Vem kan vi lita på?

Allt sätts på sin spets nu i influensatider. Vi har en mängd organisationer som ska bidra till solidaritet och en enad befolkning. Många människor är anställda inom dessa organisationer med höga löner och talar ofta och gärna om att vi måste samarbeta oh hjälpas åt.

Under FN:s krismöte om corona höll generalsekreterare António Guterres ett ödesmättat tal.

– Covid-19 hotar hela mänskligheten, och hela mänskligheten måste slå tillbaka, säger Guterres.

Just det! Hela mänskligheten! Det tolkar jag som att alla måste hjälpas åt. EU borde stå enade då det gäller att hjälpas åt med hur de olika länderna ska få fart på sin ekonomi igen efter krisen. Men … enligt SR …

Fiasko för EU:s finansministrar som inte lyckats enas om stimulanspaket för att bemöta den ekonomiska kris som följer av coronautbrottet. Efter förhandlingar hela natten avbröts samtalen utan uppgörelse.

Finansministrarna började sitt möte i går eftermiddag, satt och förhandlade hela natten. Men nu på morgonen kom beskedet att de inte lyckats enas. Den planerade presskonferensen ställs in.

Tanken var att EU-länderna skulle enas om ett omfattande stimulanspaket för att möta den ekonomiska kris som följer i coronapandemins spår.

Paket skulle uppgå till mer än 500 miljarder euro – pengar som skulle fördelas på arbetare, företag och stater som drabbats hårt av coronaviruset. Och splittringen fortsatte under själva mötet där länder i Syd med Italien och Spanien i spetsen ville se större åtgärder och krävde mer solidaritet från de rikare länderna i Nordeuropa.

Inför mötet var oenigheten stor kring hur EU gemensamt skulle tackla den ekonomiska kris som följer i coronapandemins spår. Hårt drabbade länder som Italien och Spanien ville se mer solidaritet från rikare länder i form av euroobligationer och gemensam upplåning. Och de ville få lån utan större villkor.

Tyskland, Nederländerna och andra länder i Nordeuropa vill inte dela solidariskt på skulderna och framförallt Nederländerna drev under natten på för villkor på stödlånen.

Dessa skillnader gick inte att överbrygga. Nya försök att enas om stödpaket görs i morgon, torsdag.

De ”rika” länderna vill alltså inte stödja de som har sämre ekonomi och som kanske har drabbats mest. Det är väl nu i orostider som EU måste stå enade och vara solidariska? Men istället har varje land plötsligt blivit väldigt nationalistiskt och tänker mest på den egna plånboken. Så kan man kanske tänka i tider då allt fungerar bra. Men nu … nu när behovet är som störst … när hela turistnäringen rasar i länder som Italien och Spanien … !

Igår röstades den nya lagen igenom som ger regeringen ökad makt att agera snabbt mot coronaviruset. Statsministern skärpte då tonen och underströk det viktiga i att alla följer råd som kommer från myndigheterna.

Allmänna råd från myndigheter är inga lösa tips. Det förväntas att människor, butiker, föreningar och andra som omfattas av råden följer dem. Inte ibland, utan varje dag och varje minut.

Regeringen har alltså fått större makt men delegerar denna makt till myndigheterna! Regeringen vägrar alltså att ta ansvar för den makt som de har fått! Myndigheterna ska ju bara verkställa regeringens beslut! Jag läser på regeringens websida:

Till varje departement hör flera statliga myndigheter. Myndigheterna ska se till att de lagar som riksdag och regering har beslutat om blir verklighet. Energimyndigheten, Migrationsverket, Polisen, Rymdstyrelsen och Skatteverket är några exempel på statliga myndigheter.

Varje år beslutar regeringen om regleringsbrev för myndigheterna. I regleringsbrevet står det hur myndigheten ska arbeta och hur mycket pengar den kan använda.

Regeringen kan alltså styra hur myndigheterna ska arbeta. Men regeringen får aldrig styra över hur myndigheten använder lagarna. I många andra länder har ett statsråd makt att direkt ingripa i myndigheternas löpande arbete. I Sverige är det inte så. Detta brukar kallas att vi har förbud mot ministerstyre.

Regeringen ansvarar för vem som ska bli chef för en myndighet. Myndighetens chef heter generaldirektör. Det finns ungefär 220 statliga myndigheter i Sverige.

Regeringen har alltså makten men får inte styra över hur myndigheterna använder lagarna eller ingripa i deras löpande arbete. Men ändå säger statsministern att vi ska följa myndigheternas råd varje dag och varje minut! Men … vem ska vi följa – regeringen eller myndigheterna? Vilka av de 220 myndigheterna ska vi lyssna på?

Själv blir jag mycket konfunderad över statsministerns luddiga uttalande och blir inte klokare av att lyssna på Folkhälsomyndighetens och/eller MSBs presskonferenser. Ändå ska vi följa dem varje minut!

Vem kan jag lita på – mer än mig själv och mina närstående?

tjej med frågetecken för web - Internova

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. drhallonhatt
  Apr 08, 2020 @ 13:39:54

  Svara

 2. drhallonhatt
  Apr 08, 2020 @ 13:44:58

  Minns inte om jag delat denna video här tidigare? men den är sevärd för att kunna förstå varför det är sådan oreda i samhället https://www.bitchute.com/video/ampnuLOxORw/

  Gillad av 1 person

  Svara

 3. Varjager
  Apr 09, 2020 @ 05:29:38

  Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
  Regeringen har alltså fått större makt men delegerar denna makt till myndigheterna! Regeringen vägrar alltså att ta ansvar för den makt som de har fått! Myndigheterna ska ju bara verkställa regeringens beslut!

  Gillad av 1 person

  Svara

 4. tompas11
  Apr 09, 2020 @ 18:44:55

  Vem kan vi lita på?
  Vår högst ärade statsminister Löfven kanske?
  Skämt åsido, Glad Påsk!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med bilder

My name is Lena

Ingenting är omöjligt!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

%d bloggare gillar detta: