Svensk stolthet – finns den?

Kan vi svenskar ställa oss upp rakryggat och säga att vi är svenskar och vi är stolta över det? Idag har jag många anledningar att fundera över det.

Jag är stolt över det landet som mina förfäder byggde upp. Men jag är inte stolt över allt det som de svenska politikerna raserar.

Sommaren 2016 blev Elisabeth Hesselblad vårt andra  svenska helgon. Heliga Birgitta helgonförklarades ju 1391 – så det är ju ganska långt mellan varven. Men hur många vet vem Elisabeth Hesselblad var och hur många firar henne eller den heliga Birgitta? Nej, den svenska stoltheten finns inte förankrad i helgonen.

Midsommar – den helg som vi firar att sommaren är här, äter sill, nypotatis och jordgubbstårta, spelar kubb, sjunger allsånger och dansar kring midsommarstången. Den helgen är viktigare för de flesta av oss än vad Nationaldagen är! Men det gillar inte politikerna och Mona Sahlin sa i ett tal inför Turkiska ungdomsförbundets tidning Euroturk i mars 2002:

”Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.”

Hon sa alltså att vi har ingen kultur och ingenting att vara stolta över!

Hon sa också till Expressen den 26 juli 2002:

”Jag hatar allt genuint typiskt svenskt.”

Hon var alltså en politiker som hatade svenskheten! Därmed bidrog hon också till den normlöshet som har spridit sig över vårt land. Jag är övertygad om att alla människor behöver sin kultur, sina normer och traditioner. Men dagens politiker gör allt för att vi ska vara globalistiska!

Jag har många gånger varit avundsjuk på den norska syttende mai. Varför får inte vi svenskar fira och vara stolta?

De senaste åren har jag tillbringat mycket tid i Spanien och sett att spanjorerna mer än gärna hittar ett tillfälle att fira. De genomför en mängd olika processioner med mer eller mindre religiösa förtecken. Ingen tycker att det är töntigt. Tvärtom! Glädjen är stor och det råder festivalstämning.

I veckan som nu har gått var det dags att fira skyddshelgonet i Almuñécar ”Virgen de la Antigua”. Det blev ingen festivalvecka pga Covid-19. Finalen på stranden kvällen den 15 augusti gick inte heller att genomföra som man brukar. Kommunledningen ville dock hylla befolkningen som förstår vikten av att följa restriktionerna. Klockan 23,00 kom den helt oannonserade finalen.

Det storslagna fyrverkeriet under drygt 5 minuter – från den upplysta borgen! Det syntes över hela stan. Efter den sista raketen applåderade människor från balkonger och trottoarer. Mycket uppskattat! Vad var det då som man firade?

Almuñécar firar sitt skyddshelgon med Saint Festivities den 15 augusti sedan 1569. Det var då som den moriska ledaren från Alpujarras ”Aben Humeya”, anföll de kristna trupperna när de försökte överta San Miguel-slottet.

De invaderande trupperna besegrades av armén av Felipe II, ledd av Don Lope de Valenzuela, som var befälhavare på Castillo-fästningen. Den militära striden ägde rum vid gryningen den 15 augusti 1569, och invånarna tillskrev segern till den mirakulösa ingripandet av Virgen de la Antigua.

Sedan dess har denna vackra jungfruliga dag firats i Almuñécar, vilket erbjuder den nyfikna besökaren ett attraktivt skådespel av den maritima processionen, bärande patronaessan av Virgen del Carmen, som går från stranden i San Cristóbal till Puerta del Mar stranden.

Allt avslutas med ett storslaget fyrverkeri.

Men vi svenskar då? Finns det inte några svenska historiska datum att fira? Varför får vi inte vara stolta över vår historia och vara nationalistiska?

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. drhallonhatt
  Aug 16, 2020 @ 15:43:50

  ”Varför får vi inte vara stolta över vår historia och vara nationalistiska?” det har ett utvalt folk bestämt att vi inte ska få vara.. HMF finns till just för den saken..

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. uppstigersolen
  Aug 16, 2020 @ 17:38:46

  Italienarna är lika förtjusta som spanjorerna över sitt land och sin kultur. Vi har flera gånger hamnat mitt uppe i ett intensivt firande av något. Ett helgon, ett datum, ja allt tänkbart. Väldigt trevligt. Så, varje befolkning har rätt att känna stolthet över sitt land och dess historia.

  Gillad av 1 person

  Svara

 3. uppstigersolen
  Aug 16, 2020 @ 17:40:39

  Jag är glad över att jag kan skriva här och på flera andra andningshål. Just nu är jag bannad på FB för nåt jag skrev om Annie Rödtopp. Det togs tydligen inte väl emot. Mellanöstern nämndes. Kan bero på det.

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Aug 16, 2020 @ 18:32:09

   Vi på ULSANS välkomnar alla med sunda åsikter. Vi välkomnar också alla med sunda åsikter vad det gäller kostcirceln. Vi på ULSAND slåpper igenom det mesta, speciellt från våra vänliga kommentatorer, Annie är grön och RÖD , hon är en styggelse för ett civiliserat samhälle.

   Gillad av 1 person

   Svara

 4. tompas11
  Aug 17, 2020 @ 00:08:27

  Sitter och begrundar, hur det en gång var
  När Sverige var ett land, vad är det nu som finns kvar…

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Kreativ text, annorlundaskap, dikter, bipolaritet, aspergers syndrom, samhällsdebatt

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

%d bloggare gillar detta: