Är statsministern en bra förebild?

Bilden är hämtad från Stefan Löfvens Facebooksida för en dag sedan.

Idag läser jag följande i en webtidning från staden där jag bor hemma i Sverige:

Anna Åberg driver Ica-butiken i Södertorn. Hon säger så här i en kommentar på Oskarshamns-Nytts Facebooksida:

– Jag är väldigt förvånad över att det kommer 140 ungdomar från Stockholm för att ha basketläger i Oscarsgymnasiet under vecka 32. Så är det alltid varje år. I år tänkte jag att det skulle vara inställt på grund av covid-19, i och med att man inte får vara fler än 50 personer på ett evenemang.

– Jag har, upprepade gånger, försökt att förklara för ungdomar och ledare vad som gäller i butiken, berättar Anna Åberg, som tycker att de som godkänt basketlägret, “denna dumhet”, borde ta sitt ansvar.

Hon skickar en hälsning till kunderna:

– Jag ber så hemskt mycket om ursäkt, vi som jobbar i butiken gör så gott vi kan – för alla våra kunder.

Jag blir arg och ledsen! Naturligtvis borde evenemanget ha ställts in med tanke på 140 ungdomar plus ledare inte klarar av att hålla distanseringen. Men vad innebär då distansering? Ja, minst armlängds avstånd. Men de flesta länder förespråkar minst 1½ meter + munskydd!

Stefan Löfven och Magdalena Andersson är knappast en bra förebild för distansering på bilden ovan. Inte heller tillsammans med Ann Linde tycks vår statsminister tänka på säkerhetsaspekter då det gäller Covid-19 på bilden nedan. Har han någon som helst tanke på att han själv kan vara smittbärare – med tanke på det stora antalet människor som han träffar som statsminister – eller själv kan smittas?

Bilden är hämtad från Stefan Löfvens Facebooksida för en dag sedan.

När en statsminister och övriga regeringsmedlemmar inte kan föregå med gott exempel kan vi ju knappast förvänta oss att idrottsevenemang ställs in eller att ungdomar inte klarar av att hålla distansen i butiker!

När ska vår regering börja uppträda vuxet och vara en förebild för övriga medborgare? Tror de att de inte själv kan drabbas av viruset? När ska de börja ta ansvar – ansvar på riktigt och inte bara med ord?

Svenska Magasinet i Spanien
Detta är en bild från den Andalusiska regionregeringens möte den 5 augusti 2020 då de klubbade igenom nya böteslagar och sanktionerna för de som bryter mot myndigheternas åtgärder för att förhindra nya utbrott och smittspridning av Covid-19. Bötesbeloppet baserar sig på hur många personer som riskerar att smittas varav högsta beloppet är 600. 000 euro. Lagen sedan tidigare som säger att en person som inte bär munskydd på offentlig plats som är obligatoriskt riskerar böter på 100 euro.

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Aug 07, 2020 @ 18:38:05

  I Sverige sjunker antalet fall av Covid-19. På många platser där de har hårda straff om man inte har munskydd eller om man går ute för tätt så ökar antalet fall. Så, vilket är bäst? Låt folk bestämma själva eller klämma folk på pengar?

  Gilla

  Svara

  • messkalle
   Aug 08, 2020 @ 08:27:43

   När jag handlade, en gång, var jag den ende som bar handskar och munskydd. Det kändes inte olidligt att ha homosfobi (av homo sapiens) för en stund. 😏 tillåts en smiley?

   Gillad av 1 person

   Svara

   • ulsansblogg
    Aug 08, 2020 @ 13:50:03

    När vi handlar är det obligatoriskt med handskar och munskydd (Spanien). Varje gång som vi går ur lägenheten är det obligatoriskt med munskyddet för alla över 6 år. Men när det är ca 30 plusgrader så blir det varmt. Då drar vi ner det under näsan eller hakan en stund. Sen drar vi upp det när vi möter någon människa.

    Gilla

 2. messkalle
  Aug 08, 2020 @ 08:17:04

  Absolut är inte Löfven en bra förebild hur en humanitärakatastrofer, covid eller sprängningar, skall/kommer skötas. Han delegerar ansvaret under flaggan och sedan hänvisar han att N.N. har ansvaret.
  Så här han gjort när covid slog till 15?.mars. Sveriges hopp står fortfarande till Anders Tegnell. Hans råd och anvisningar har fått många länder att ifrågasätta om Sveriges väg är rätt val. Anders har uppmärksammats av utländsk media. Nu senast idag BBC 0745 där han intervjuas.
  Anders försvarar social distansering som ett bättre val än munskydd. På motfrågan svåra han att munskydd kan inte uteslutas om smittläget förändras. Som vanligt, även på engelska , är det myckna, om och men, i rask takt så efteråt.undrar man, Va så han.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

My name is Lena

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

%d bloggare gillar detta: