Gå direkt i fängelse utan att passera gå.

Det är ett välbekant uttryck för alla dem som har spelat Monopol. Det var detta som vi råkade ut för exakt för en månad sedan. Det var lördagen den 14 mars som vi sattes i karantän.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 002.jpg
Detta är den första blicken som mötte oss av det fängelse som vi har suttit i en månad.

Idag sätter Spanien hela landet i karantän för att begränsa spridningen av coronaviruset. Åtgärden innebär att landets invånare har uppmanats att hållas hemma, utom om de ska handla mat och medicin, samt besöka sjukhus eller jobba. Badstränderna har hissat röd flagg. Det innebär att det är förbjudet att bada och vistas på stränderna. Vi var inne i stan en stund idag. Restaurangerna var stängda. I butikerna använde människor handskar och många hade munskydd. Många handlade toarullar så att de klarar sig i många månader och öl och läsk och spagetti och ris. Sen skyndade de hem. Det var folktomt!

Så skrev jag då. Ganska raskt stängdes alla restauranger 10-15 st längs vår gata. Hundpromenader fick tillstånd men avstånd på 1-2 m. Vi får gå och handla men bara en och en. Vi får åka bil men bara en person per säte och stadsbussen kör men även där gäller en person per säte. Polisen kollar att vi följer reglerna. Till sin hjälp har de militär och räddningstjänst som också har sanerat alla offentliga platser i omgångar.

Vi fann oss i vår lott för vi trodde att detta inte skulle bli långvarigt. Vi hade ju ändå planerat att resa hem i slutet av april. Då trodde vi att allt skulle ha löst sig. Sen ställdes alla flyg in och vi började inrikta oss på att resa hem i slutet av maj. Och nu …?

I Sverige har Folkhälsomyndigheten och regeringen dag efter dag nött in budskapet om att den som är 70 år och äldre ska begränsa sina sociala kontakter för att minska spridningen av coronasmittan. Inte gå och handla, till exempel.

Samtidigt hör vi att många äldre smittas i äldreboende och på sjukhus eller av hemtjänsten. Så jag har svårt att förstå. Om friska 70+are är fängslade i sitt hem bidrar det knappast till att hindra smittspridning!

”Äldre människor och de andra riskgrupperna kan behöva isoleras året ut.” Det sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i en intervju med tyska Bild häromdagen.

– Det är en fråga om liv och död, sa hon till tidningen.

Varför just äldre? Skulle hon kunna tänka sig att själv sitta fängslad så lång tid enbart för att politikerna känner sig maktlösa? Vad händer egentligen med människor som tvångsisoleras under så lång tid? Vad händer med deras hälsa? Är 70+are en så problematisk och krävande grupp att politikerna måste spärra in dem i fängelse? Det luktar faktiskt åldersdiskriminering ganska rejält!

Kan jag tänka mig att sitta i karantän i 8 månader till? NEJ! Vi diskuterar dagligen om vi ska ta en smygpromenad. Jag är övertygad om att många tänker exakt samma sak. Andra nöjer sig inte med att diskutera. De verkställer – gör småärende till butiken, tar en liten promenad med en kasse med varor, gör en hundpromenad med grannens hund osv. Några verkställer på annat sätt:

20200414:08.05

Tuppfäktning under karantänen Sammanlagt 32 personer fick böter i samband med ett polistillslag i lördags i Málaga. Grannar larmade Policía Nacional på grund av ett väldigt oväsen i en angränsande lokal. Till sin stora förvåning fann polisen de nu bötfällda inklämda i en lokal på endast 50 kvadratmeter, där det organiserades tuppfäktningar och illegal vadslagning. Tupparna, några av dem döda, liksom mer än 7.000 euro i kontanter, togs i beslag.

Men ännu så länge är vi laglydiga och försöker att uthärda i fängelset. Äter gott och dricker gott medan vi kollar ut på vågorna i Medelhavet. Vi pysslar om växterna som vi har satt med frö. Däremellan längtar vi efter vår promenad. Men vi har det ganska bra trots allt!

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. uppstigersolen
    Apr 15, 2020 @ 10:33:16

    Även jag som är 70 + sitter i självvald karantän. I Sverige. Här kan vi pyssla i trädgården, promenera samt ta en tur med bilen. Dessutom är alla butiker öppna och på vissa tider i vissa butiker är det så glest med folk att vi går in. Varför vi håller oss isolerade från andra är av ren självbevarelsedrift. Skulle vi bli smittade är risken högre nu att inte få adekvat vård. Så vi väntar tills vårdapparaten i Sverige kommit ner på rimliga siffror för de som vårdas. Sen blir livet som förut. Hittills visar statistiken att ungefär lika många dött hittills i Sverige som snittet för samma period 2015 – 2019. Den enda statistik som är intressant. Hur många som varje land rapporterar som döda av CoVid-19 betyder ingenting. Fram till den 7 april har 25 679 dött i år. Snittet förut är 26 539. Så varför uppröras?

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

تابستان

پیک تابستان

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder, musik samt film.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

%d bloggare gillar detta: