Fanatiker har ingen humor

Det är hälsosamt att skratta. Stressen dämpas, immunförsvaret stärks, minnet förbättras, hjärtbesvär motverkas, matsmältningen ökar, depressioner förebyggs och livet förlängs. Allt enligt Bättre Hälsa, WebMD och Wellness Wisdom Wealth. Själv försöker jag leva med mottot minst ett gapskratt om dagen.

Men … skrattar män och kvinnor åt samma saker? Om jag ska döma efter kommentarsfälten i våra sociala medier så tror jag att svaret blir NEJ! Men … jag är övertygad om att det beror ner på den kontext som man lever i. Jag erkänner glatt och villigt att jag inte förstår alla skämt som min sambo gärna drar till med. Jag erkänner också att jag kan skratta hejdlöst åt något som han inte tycker är roligt.

Jag tycker att några skämt är plumpa och andra mer sofistikerade. Vissa skämt kräver eftertanke medan andra mest blir ett konstaterande.Ibland gapskrattar jag och ibland småler jag.De allra flesta skämten roar men andra retar.

Ett 1:a aprilskämt 2018 gjorde en mängd kvinnor (feminister) upprörda! Det var Sydsvenskans artikel handlade om att Skånetrafiken skulle döpa om Pågatågen till nya ”genusprövade och metoo-säkrade namn” samt att måla tågen rosa. Artikeln, som var ett aprilskämt, anklagades på tidningens Facebook-sida för att driva med kvinnors kamp för rättvisa! Feminister får man inte skämta med! Det har jag lång erfarenhet av. Jag läste en mängd hätska kommentarer. Man kan lugnt påstå att det rådde lynchstämning Men jag kunde ju inte låta bli! Jag skrev en kommentar: ”Fanatiker har ingen humor”, som försvann med blixtens hastighet!

Idag läste jag att en kvinna blev mycket upprörd över denna bild och anser det handlar om mobbning av kvinnor över 40.

Själv småskrattar jag. Har aldrig besökt tinder men har botaniserat på en del andra mötesplatser. Jag anser ju att bilden stämmer ganska bra. ALLA ljuger friskt i sina profiler – både män och kvinnor. Man måste faktiskt lära sig att läsa mellan raderna för att inte bli grundlurad.

Inget nytt under solen! Hemma i min bokhylla står 2 böcker från början av 1980-talet ”Fnitter” och ”Mera Fnitter” – kvinnlig humor. Till mitt försvar kan jag säga att jag på den tiden fortfarande var feminist.

När jag nu tittar genom böckerna och upptäcker att: Trots alla förändringar som har skett i vårt samhälle så har kvinnornas missnöje och krav bara blivit värre! Nu när vi har lika lön för lika arbete, rätt till heltid eller deltid, delad föräldraledighet, förskolor, fri abort, smärtlindring vid förlossning, … så fortsätter de att gnälla. Det är samma gnäll: Patriarkala strukturer!

Kanske var detta en del av den feministiska humorn? Jag småler iallafall lite fortfarande.

När Annika Strandhäll skrev att hon hade funderat på om män ska ha rösträtt så var hon inte tydlig. Hon gjorde nämligen på feministsätt: Förklarade att hon hade varit otydlig och inte menat det som hon skrev. Hon hade skämtat! Jag undrar vad som hade hänt om en man hade skrivit att kvinnor inte ska ha rösträtt? Jag är tämligen övertygad om att feministerna hade skrivit spaltmeter och skrikit sig hesa. Alla nyhetssändningar hade fyllts med dessa sexistiska skriverier och alla paneler med panelhönor hade analyserat och kommenterat. Men nu är det synd om feministen som blev missuppfattad.

Om män skämtar om kvinnor så är de sexistiska men … kvinnor har ju mängder av skämt om män! Är även det sexistiskt? Här följer några smakprov:

 • Bara en man skulle köpa en bil för femtusen och sedan sätta i en stereo för tjugotusen…
 • En intelligent kvinna, en intelligent man och jultomten var ute och gick. Plötsligt fick dom syn på en 50-lapp på trottoaren. Vem plockade upp sedeln?
  – Den intelligenta kvinnan så klart, dom andra två finns inte.
 • Enda skälet till att mannen finns är att massagestavarna inte kan dansa eller köpa drinkarna.
 • Hur gör man män upphetsade?
  – Var i samma rum som dem.
 •  Hur får man en man att göra sit-ups? – Lägg fjärrkontrollen vid fötterna.
 • Hur många män behövs det för att byta ett toarulle?
  – Man vet inte, det har aldrig hänt.
 • Vad kallas den okänsliga delen vid snoppen?
  – Mannen.
 • Varför är blondinskämt så kortfattade?
  – För att män ska komma ihåg dom.

Ja, detta var några snälla varianter på kvinnors skämt om män. Är det någon man som blir kränkt? Kvinnor – i synnerhet feminister – anser att de har rätt att skämta om män och behandla dem som mindre tänkande varelser.

Jag blir så trött på dem! Varför kan vi inte skratta åt något som är roligt – vare sig skämtet handlar om män eller kvinnor? Jag kan bara konstatera att feminister är fanatiker och ingen kan bli så kränkt som en feminist! Därför citerar författaren Amos Oz ännu en gång: ”Fanatiker har ingen humor”! 

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Aug 18, 2020 @ 15:36:33

  Jag skrattar ofta. Även åt plumpa skämt. I helgen var vi tillsammans med goda vänner. En kvinna sade sig ha ätit 12 surströmmingar på raken. Du kan inte ha nåt luktsinne sa jag. Hos dig kan man fjärta helt fritt alltså. Nja sa hon, jag hör ju om du fjärtar. Sen kom alla möjliga skämt om detta. Alla skrattade hejdlöst. Hustrun skämdes.

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. Ellinor
  Aug 18, 2020 @ 16:11:38

  Vi har inte rätt till deltid i många branscher. Exempelvis inom hela Stockholms regioner (f d landsting). Där har man en policy att ingen ska få lov att jobba mindre än 100%. Det har drabbat mig fruktansvärt hårt. Det är oerhört tufft att både jobba och ha barn. Väldigt många kvinnor är ekonomiskt beroende av sina män i Sverige. Kvinnor har ofta ett jävulskt svårt liv i vårt jämställda samhälle. Utöver det är vi i vår kultur indoktrinerade på ett undermedvetet plan vilket förstört mannens och kvinnas möjligheter att älska med varandra och ha bra relationer. Kvinnan är under extremt tryck i hela världen i den sexuella sfären där en kvinna reduceras till en plastdocka istället för det hon är, en levande feminin gudomlig essens.

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Aug 18, 2020 @ 16:34:15

   Jag kan inte hålla med dig! Kvinnor har samma rättigheter och skyldigheter som män. Många kvinnor har högre utbildning än män. Kvinnor är inga viljelösa offer. Tvärtom! Kvinnor har ett eget ansvar för sina liv och kan välja vad de vill prioritera.

   Om någon reducerar dig till en plastdocka så är det nog du själv som tänker dig in i offerrollen. Du borde kanske se dig själv som en vinnare istället. Du har fött och ammat barn. Det kan aldrig en man göra. Du får på detta sätt större närhet och kontakt med barnen än vad en man någonsin får.

   Du behöver inte jobba inom det offentliga som kräver 100 %. Många privata arbetsgivare går med på att man jobbar mindre.

   Egentligen är det kvinnor själv som måste lära sig att tänka i nya banor.

   Gillad av 1 person

   Svara

 3. lenaikista
  Aug 19, 2020 @ 09:32:59

  Jag tror att det är oerhört viktigt (o nyttigt för kropp o knopp!) att skratta – speciellt åt sig själv. 🙂 I trängda lägen är galghumor en ovärderlig tillgång.

  Men man får känna in hur det landar: En gammal fd arbetskamrat o jag gillade/gillar opassande skämt, med varann o oss själva. En gång anslöt sig en (manlig) kollega, och vi började skoja med honom också. Men märkte båda snabbt att han inte kunde ta det (sin tuffa framtoning till trots…) – och taggade ner för den gången.
  Sen är jag allergisk mot trenden ”först kränkt vinner” – INTE roligt!
  PS: Jag skulle blivit häpet sur på min man om han skämts för typ surströmmingsskämtet här.

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Aug 19, 2020 @ 13:10:59

   Håller med dig! Alla skämt passar inte i alla sammanhang.

   Jag minns den gången då en kollega, på en stor fest, berättar en fräckis. Jag skrattar. Då reser han sig och säger högt så alla hör: Nu ska jag berätta en fräckis som Ulla precis berättade för mig. Så berättar han den igen. Jag skämdes över att jag hade skrattat åt den och han nu ville framställa mig som en som berättade fräckisar!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: