Smittspridning på äldreboende – kan bero på D-vitaminbrist?

Det kommer allt fler uppgifter om smittspridning på landets äldreboenden. I Stockholm finns coronaviruset på vart tredje vård- och omsorgsboende. Behöver man vara någon Einstein för att inse att de boende på institutioner runt om i landet är mer mottagliga för viruset?

Men varför är de mer mottagliga? Mediciner, föda, dålig miljö eller brist på solljus? För mig är det självklart att solljuset påverkar. Nu när jag sitter i karantän i Spanien – och inte får gå ut – tillbringar jag mycket tid på balkongen.

Jag läste att vissa sjukdomar ökar ju längre från ekvatorn vi kommer norrut. Det kallas latitudsjukdomar. Vissa cancerformer och till exempel MS blir vanligare ju längre norrut vi kommer. Det pågår forskning kring sambanden mellan låga D-vitaminnivåer och hjärt- & kärlsjukdom, diabetes, MS, schizofreni samt depression hos äldre. D-vitamin påverkar immunförsvarets celler, de vita blodkropparna. Det kan ha viktiga effekter både för infektionsförsvaret och för undvikande av skadlig inflammationer.

D- vitamin får vi i oss på två sätt: dels via maten, dels bildas D-vitamin i huden när vi är ute i solen. Eftersom 80-85% av vårt D-vitamin kommer från solen är det viktigt att fundera över hur vi får i oss D-vitamin under vintern och våren. Om du inte vistas i solen eller skyler dig med kläder/solkrämer under sommaren är det också viktigt att titta på hur du får i dig D-vitamin.

Har svenskar generellt brist på D-vitamin?

Det saknas breda, representativa studier om D-vitaminnivåer i blodet hos svenskar, men de studier som finns pekar på att nivån för vissa grupper är otillfredsställande, till exempel hos vissa invandrargrupper – i en holländsk studie rapporterades att 90 procent av de barn som fötts av kvinnor som burit slöja hade D-vitaminbrist – och äldre som tillbringar lite tid utomhus.

I samband med Livsmedelsverkets nationella undersökning av vuxna svenskars matvanor, Riksmaten vuxna 2010-11, mättes nivåerna av D-vitamin i blodet hos en undergrupp av deltagarna. Mätningarna visade att cirka 20 procent av deltagarna hade D-vitaminstatus under optimal nivå (<50 nanomol per liter). Livsmedelsverket har sedan dess höjt kraven för D-vitaminberikning av olika livsmedelsgrupper. De nya reglerna trädde i kraft den 16 maj 2018 med en övergångstid på två år. Resultatet av de nya berikningsreglerna förväntas minska andelen i befolkningen som har för låga intag från maten.

Allt detta googlar jag fram enbart för att jag instinktivt känner att solljuset är bra för min hälsa. Det var kanske därför som jag blev så arg när Anders Tegnell och Stefan Löfven unisont sa att 70+ ska hålla sig hemma. Efter vintern längtar även 70+ ut i vårsolen och alla har inte en balkong.

Hur är det då på våra vård- och omsorgsboende? Hur ofta kommer de boende ut i solen? Om de inte kommer ut så ofta så blir de ju infektionskänsliga! Då drabbas de boende lättare av ett elakt virus!

Men Anders Tegnell och Stefan Löfven fortsätter att peka ut hela kollektivet 70+ istället för att inrikta sig på institutionerna. Det finns egentligen ingenting farligare för människors hälsa än institutioner.

10 min solsken om dagen ger dagsdosen… – Fias Kraft & Hälsa

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Apr 12, 2020 @ 13:56:49

  Därför är jag ju undrande över de hårda restriktioner som många länder tar till. Visserligen är ju Sverige glesbefolkat till skillnad från många länder men att hindra folk från att vara på stranden med avstånd till andra är för mig huvudlöst. När vi dessutom konstaterar att det hittills dött ungefär lika många totalt av CoVid-19 i Sverige som det har gjort på ett dygn i Spanien så känns det märkligt. Nå, det är 5 gånger så många som bor i Spanien som det bor i Sverige. Men var är proportionerna? Upprördheten över svenskar? Vi är ute varje dag. Karantän? Javisst men nån måtta får det vara. Vad händer när övriga länder lättar på sina regler?

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Apr 12, 2020 @ 14:33:17

   Jag följer statistiken i Spanien. De flesta har smittats även här inom olika institutioner. Här finns mycket institutioner för både äldre och handikappade. En annan stor kategori av smittade är vårdpersonal. Men vården är inte strukturerad på samma sätt som i Sverige. Många läkare gör hembesök – utan skyddsutrustning. Det går inte att jämföra olika länder med varandra.

   Men det som gör mig upprörd är att svenska 70+ ska hålla sig inne medan yngre kan sitta på caféer och restauranger samt att vår statsminister uppmanar oss (avser ej 70+) att stödäta på lokala krogar. Eller att munskyddets verkan negligeras. Eller att inte vårdpersonal testas. Eller att Statsministern och Anders Tegnell är så otydliga i allting som de säger.

   Gillad av 1 person

   Svara

   • uppstigersolen
    Apr 12, 2020 @ 16:33:55

    Att de som bor på institutioner har råkat mest illa ut är ju något vi ser i många länder. De flesta som bor på institution är ju skörare än folk i allmänhet. Så när institutionspersonal inte iakttar största försiktighet så går det som det går. Sen inser jag att om allt ska ske för att minimera smittspridning så går det åt enorma mängder av skyddsmaterial. Alternativt, test av samtlig personal varje dag innan arbetspasset. Så sker inte. Nu dör några lite i förtid.

    Gilla

 2. drhallonhatt
  Apr 12, 2020 @ 15:36:30

  Svara

 3. Anders Nilsson
  Apr 12, 2020 @ 16:48:15

  Jag tror precis som du och d-vitamin från solen är antagligen det som gör att den vanliga influensan försvinner på våren. Jag tror och hoppas att det ökande solandet kommer göra att även coronan snart dör ut i Sverige.

  Gillad av 2 personer

  Svara

 4. Trackback: Okunniga beslutsfattare tar dåliga beslut! | ulsansblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

My name is Lena

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

%d bloggare gillar detta: