En och en i bunkavis

Mitt skånska uttryck passar bra i många sammanhang. Det betyder ungefär att trots vi tror att vi är individualister som gör vad vi vill – så följer vi flocken och flockens regler.

Nu när karantänen är bruten här i Spanien så gäller fortfarande några regler – avstånd är nog den viktigaste av dem. Det är tillåtet att motionera morgon och kväll – men ingen gruppmotion, bara t ex promenad med den som man bor tillsammans med. Men igår kväll plockade jag fram mitt skånska uttryck när jag tittade på motionärerna från vår balkong. Flocken betydde mer än reglerna och avstånden krympte! Det betydde mer att prata med goda vänner som man mötte än att hålla distansen. Emellanåt blev det faktiskt lite folksamlingar – men med munskyddet på och några använde handskar ihop med kortbyxor och linne.

När våra svenska företrädare säger: ”Håll avstånd!” så är kompistrycket mycket större än vare sig Stefan Löfvens ord eller Anders Tegnells. När Stefan Löfven skriver självklarheter på sin Facebook kommer genast kommentarer från hans flock: ”Tack för kloka ord och ett bra ledarskap genom denna kris.” Jag undrar: ”Vilket ledarskap?” Det är ju precis det som jag saknar! Men fårflocken följer sin fåraherde.

När medierna dagligen fylls med antalet döda, smittspridning, kändisar som smittats, skräckhistorier om hur sjuk man kan bli och om att 70-plussare måste skydda sig själv – då följer naturligtvis flocken, deras läsare/lyssnare/tittare, varje rapportering och tror på varje ord. Idag tar jag själv till mig följande text:

Dagens Nyheter rapporterar om att en första analys från KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, visar att Stockholms avloppsvatten innehåller tydliga spår av det nya coronaviruset.

Högst koncentrationer återfanns vid Bromma reningsverk, som tar hand om avloppsvattnet från nordvästra Stockholm.

Virusanalyserna ska nu jämföras med internationella testdata på avloppsvatten i flera andra länder i världen, skriver DN.

Det känns lite onödigt med utomhusbad just nu om uppgiften stämmer! Det är ju inte otroligt på något sätt. Sjuka och smittade människor tvättar sig och besöker toaletten. Detta rinner ju ut i våra avlopp. Så jag kommer nog att vara försiktig!

Vi har upplevt ungefär samma fenomen i varje debatt i sociala medier under de senaste 10-15 åren. Alla måste ha samma uppfattningar annars anfaller de en och en i bunkavis. PK-flocken bestämmer vad som får yttras om coronavirus, klimat, invandring, kultur, kriminalitet, feminism, kön, vaccin, politik, globalism, … Ett argument som alltid kommer fram är: ”Lyssna på experterna/vetenskapen/forskarna!” Men …

Jag vill gärna kunna tro på vetenskapen, och att den är vederhäftig, inte ägnar sig åt att förlöjliga meningsmotståndare utan nyfiket studera olika alternativ som läggs fram. Det betyder INTE att de nödvändigtvis måste bli överens, men att de respekterar varandras ståndpunkter tills något blivit antingen bevisat eller motbevisat.

Tyvärr är det inte alltid så i verkligheten. Ibland undrar jag om det kanske är vanligare att det är tvärt om? Jag kommer att tänka på fem vetenskapsmän som verkligen fått känna på kollegors och motståndares totala sågning och förlöjligande av de teorier de lagt fram. Det finns många, många fler men dessa kommer jag på direkt och det får räcka.

  1. Charles Darwin är väl bekant för de flesta och hur han motarbetades och förlöjligades är också välkänt.
  2. Ignaz Semmelweis är känd av många men okänd för väldigt många. Det var han som kom på att läkarna kanske borde tvätta händerna när de gick från obduktion till operation eller barnaföderskor. Han blev totalt motarbetad av omgivningen.
  3. Alfred Wegener var den som – inte först av alla men först att göra det på allvar – pratade om kontinentaldrift. Han mötte också mycket stort motstånd. Forskningen har gått vidare och numera kallas det plattektonik.
  4. Dan Shechtman kom på det där med kvasiperiodiska kristaller som de flesta nog vet lika mycket om som jag, dvs i stort sett ingenting. Det gjorde inte hans kollegor heller, så han blev förlöjligad, hans chef vägrade titta på hans resultat och gav honom en nybörjarbok om kristaller, han verkade ju behöva en sådan. Han ombads dessutom att sluta sitt jobb för att inte besudla arbetsplatsens namn. Jag kan inte låta bli att undra hur hans motståndare såg ut i ansiktet när han fick Nobelpriset, eller var de gick och gömde sig.
  5. Klimatforskare på DMI kunde visa forskningsresultat om hur solfläckar påverkar temperaturen i atmosfären här på jorden. När de skulle redovisa sina resultat på en klimatkonferens blev de nedtystade och utfrusna. Resultaten kunde störa synen på koldioxidens inverkan. Det hör till saken att forskarna på DMI säger att solfläckarnas inverkan – eller rättare sagt avsaknaden av dem –  ger lägre temperatur i atmosfären och på så sätt döljer eventuell inverkan från koldioxiden. Många solfläckar ger mer värme och ökar på den. Det finns gott om artiklar i ämnet på DMI:s webbplats.

Jag vill gärna tro på vetenskapen men blir tveksam när de själv dissar varandra för att resultaten inte överensstämmer med de egna, då blir jag tveksam. Jag blir också tveksam när penningstarka personer driver denna forskning i en riktning som de själv kan tjäna pengar på. När de nu tävlar om att hitta vaccin mot coronaviruset är jag ytterst tveksam. Behöver vi detta vaccin eller har de lyckats att lura med sig politikerflocken? Hela världens politiker har ju anammat detta och ser vaccinet som något som löser alla problem!

Jag önskar att vi kunde slippa ”en och en i bunkavis” – mentaliteten! Men tyvärr! De som ska företräda oss och är politiker är inga solo-människor. även de följer sin fåraherde och om denna fåraherde strör sina pengar omkring sig så följer flocken utan att tänka självständigt!

Fåraherde på promenad" av Göran Waldt - Mostphotos

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

پیک زمستان

Vinter blad ❄

Solvindens

This WordPress.com site is the bee's knees

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

SVERIGE & BROTT

HAR DU VERKLIGEN EN ÅSIKT?

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

%d bloggare gillar detta: