När vindarna vänder

Livet går vidare på något sätt – men hur? Livet blir ju inte likadant efter Covid-19 som det var före – till det bättre eller sämre. Alla har berörts på något sätt. Samhället förändras. Situationen för människor som bor och lever i samhället förändras. Landet förändras och vart våra skatter går måste omprioriteras. Det blir mer väsentligt att lägga energi på och stödja vissa saker och andra bortprioriteras.

Just nu har Spanien gått in i en fas där karantänen försvinner. Men livet blir inte exakt som tidigare. I söndags fick barnen under 13 år sin frihet – fyra ettor = en gång om dan, högst en km, en meters avstånd och med en vuxen. De som bryter mot detta kan bötfällas.

På lördag återfår vi friheten. Antagligen får vi som bor i samma hushåll ta en promenad tillsammans – efter 7 veckors karantän. Men distansen gäller och helst ska munskyddet vara på.

Den 11 maj får frisörer och vanliga butiker öppna – om de kan hålla samma distans som livsmedelsbutikerna har haft under karantänen. 14 dar senare får restaurangerna öppna på samma villkor.

Spanien har inte råd att vara isolerat. Risken för långtidsarbetslöshet ökar kraftigt när klädföretag, frisörer, reseföretag och företag inom servicesektorn slås ut i coronakrisens spår. Allt fler kommer att förlora jobbet ju längre samhället är nedstängt.

Just nu står 26 flygplan prydligt parkerade bredvid rullbanorna. Flygplatsen är inte stängd men trafiken är nästan obefintlig. Jämför det med perioden 12 till 22 april ifjol och påskveckan. 4.780 flygningar och 805.428 passagerare. Situationen är ungefär likadan på andra flygplatser i Spanien. På grund av hälsorisken står i nuläget 85 procent av alla flyg parkerade på marken dygnet runt. Covid-19 har så gott som stängt luftrummet och nu kommer nästa hot mot lågprisflyget: social distansering ombord. Det innebär färre passagerare och höjda priser om flygbolagen ska överleva!

Men servicenäringen då? I slutet av 2019 fanns det officiellt i Spanien 181.230 barer. På en bar går det 259 spanjorer eller det finns nära fyra barer per tusen invånare i landet. På vissa barer och restauranger har man börjat bygga om och anpassa sig till en ny verklighet. Med restriktioner som begränsar både tid och utrymme för varje gäst. Ett förslag som förts fram är att varje gäst bara har 30 minuter på sig att inta frukosten på baren, och lunchen måste intas på högst 90 minuter. Dessutom blir det färre stolar runt borden och uppmonterade plastskärmar.

Social distansering svårt i praktiken Endast en tredjedel av trottoarerna i Madrid klarar att erbjuda den sociala distansering på två meter som kommer att vara en av de främsta rekommendationerna när restriktionerna stegvis börjar lättas. Tidningen Público hänvisar till en rapport som konstaterar att det på de flesta trottoarer i den spanska huvudstaden inte är möjligt att hålla två meters avstånd till mötande fotgängare. Ännu värre är det för rullstolsbundna, som endast kan förlita sig på en tiondel av trottoarerna, om de vill upprätthålla rekommenderat säkerhetsavstånd. Vi kanske får enkelriktade trottoarer?

Spanien går miste om intäkter på 120 miljarder euro från turistindustrin om inte utrikestrafiken går igång förrän i november. Uppskattningsvis 80% av all aktivitet och arbetstillfällen inom turism kommer att gå förlorade, enligt siffror från branschorganisationen Exceltur. Kan man nu genom att öppna upp Spanien igen under maj månad reducera förlusten till 50% blir skadorna på landet inte så stora. Men … det kommer att ta lång tid att reparera dem!

Så läste jag att frånvaron av utländska turister kommer bara fram till midsommar att kosta den svenska turistindustrin 36 miljarder kronor. Det visar nya siffror från Stockholms Handelskammare, som nu vill se ännu mer statligt stöd. Jaha, tänker jag, Sverige är ju inte så hårt drabbat!

Men … vindarna vänder! När? Vad har vi då lärt oss av krisen? Blir samhället sig likt igen? Själv funderar jag kring om det är önskvärt att återgå till det samhällssystem som fanns innan detta virus dök upp. Nu har vi ju tiden att pröva nya vägar och omvärdera vad livet går ut på. Nu kan både samhället i stort och enskilda individer slå ner på takten och på kraven.

Tar politikerna tillfället i akt och omprövar vad som är nödvändigt för vårt samhällssystem? Kommer de att skala bort onödiga utgifter och prioritera det som är viktigt för landet? Vad väljer de att prioritera – befolkningen eller den egna makten?

Whiskykällaren

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. drhallonhatt
  Apr 28, 2020 @ 13:56:38

  Hur verkar bomarknaden ta det här med corona har priserna fallit eller märker man inte av effekterna ännu kanske? skulle annars vara trevligt med en liten lgh där nere längs kusten 😀

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. uppstigersolen
  Apr 28, 2020 @ 14:51:30

  Jag är säker på att de flesta politiker vill säkra den egna makten. Och härligheten. I evighet. Amen.

  Gillad av 2 personer

  Svara

  • tompas11
   Apr 28, 2020 @ 23:57:13

   Ja så är det säkert men inte nog med detta, de vill även pungslå de som står upp för vården och samhället.

   Löfvens besked: Hellre låta vårdpersonal smittas än stoppa trängselskatten

   Det kan knappast bli tydligare vad regeringen anser. Pengar är viktigare än omsorg om den personal som sliter för låga löner. Fy fan alltså! Samtidigt så åtnjuter denna regering allt högre förtroende från väljarna. Vad är det som felas den svenska befolkningen? IQ samma som skonummer eller vad..?

   Gillad av 2 personer

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Sanningen är bara ett musklick bort...

En svensk myndighet inifrån och annat smått och gott.

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

Vad väntar bakom nästa hörn?

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter och sunt förnuft

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende frihetligt forum för debatt och opinionsbildning

%d bloggare gillar detta: