1800-talet hade staden ca 400 invånare. Den började avfolkas på 1960-talet och på 1990-talet flyttade de sista ifrån staden/byn. Nu finns byggnaderna som är på väg att rasa samman, huvudgatan och kyrkan (som har vandaliserats) kvar. Här levde alltså människor som odlade oliver, skördade, gjorde olivinläggningar, pressade olivolja, hade husdjur, odlade frukt och grönsaker osv. Men storstadslivet lockade!

I storstäder runt om i Europa ser vi olika samhällsskikt. De rika som klarar sig bra och kanske lever ett liv i överflöd. Medelklassen som klarar sig ganska bra men som sällan får något överskott i sin plånbok. De fattiga som bor i de s k utanförskapsområdena. De sistnämnda lever i hög grad på bidrag, många av de har dålig utbildning och får aldrig några jobb. Bland dessa finns en stor del av kriminaliteten.

I de svenska storstäderna, där ungefär 22 % av den svenska befolkningen bor, är bilden densamma. Men utanförskapet är så mycket större beroende på inflyttning av en stor mängd nationaliteter. Politikerna kallar det ett mångkulturellt samhälle medan jag kallar det för segregation!

Vem är då urbaniseringen bra för? Jag skulle vilja svara: Inte för någon! Men så enkelt är det inte. Det finns ju grupper i storstäderna som har det bra och lever sitt liv i överflöd. De har makt – makt över hela vårt land. Det finns också mindre städer och byar. Där lever man inte i överflöd. Men man har något annat – lugnet, tryggheten och naturen.

Jag minns statsministerns ord i valrörelsen 2018: Han bor ju i storstaden och är född i storstaden men åker gärna till landsbygden för att hämta krafter. När storstadsborna behöver denna rekreationsmöjlighet så är det viktigt att allt fungerar!!!

Vad sa han egentligen? Är det så att satsningar på landsbygden ska göras för att tillfredsställa storstadsbor? Det känns som om han tänker att de som är dumma nog att bo utanför storstäder får skylla sig själv. Men Stefan …

I länder med stark befolkningstillväxt – som Sverige under de senaste åren -(vanligen utvecklingsländer) är en ökad urbaniseringsgrad ett tecken på en både oplanerad och okontrollerad folkförflyttning till stora städer. Det överskott av oftast outbildad arbetskraft som då uppstår ställer stora krav på samhällsplanering och samhällsekonomi. Du har helt enkelt misslyckats med både samhällsplanering och samhällsekonomi. Är det därför du behöver rekreationsmöjligheter?

Min fundering är om det egentligen är människor som stannar kvar ute på småorter och i mindre städer som är vinnare i en urbaniserad värld!

Statistikskolan: Urbanisering – från land till stad

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Aug 21, 2020 @ 18:39:15

  Jag bor i närheten av Stockholm. I en förort. Då får man det bästa av allt. Ett rikt utbud av allt det man behöver inom en timmes resa. Landsbygden också inom en timmes resa. Affärer har allt du önskar samt ofta öppettider 7 – 22 alla dagar. Varför skulle jag vilja på ute i spenaten? Nej låt de som sköter skogen och marken bo där. Vi andra får bo i tätort. Lagom tätort. Där man kan parkera sina bilar utan att behöva leta parkeringsplats eller erlägga avgift. Jag odlar inte min mat. Jag köper den hos mina välsorterade mathandlare.

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. drhallonhatt
  Aug 22, 2020 @ 11:55:05

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder, musik samt film.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

%d bloggare gillar detta: