Vi måste …

Vi måste inkludera stora investeringar i modern hållbar teknik i återhämtningen efter Covid-19. Vi måste klara klimatmålen i Parisavtalet. Vi måste klimatanpassa våra bostäder. Vi måste vaccinera oss. Vi måste, vi måste, vi måste! Jag blir tokig på alla dessa måsten!

Vem säger att vi måste? Politiker och penningstarka personer som vill ha mer makt och tjäna pengar?

Trots kraftigt minskad ekonomisk aktivitet och minskat resande i spåren på corona och trots att större delen av världen har varit nedstängd beräknas de globala utsläppen av växthusgaser bara minska med 4–7 procent i år.  Enligt undersökningar som jag har läst har utsläppen minskat minimalt. Det är betydligt lägre än den minskningstakt på 8–15 procent per år som krävs för att vi ska klara Parisavtalets klimatmål på max 1,5–2 graders temperaturhöjning. 

Men … kan de inte dra några slutsatser? Varför är de så övertygade om att mänsklig aktivitet och växthusgaser orsakar klimatförändringar. Idag läste jag en tänkvärd kommentar:

När Al Gore föddes fanns det 7000 isbjörnar. Idag har den globala uppvärmningen sett till att vi bara har 30 000 kvar.

Det går bra för klimatalarmisterna vars allas gemensamma nämnare är att de tjänar bra pengar på att alarmera vidare.

Är det därför som vi utsätts för alla måsten? Måste vi investera i fossilfri bilflotta, det rullar fyra miljoner personbilar på vägarna. Om de ska bytas ut till elbilar så måste fyra miljoner nya bilar tillverkas och en oändlig massa laddstolpar sättas upp. Kommer elen att räcka? Bilskrotare och biltillverkare kan gnugga händerna och tjäna pengar!

Måste vi bygga ut järnvägssystemet, investera stort i förnybar energi och energirenovera miljonprogramsområdena så att de blir mer energieffektiva? Det ger arbetstillfällen men framförallt kommer några att tjäna pengar – mycket pengar.

Måste vi ha beställda opinionsundersökningar som frågar människor om de tror att Sverige kommer att uppleva varmare klimat med kraftiga värmeböljor i framtiden? Bara frågan gör ju att människor blir oroliga och 53 procent var naturligtvis oroliga. Undersökningen var beställd av SWECO.

Sweco är en svensk koncern bestående av ett antal teknikkonsultföretag med inriktning mot anläggnings- och byggnadskonstruktion, installationsteknik, arkitektur, infrastruktur, energi och miljö. 17 000 anställda (2020) och 1,9 miljarder EUR i intäkter!

Naturligtvis vill de att politikerna ska satsa på nya tekniker och ombyggnader. De vill ju, precis som alla de andra, ha del av våra skattepengar.

Varje MÅSTE blir kostsamt för oss skattebetalare och konsumenter. Är det konstigt att jag ifrågasätter alla MÅSTEN?

En tredjedel så många isbjörnar år 2050 - Sydsvenskan

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anders Nilsson
  Jul 25, 2020 @ 21:09:11

  Gissar att många tror på klimatfantasierna för att man missuppfattat IPCCs uppdrag. IPCCs uppdrag är att fastställa människans påverkan på klimatet och därför struntar IPCC i alla rapporter där det sägs att människan har liten eller ingen påverkan på klimatet. Om vi mäter alla rapporter som kommit till IPCC och tittar på hur stor andel IPCC behandlar kommer vi fram till att mellan 0,5% och 1,6% av forskarna tror att människan har stor påverkan på klimatet.

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. Patrik Axelson
  Jul 26, 2020 @ 19:34:38

  Klimatkrisen är ett Nigeriabrev.
  FN använder klimatet för att få pengar från västländer. Kultur och bristande västerländsk intelligens är orsaken att stater i 3:e värden inte kan organisera ett västerländskt samhälle eller driva ett företag. Nu skyller FN på det förändrade klimatet och att detta, orsakat av väst, drabbar 3:e värden. Vilket är helt fel då klimatet inte påverkas av mänsklig aktivitet.
  Alltså är inte klimatkrisen ett måste och Parisavtalet går att kliva av.
  Snart kommer vi att komma till insikt att elbilars behov av sällsynta metaller gör att elbilar inte är ett alternativ. Elbilar batterier är oerhört farliga när det tar eld, det går inte att släcka. Det gör att du inte kommer att kunna parkera din bil i ett allmänt garage. Det är t.o.m. så att det kanske blir förbjudet att köra elbil i längre tunnlar.
  Elbilar är attraktiva för korta pendlarresor och daglig handel. Hybrider och hyrbilar med bensin och diselmotorer för längre resor. Elbilar med kapacitet för långresor kommer att fasas ut. Kostnaden för en ny uppsättning batterier blir för dyrt. Problem att ladda vid långresor kommer även dt vara en faktor som gör den rena elbilen till förlorare.
  När vi fattar att co2 inte är skadligt utan nyttigt så blir dieselbilar åter på tapen. Det finns möjlighet att förbättra dieselmotorns effektivitet avsevärt och samtidigt ta bort skadliga utsläpp.
  Snabbtåg kommer aldrig bli lönsamma i Sverige, det vet vi och… varför har vi ha så bråttom till Göteborg eller Stockholm. Laga dom järnvägar vi har i stället. Efter coronan har vi lärt oss att jobba utan att pendla vilket gör att tidssnåla arbetsresor inte värderas lika högt. Corona har lärt oss att träffas via nätet.
  Förnybar energi är meningslös, satsa på 3 generationens kärnkraft. Och framför allt använd den kärnkraft som finns. Ett vindkraftverk behöver repareras efter 12 – 15 år och det kostar lika mycket som att bygga ett nytt. Vindkraftens subventioner kommer att tas bort. Vidkraften kommer inte att få betalt för sin överkapacitet utan bara sin nominella kapacitet. Och kravet ökar på att vidkraftens pålitlighet, vindkraftägaren måste täcka upp med att annan kraft när det inte blåser. Ingen vill betala för att reparera gamla trasiga vindkraftverk.
  Solenergi är en hobby. Små anläggningar kommer inte längre att kunna sälja el.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Kreativ text, annorlundaskap, dikter, bipolaritet, aspergers syndrom, samhällsdebatt

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

%d bloggare gillar detta: