De kallar oss för äldre och sköra som behöver omsorg

Ord, ord och ord! Jag läste BLM Sveriges ord: ”Det pratas för oss, om oss men inte med oss”och tänkte att det är precis så som vi 70-plussare behandlas.

Sverige har 2,3 miljoner pensionärer dvs 20 procent av befolkningen. Vi är en stor grupp men ingen homogen grupp. De flesta av oss har en bra utbildning. Många av oss har haft jobb som har krävt tankeverksamhet och initiativförmåga och vi har tagit stort ansvar under hela vårt vuxna liv.

Som pensionärer fortsätter vi att ta ansvar för våra liv. Vi vill ta hand om oss själva. Ytterst få av oss är i behov av någon hjälp. Några behöver mediciner men det är inget som är speciellt för pensionärer. Det finns unga som medicinerar mycket mer. Vi rör oss kanske lite långsammare och stelare men klarar oss bra. Framförallt har vi en mängd intressen – nya och gamla. Som pensionärer har vi tid att tillfredsställa dem. Några av oss har fått tillfälle att intressera oss för det politiska spelet och hur vårt samhälle fungerar.

Vårt valsystem innebär att vi har en representativ demokrati. Några få personer bestämmer över oss andra. I Sverige är det ca 2 % av befolkningen som deltar i någon form av politiska aktiviteter under året. Dessa politiska aktiviteter kan bestå av att skriva en insändare, deltaga i ett politiskt möte, dela ut flygblad eller liknande. De flesta människorna är inte politiskt aktiva. De sitter inte i kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige eller riksdagen. De nöjer sig med att gå till valurnorna vart 4:de år. De litar helt oseende på att de som blir valda ska klara av att styra. Få bryr sig om vilka förutsättningar politikerna har för att styra ett land. De låter de okunniga styra över våra huvuden enbart för att själv slippa ta ansvar.

En stor del av dagens pensionärer har insett att politikerna inte klarar av sitt uppdrag. Politikerna lyssnar inte på vanliga människor. De vill bestämma och tala om för oss vad som är bäst för oss. De talar om oss, till och för oss som om vi vore omyndigförklarade. Vi kan ju inte veta bättre även om vi har en lång livs- och yrkeserfarenhet att luta oss på!

Nej, pensionärer ska man ju inte prata med! Pensionärer är obstinata när de hävdar att politikerna har fel! De är krävande – trots att de har betalat skatt och kan kräva tillbaka den i form av pension. De förstår helt enkelt inte att det är komplicerat att vara politiker och att politikerna alltid vet bäst.

Coronaviruset dök upp som en välsignelse. Nu kunde ju politikerna ta till hela sitt maktspråk. De kunde ju säga att 70-plussare är sköra och att den politiska omtanken var stor när de körde hem ca 1 miljon människor. De talade om att denna miljon var i så stort behov av omsorg – även om 70-plussarna inte själv förstod det – att de inte borde hamna inom vården!

Nu, när många pensionärer har blivit förvandlade till tillstukade, viljelösa och okunniga offer för politiska strategier, använder fackförbundet Kommunal de äldre som en sköld för att skapa jobb åt sina medlemmar.

Vår gemensamma utgångspunkt är att vi månar om äldreomsorgen och den viktiga funktion den har för medborgarna. Den i grunden fantastiska och för individen så viktiga svenska äldreomsorgen förtjänar att både värnas och satsas på alldeles oavsett pandemier.

Varför uppskattar jag inte att man använder äldre människor som en homogen boskapshjord som man föser framför sig för att uppnå egna mål? Varför vill jag aldrig hamna inom äldreomsorgen? Kan det bero på att de aldrig talar med oss om våra önskemål?

”Trust is absolutely essential for human survival and even for our ability to thrive.” — Simon Sinek

3 kommentarer (+lägga till din?)

  1. uppstigersolen
    Jun 28, 2020 @ 16:48:35

    Som varande en bit över 70 så bestämmer jag själv. Vi lever ungefär som vanligt. Jag har ju länge varit klar över att om man blir sjuk så bör man vara frisk nog för att slå näven i bordet och kräva adekvat vård. Är man själv svag så får en nära anförvant slå näven i bordet. Hittills har metoden fungerat. Inga köer till vård för min del. Fast jag är ju aldrig sjuk. Men jag har haft småkrämpor som krävt viss hantering inom vården. Näven i bordet i receptionen fungerar. Prova själva.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: