Luftföroreningar tillsammans med covid-19

Luftföroreningar kan vara den viktigaste orsaken till en stor del av Covid-19 dödsfallen, visar en studie som gjorts vid Martin Luther University Halle- Wittenberg i Tyskland. Forskning visar att 78% av dödsfallen i fyra länder var i de mest förorenade regionerna.

Analysen visar att dödsfallen i coronavirus i 66 administrativa regioner i Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland inträffade 78% av dem i fem regioner och dessa var de mest förorenade. Forskningen undersökte nivåerna av kvävedioxid. De främsta källorna till utsläpp av kvävedioxid NO 2 är fordonstrafik samt energiproduktion, uppvärmning och industrier.

78% av de 4 443 dödsfallen, som undersöktes, fanns i fyra regioner i norra Italien och en runt Madrid i Spanien. Dessa fem regioner hade den värsta kombinationen av NO 2- nivåer och luftflödesförhållanden som förhindrade spridning av luftföroreningar. Po Valley i Italien och Madrid är omgivna av berg och detta hjälper till att fånga föroreningar. Likadant är det i Hubei-provinsen i Kina, där pandemin började. 

NO 2 är en giftig gas som förorsakar lungans slemhinnor och minskar immuniteten mot lunginfektioner. Det är en giftig gas som främst astmatiker kan uppleva förvärrande besvär av vid höga koncentrationer. Det är kanske inte förvånande att personer som har drabbats i områden med höga nivåer av NO 2 kan vara mer mottagliga för coronavirus, fastslår undersökningen.

Professor Jonathan Grigg, från Queen Mary University of London, sa att studien visade en förening mellan Covid-19-dödsfall och NO 2- nivåer. ”Denna förening kan återspegla en orsakssamband mellan exponering för luftföroreningar och ökad sårbarhet för dödlig Covid-infektion, men andra faktorer kan inte uteslutas i detta skede. Exempelvis justerar studien inte för skillnader i åldersfördelning inom olika områden. ”

Utbredda lockdowns runt om i världen har lett till minskad fordonstrafik och luftföroreningar . Men långvarig exponering för smutsig luft innan pandemin kan vara viktigare än de nuvarande föroreningarna.

I Storbritannien har NO 2 varit på icke acceptabla nivåer i de flesta stadsområden under det senaste decenniet. En nyckelpolitik för att minska NO 2- nivåerna är införandet av rena luftzoner, där avgifter tas ut för att avskräcka de mest förorenande fordonen från stadens centrum. 

På basis av dessa undersökningar kan man kanske förstå varför Stockholm och andra storstäder är värst drabbade då det gäller corrona-virusets framfart i Sverige – långvarig exponering av avgaser, nedsatt lungfunktion och viruset. Själv har jag funderat en del på varför inte Malmö har drabbats så hårt. Förklaringen kan ju vara topografin. Malmö med omnejd ligger i ett slättlandskap. Luftföroreningar blåser helt enkelt bort.

Om undersökningarna är riktiga så har politikerna en mängd problem under en lång tid framöver. Inte bara viruset eller hur de ska klara av sjukvården, arbetslösheten och ekonomin. De måste även tänka på de stora avgasproblemen och den stora mängden människor som har nedsatt lungfunktion pga detta.

Är det därför som de uppmanar 70-plussare att hålla sig hemma? Inser de att äldre människor har sämre lungfunktion och inte klarar av både avgasproblem och viruset samtidigt? Är urbaniseringen så bra för människors hälsa? Men varför måste alla i Sverige rätta sig efter storstadsproblemen?

Dense smog in Milan
Smog i Milano. Den starkt förorenade norditalienska staden och den omgivande regionen har drabbats hårt av coronavirusutbrottet. Photograph: Flavio Lo Scalzo/Reuters

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Anders Nilsson
    Apr 21, 2020 @ 20:55:10

    Självklart är det så att luftföroreningar liksom rökning har en negativ påverkan. I Stockholm är det värst när kryssningsfartygen kommit och det blåser ostlig vind. Då kan inte jag vistas utomhus utan att luftrören fylld av en massa slem.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Solvindens

This WordPress.com site is the bee's knees

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter och sunt förnuft

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: