Problem inom ”äldreomsorgen”.

När jag tog kontakt med socialstyrelsen så fick jag som förväntat ett ej relevant standardiserat ickesvar på mitt mail gällande språkkrav för vårdpersonal på äldreboenden och inom hemtjänst samt på sjukhus.

När SVT på Aktuellt och Rapport rapporterade om språkkrav från äldre personer med Svenska som språk och som inte förstod vad vårdgivarna sa då gjorde man med Lotta Bouvin-Sundberg som programledare en vinkling om att det var rasistiskt att kräva detta.

Däremot så skedde det totalt motsatta när SVT rapporterade om att minoritetsspråken i Sverige i vissa förvaltningsområden har rätt till personal som talar deras egna hemspråk då hade man det istället som en glädjande nyhet och Alice Bah Kunke tyckte att det var fantastiskt att man äntligen hade fått denna rättighet. Det finns fem erkända minoritetsspråk i Sverige. De är finska, meänkieli (samtliga varianter), samiska (samtliga varianter), romani chib (samtliga varianter ) och jiddisch.

När Sveriges radio tar upp det så vinklar man det till att ”Kommunerna gör det möjligt att välja bort hemtjänstpersonal med utländsk bakgrund”. Man försöker påskina att det handlar om rasism när huvudanledningen är att man vill förstå vad vårdgivaren säger. Utrikesfödda har rätt till gratis tolkhjälp medans gamla med Svenska som modersmål och som inte förstår vad läkaren eller vårdpersonalen säger lämnas åt sitt öde vilket även äventyrar patientsäkerheten. Man betalar för en tjänst som inte tillhandahålls och arbeten på äldreboenden och inom hemtjänsten skall inte vara skattefinansierade integrationsprojekt ifall personen i fråga inte behärskar Svenska språket i tal och skrift.

”Alla personer som vi pratar med inom hemtjänsten känner en stark rädsla för att öppet berätta om situationen, som av personal vi pratat med beskrivs som ohållbar. De vittnar om diskriminering och i ett fall om våld från vårdtagare.”

SR har alltså lyckats hitta ett fall om våld från endast en vårdtagare i Norrland. Rent allmänt så kan senildementa i vissa fall bli våldsamma framförallt om de inte förstår eller blir förstådda och om man endast har hittat ett fall av våld så tolkar jag det som att rasismen i princip är helt obefintlig i alla fall i fysiskt hänseende.

Sedan så fortsätter det så kallade reportaget som följande.

”Flera av de anställda vi pratat med inom hemtjänsten menar att det inte handlar om språk, utan att det handlar om att man har ”fel” hudfärg eller bär slöja.”

Det är milt uttryck en smula motsägelsefullt när tidningen ”kommunalarbetaren” skriver följande i en artikel och har en total motsatt verklighetsbeskrivning än vad de på Sveriges Radio sammanfattar.

”Personalbristen i äldreomsorgen gör att arbetsgivare ser mellan fingrarna och anställer personer som inte kan tillräckligt bra svenska, visar KA:s granskning.

– Det finns inga som helst begränsningar på hur lite svenska man kan kunna, säger Elisabeth Antfolk, förtroendevald för Kommunal.

Arbetsmiljömässigt blir det väldigt betungande för den ordinarie personalen när kommunikationen inte fungerar och mycket ansvar landar på dem, de orkar inte. I takt med att brukarna i äldreomsorg­en har blivit äldre och sjukare krävs det i dag mer av de anställda. Samtidigt fungerar det inte att låta någon göra enbart enklare sysslor som att diska och städa när bemanningen är slimmad.

En undersköterska på ett äldreboende berättar om stora svårigheter med vikarier som inte klarar att svara i telefon, skriva avvikelserapporter och sköta dokumentation. Arbetsuppgifter som att beställa mat och hjälpmedel hamnar på den ordinarie personalen.

Personal med otillräcklig svenska finns inte bara bland vikarier. På stiftelsen Stockholms sjukhem bestämde man sig för att språktesta personalen efter klagomål från boende och anhöriga som hade svårt att kommunicera med personalen. Det visade sig att bland dem som inte hade svenska som modersmål var det nästan hälften som inte nådde upp till språkkraven. De allra flesta var utbildade undersköterskor. På flera håll i landet finns kritik mot att undersköterskeutbildningar godkänner studenter trots att de är för dåliga på svenska.

Även i Stockholm finns fast anställd personal som efter många år i kommunens äldreomsorg har så svag svenska att de erbjuds utbildning.

– Vi utbildar folk som har jobbat kanske 15 år, med en svenska som är nästan obefintlig, framför allt när det gäller att läsa och skriva, säger Hans Alm, biträdande rektor på Åsö vuxengymnasium.

En undersköterska i Sundsvall jämför hur det var när den stora flyktingvågen kom från det forna Jugoslavien på 90-tal­et. Då kunde en nyanländ gå bredvid i flera månader och det extra tillskottet var mycket uppskattat. I dag kan en vikarie börja jobba efter tre dagars introduktion, trots att det finns språksvårigheter.

När personalen på boendet i Sundsvall tidigare tog upp problemen med sin chef blev svaret att de inte skulle vara besvärliga.

– Får vi inte tag på några vikarier får ni ingen semester, fick vi höra, berättar under­sköterskan.

KA har sökt fler anställda som har svårt med svenskan, men ingen mer har velat medverka i reportaget.

På äldreboendet i Sundsvall kan två anställda ansvara för 13 demenssjuka kvällstid, berättar undersköterskan som KA har talat med. Klarar kollegan inte att kommunicera blir det ett mycket tufft arbetspass.

– Gränsen är nådd för länge sedan. Man har sänkt kraven alldeles för mycket.”

Min egna reflektion

För de som börjar bli senildementa så påskyndas högst troligt sjukdomsförloppet när de gamla inte kan föra en konversation med vårdpersonalen. Riskerna för feldosering ökar och dödsfall har förekommit på grund av dåliga kunskaper i Svenska.

SR lyckas också med ”bedriften” (genom sin enligt egen utsago objektiva journalistik) att hitta en ledsen och kränkt kvinna med invandrarbakgrund men inte en endaste Svensk pensionär som har svårt att förstå de som talar en mycket dålig Svenska.

”Ayane”, arbetar inom hemtjänsten. Hon är så rädd för repressalier från arbetsgivare och dålig stämning bland kollegor att vi valt att inte ta med hennes riktiga identitet.

– Man blir helt knäckt och orkar inte jobba. Man ligger vaken hela natten och tänker och har ont i magen. När de ser mig, mörk och invandrare, det är som att vi är från en annan planet. Man blir så ledsen, säger hon.”

SR påstår som jag tidigare har nämnt i programmet ”Kommunerna gör det möjligt att välja bort hemtjänstpersonal med utländsk bakgrund” (finns på nätet) följande:

”Alla personer som vi pratar med inom hemtjänsten känner en stark rädsla för att öppet berätta om situationen och att den av de i personalen som vi har pratat med beskrivs som ohållbar. De vittnar om diskriminering och i ett fall om våld från vårdtagare.”

Samtidigt så väljer SR att anonymisera ”Ayane” för att hon inte skall riskera dålig stämning bland sina kollegor men varför då?
Rimligtvis så skulle hennes kollegor uppskatta om hon offentligt berättar om deras upplevda eller påstådda missförhållanden för SR som är rikstäckande. Alternativt så skulle SR ha förklarat hur man anonymt kan göra en anmälan så att en olämplig chef inte kan utsätta en anmälare för vad man i reportaget kallar för repressalier. Därefter så skulle facket utreda och om det stämmer agera kraftigt emot den chef som personalen känner rädsla inför om man berättar om sin upplevda arbetssituation.

Jag personligen anser att det verkar ytterst märkligt om ens överensstämmande med verkligheten att alla tycker likadant och att ingen vågar öppet tala om problemen men alla vågar som SR har talat att göra det med Sveriges radios anställda.

Nåväl nu lämnar vi det skattefinansierade radiohuset på Gärdet.

Äldreboenden i Sverige marknadsför sig genom att personalen talar ett utländskt språk men det motsatta verkar vara helt otänkbart.

Så här marknadsför sig äldreboendet ”Persikan”.

”Ett äldreboende för äldre med rötter i den Persiska kulturen
Dans, musik, vattenpipa, TV-med persiska kanaler som nästan alltid står på, allt påminner om hemlandet. Men det är framförallt språket, maten och gemenskapen som skapar tryggheten. På Persikan nöjer vi oss inte med att prata persiska hela dagarna utan här möts du även av en atmosfär och känsla av att komma ”hem till Iran”. Här kan de äldre vila i sitt eget språk och umgås med andra som talar samma språk men även möta medarbetare som alla pratar persiska och har förståelse för de kulturella skillnaderna”.

Så här skrev Pettersson blogg 31 Maj 2017

”Sveriges Radio beskrev att vårdtagarna inom hemtjänsten i Västernorrlands kommuner ges möjlighet att välja bort personal med utländsk bakgrund”.

Det blev naturligtvis liv på journalister, ministrar, advokater och andra över den fruktansvärda rasism det innebär att äldre svenskar vill ha hjälp av personal som kan det svenska språket, kan den svenska kulturen och förstår svenska social koder.

Konstigt nog ses det av samma personer som nekar svenskar hjälp på sitt eget språk att det är fint med finska, arabiska och iranska äldreboendet. Utländska äldre ska känna sig som hemma i Mellanöstern fast de flyttat till Sverige men svenskarna…

Så här skrev Petterssons blogg i en annan artikel. (Jag har dock själv förkortat ner den men inte ändrat i texten.)

I februari 2013 skrev jag nedanstående dröm om ”Äpplet” ett vård- och omsorgsboende med svensk inriktning.

Äpplet är ett svenskt boende för dig som längtar hem på gamla dagar. Det finns många svenskar som efterfrågar ett tryggt vård- och omsorgsboende med svensk inriktning och det är precis vad vi vill erbjuda med vård – och omsorgsboendet, Äpplet.

Vi har mindre sittgrupper för kaffedrickarna och det finns möjlighet att ta en nubbe med sill. Vi har de klassiska sällskapsspelen, svenska TV-kanaler, svensk radio och svensk musik.

Här på Äpplet visar vi respekt och hänsyn för den svenska kulturen och den jämlikhet vi byggt in den svenska kulturen. För äldre personer med kristen bakgrund kan det vara viktigt att bli vårdad och bemött av någon av samma kön.

Vi serverar hemlagad svensk husmanskost varje dag som vi planerar och tillreder tillsammans i våningsköket. Eftersom många varit ute i världen så serverar vi även utländska maträtter om de boende efterfrågar det.

Varje dag har vi en fast tid då vi över en kopp kaffe och ett dignande fruktfat diskuterar nyheter. Vi ordnar föreläsningar och underhållning på svenska språket flera gånger i veckan. Vill någon vara med i köket och laga den svenska maten så välkomnar vi det. Tillsammans rör vi i grytorna och provsmakar maten.

Självklart erbjuder vi även vanliga aktiviteter som du kan välja att delta i efter ork och förmåga. Det kan vara att promenera i närområdet, att sjunga, gymnastik, frågesport, besöka kyrkan, poesiafton, gudstjänst e.t.c.

Vi uppmärksammar svenska högtider och traditioner.

Min egna reflektion angående den nedanstående SVT Texten

Vem tror att den ansvariga områdeschefen och de andra som mycket gravt misskötte sitt arbete och som utsatte en värnlös kvinna för vanvård fick sparken och åtalades?

111 SVT Text Söndag 21 jul 2019

Dement hade 54 olika vårdare

En dement kvinna som drabbats av en stroke hade 54 olika
medarbetare från hemtjänsten under ett halvår, visar en
lex Sarah-utredning mot en kommunal hemtjänstenhet i
Norrköping.

Dessutom var det omfattande brister i vården, skriver
Norrköpings tidningar. Kvinnan fick inte duscha under
långa perioder, medicinering missades och flera gånger var
hon utan mat.

Enligt utredningen var anledningen att enheten hade ett stort
antal timvikarier, hög sjukfrånvaro och att chefen
byttes ut flera gånger. Förbättringar har gjorts enligt
områdeschefen.

Min egna reflektion:

Enhetschefen och andra ansvariga har alltså utrett sig själva och lite vagt så har förbättringar skett naturligtvis utan att ha hänvisat till en åtgärdsplan som helt omöjliggör att något liknande kommer att ske igen.

För välbetalda politiker och andra (o)ansvariga så finns det
förstås redan äldreboenden som de med en bra ekonomi kan välja att bo på. Då kan de bo på ett äldreboende med flera olika maträtter i klass med en bra restaurang och ett glas vin till maten om så önskas om inga medicinska skäl föreligger som motsätter sig detta. Det finns frisör, massage, gym, bemannad lounge och en swimmingpool. Självklart så anordnas promenader och du får duscha flera ggr i veckan. På ett äldreboende så är lägenheterna bekvämt utformat för de boende: japanska toalettstolar – med inbyggd bidé och fläkt – som dessutom är höj och sänkbara med fjärrkontroll, elektriskt höj- och sänkbara tvättställ, sängar som har inbyggda vågar och som känner av om du skulle kissa på dig – då larmas personal.

Kenny Korén

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende frihetligt forum för debatt och opinionsbildning