Vad kan vi utläsa av statistiken?

Dag efter dag matas vi med corona-statistik. Dag efter dag funderar jag över vad som ligger bakom dessa siffror och kurvor. Varje sjuk- eller dödsfall är tragiskt. Men det är ju ganska naturligt att en del människor blir sjuka och att några av dem avlider. Är det någon skillnad på att drabbas av vanlig säsongsinfluensa mot att drabbas av covid-19?

Jag tänker på barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Ja, de fem är fler än de fyra men … Är fem myror mer än fyra elefanter? De tar inte större plats, äter inte mer, dricker inte mer, lämnar inte mer avföring efter sig och jag har fått för mig att elefanterna har en annan hjärnkapacitet än vad myrorna har. Jag skulle inte vilja bli trampad på foten av en elefant men en myra hade jag möjligen viftat bort. Jag tror med andra ord att fyra elefanter är mer än fem myror.

Hur är det då med corona-statistiken? Nu visar den att 1346 personer är döda i Sverige. De har avlidit under en månad. Normalt avlider 90.000 personer om året i Sverige och 83% av dem är över 70 år, dvs 74.700. Det är alltså 6225 personer som är över 70 som avlider varje månad. Av de som har avlidit i corona anses drygt hälften vara över 70 dvs 675-700. Snabbt kan man konstatera att kanske 10% av de avlidna 70-plussarna har fått diagnosen covid-19. Är det extremt på något sätt? Hade de avlidit i sviterna efter en vanlig vårförkylning om inte …? Det känns som om siffrorna är uppblåsta!

20200416:07.10

Sifferkaos mellan olika regioner Ett flertal nyckelsiffror beträffande coronapandemin i Spanien går ej att tillgå, på grund av den bristande samordningen mellan de olika autonoma regionerna. Den dagliga statliga statistiken slutade för mer än en vecka sedan att inkludera antalet inlagda patienter, på grund av skilda redovisningsmetoder i olika regioner och i vissa fall inga alls. Medan vissa områden exempelvis rapporterar endast ackumulerade siffror redovisar andra antal patienter som befinner sig inlagda i dagsläget. När det gäller antalet dödsfall av personer smittade av Covid-19 utanför sjukhusen skiljer sig rapporteringen också stort och nu har även antalet smittfall börjat halta betydligt. Den senaste siffran var betydligt högre än tidigare, beroende på att Andalusien börjar inkludera registrera personer utan symtom som givit positivt utslag i snabbtester.

Samma sak läser jag om en mängd andra länder som Storbritannien, Nederländerna och Italien. Det är stora skillnader på redovisningsmetoderna – från sjukhus till sjukhus och från rapportör till statistikinsamlare. Är det likadant i Sverige? Fungerar insamling av statistik och rapportering olika i olika regioner?

20200416:07.15

Majoriteten dödsfall i Spanien på anstalter Minst 11.600 personer som testats positiva av Covid-19 eller med symptom som tyder på sjukdomen, har hittills avlidit i äldreboenden och andra anstalter, bland annat för förståndshandikappade. Den verkliga siffran är oklar, liksom i vilken utsträckning de avlidna ingår i den totala statistiken. Den senaste officiella dödssiffran på grund av coronapandemin är 18.579 personer, vilket skulle betyda att betydligt fler än hälften av de avlidna bodde på anstalter.

Hur är det i Sverige? Testas det om en person som avlider på ett äldreboende eller hemma är smittad med corona eller ej? Finns den personen med i corona-statistiken? Det finns svagheter i all statistik.

Shit in – shit out!

Det är ett välkänt uttryck i dessa sammanhang. Jag stiftade bekantskap med det i början av 1980-talet – alltså för nästan 40 år sedan när jag pluggade statistik och systemvetenskap. Om indata i ett system är undermåligt eller ej fullständigt så blir även utdata dåligt. Precis så upplever jag all denna statistikredovisning.

Det går ju att dra vissa slutsatser av all rapportering. Storstäderna har problem med kapacitetsbrist i vården. Många smittas på institutioner. Personal smittas då de saknar elementär skyddsutrustning. Ingen vet egentligen något väsentligt om detta virus. Strategierna är olika för att minska smittspridningen. Många passar på att tjäna pengar och att utöka sin makt medan andra förlorar sina jobb eller företag. Den politiska strategin verkar vara:

Sätt upp ett vått finger i luften och känn efter vart vindarna blåser.

New to machine learning? Try to avoid these mistakes

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. drhallonhatt
  Apr 16, 2020 @ 20:50:10

  Med tanke på Sveriges egna strategi jämfört med omvärlden så kan vi nog lugnt räkna med att statistiken är i underkant och att många som dör får en annan orsak än just corona som skäl för sin hastiga bortgång..

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. uppstigersolen
  Apr 17, 2020 @ 09:48:43

  Eftersom det inte dött fler än vanligt i Sverige hittills i år så kan vi konstatera att även om rapporteringen av dödsorsak visar att 1354 dött av CoVid-19 så kanske de hade dött av någon annan orsak ändå. Totalt antal avlidna har vi statistik på i Sverige. SCB släpper statistiken varje vecka. Nu finns statistik till den 7 april och inom någon dag har vi fram till den 14 april. För den vetgirige så är det bara att gå in på SCB samt söka på Dödstal. Man får summera själv i Exceldokumentet för att få siffrorna till dagens datum. Bortse från de sista dagarna då dessa inte är kompletta. Statistiken bygger på att Läkaren rapporterar till Skatteverket som rapporterar till SCB. Därav fördröjning.

  Gillad av 2 personer

  Svara

 3. drhallonhatt
  Apr 17, 2020 @ 12:17:06

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

A.L - M.Foto

Välkomen till min sida med bilder från natur - landskap och stadsmiljö, hoppas du kan inspireras och njuta av vad ögat ser!

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

SVERIGE & BROTT

HAR DU VERKLIGEN EN ÅSIKT?

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

Politik blandat med ett och annat boktips.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: