Lögner, brist på förståelse och egoism i coronatider

Hur många som dör i influensa varje säsong varierar kraftigt. Det rör sig om mellan ett par hundra uppemot två tusen personer, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Och i år verkar det hamna på en hög nivå.

– Riktigt vad den höga dödligheten beror på vet vi inte, med det finns flera faktorer som spelar in. Som att viruset i hög grad drabbat äldre, och så har vaccinskyddet fungerat sämre än under tidigare år, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

Ovanstående handlar om influensautbrottet 2017! Siffrorna för 2017 var mycket högre än vad de är just nu. Jag hittade några grafer om dödsfall i förhållande till influensa. De bekräftar att Covid19 inte utmärker sig speciellt då det gäller dödsfall i Europa.

Gå gärna in och studera graferna ingående i länken över graferna. Men jag är mest intresserad av dödligheten i Spanien och Sverige.

Varken Sverige eller Spanien har högre dödlighet än vid tidigare influensor. Samma sak gäller övriga EU-länder. Så varför denna panik? Vet EU:s ledare något som de döljer för oss? Försöker de dölja att de har använt våra samlade resurser till fel saker och att sjukvården har rustats ner? Utnyttjar de denna pandemi för egna syften – för att stärka sin egen maktposition?

Frågorna är många! Jag tror mig veta svaren! Tiden får utvisa om jag har rätt! Men tills dess så bör vi nog försöka att rätta in oss i ledet oh följa de politiska anvisningarna.

Professor emeritus Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog, sa idag:

”- Folk sitter hemma. Det är det som är så trevligt i Sverige. När regeringen säger ”gör så här” så gör folk så. Vi behöver inte ha poliser på gatorna, det fungerar iallafall.”

Men … är verkligen svenska folket så lydiga? I så fall skulle vi ju kunna skrota hela rättsväsendet! Det är kanske dags att public service slutar upp att anlita honom som expert.

Igår läste jag tre exempel på att folket inte vill göra som politiker säger.

Generellt besöksförbud på äldreboenden är inte omtänksamt. Kanske i teorin, men i praktiken är det en grym och omänsklig bestämmelse. Jag ska förklara:

Många av våra äldreboenden är demensboenden. På de flesta av de övriga äldreboendena bor våra äldsta och i många fall svårt somatiskt sjuka äldre. I båda grupperna befinner sig människor som lever i livets slutskede. De har ofta ett stort behov av att träffa sina barn, sina käresta sedan kanske 50-60 år tillbaka, och sina barnbarn. Familjen, den närmaste släkten. De dementa kan ofta inte prata i telefon, många av dessa gamla hör väldigt dåligt, sociala medier förstår de sig inte på. Några bra alternativ till att träffas finns inte. Det har sagts att vi ska skydda våra sköraste äldre. På det här sättet ser vi istället till att de tynar bort, blir deprimerade, dör i förtid, helt utan hjälp av något coronavirus.

Jamen, smittorisken då? Tja, coronasmittan verkar ju inte ha några problem med att ta sig in ändå. En tredjedel av alla äldreboenden i Stockholm har coronasmitta hos de äldre, trots att det varit besöksförbud i flera veckor, efter vad som sägs. Troligen har de smittats av smittbärande personal som inte haft några symptom.

Personen som skrev ville inte följa besöksförbudet på våra äldreboende. Han vet ju att han inte är smittad och kommer inte att bli smittad. Han anser att han inte kan föra smittan med sig ut från äldreboendet. Han står över allt sådant!

Bilden ovan hittade jag i mitt Facebookflöde igår den 5/4-2020. Texten talar för sig själv. Människor tycks inte vara rädda för folksamlingar och att hålla avstånd finns inte i deras sinnevärld! Så läste jag nedanstående text som också belyser egoismen då det gäller virussmitta:

Då jag var på Ica tidigare idag såg jag till min förvåning att de många kunderna främst bestod av äldre personer. När jag passerade några av dem (som verkade ha ett spontant gruppmöte mitt i butiken) kunde jag inte hjälpa att jag hörde deras konversation om coronaviruset. Deras nonchalanta inställning gjorde mig både förvånad och förbannad!
-Ja, jag bryr mig inte om jag får corona för jag är så gammal ändå! sa en äldre herre, som fick genast fick medhåll av de andra.

Till er äldre som resonerar som mannen jag hörde, till er har jag bara en sak att säga. Det är din ensak om du känner dig ok med att ” din tid snart är kommen” men du ska ha jäkligt klart för dig att det inte är din ensak att ignorera de uppmaningar som folkhälsomyndigheten och regeringen har förordat, nämligen att 70+ inte ska gå ut bland folk. Om du får Corona kommer du med all sannolikhet inte att långsamt tyna bort och dö ensam i hemmets dunkla vrå utan det kommer bli på bekostnad av andra. Innan du dör är risken stor att du behöver intensivvård på ett sjukhus i en eller två veckor och därmed uppta en dyrbar plats som någon annan hade varit i större behov av. Någon med större livslust än du! Du kommer att belasta en redan hårt ansatt vård som sliter dag och natt för människors överlevnad. Låt då vårdpersonalen åtminstone få göra sitt jobb för någon som tycker att det spelar roll! Hur respektlöst är det inte att någon annan ska kämpa för ditt liv när du själv inte är mer tacksam för det?

Låt dem istället få göra sitt jobb för Christina 58 som just fått sitt första barnbarn, eller Lennart 65 som precis blivit en lycklig pensionär, eller Izabella 28 som just fått veta att hon är gravid eller Joakim 35 som äntligen har fått en ny njure transplanterad. Vi är många som vill leva! Vi måste vara rädda om vår sjukvård så att de som verkligen är i behov av intensivvård faktiskt har en rimlig chans att få det. Vi kan, i dagens läge, inte ta vården för givet!
Regeringens ord; vi har för få platser och brist på personal. Det är verklighetens dystopi, inte ett utdrag ur en skönlitterär bok! Tyvärr.

Med detta beteende riskerar du också att föra smittan vidare till alla du möter. Till grannar, hemtjänstpersonal, släktingar, vänner och främlingar. Människor som inte vill bli smittade. Även om du anser dig ha uppnått vissa rättigheter i samhället på grund av din höga ålder, så har du fortfarande ett ansvar gentemot dina medmänniskor. Ditt resonemang är oansvarigt och egoistiskt! Vi måste också hjälpas åt så spridningen av smittan görs så långsamt som möjligt och det gör vi genom att vara rädda om oss själva och varandra och lyssna på vad myndigheterna säger.

Så snälla. Känner du dig träffad av detta inlägg; tänk för guds skull om! Ni som hör äldre ha detta knasiga resonemang, gör dem uppmärksamma på vad denna katastrofala inställning kan ställa till med. Få dem att tänka om!

Och handen på hjärtat, så vill väl knappast någon spendera sina sista dagar ensam i en respirator på ett sjukhus, oavsett hur långt liv vi haft. Det har i alla fall jag svårt att tro. Vem som helst förtjänar ett bättre öde, men särskilt vi som faktiskt hoppas att vi har många år kvar att leva!

Tack för att ni orkade läsa. Ni får gärna dela.

Texten är skriven av en kvinna i 25-års åldern. För henne är det självklart att HON ska ha rättigheten att besöka sin ICA-butik och ha rätt att prata med sina vänner som hon möter. Men denna rättighet gäller inte äldre. De är nonchalanta och gör henne förbannad! De som har betalat in skatt i hela sitt liv ska inte behöva intensivvård på ett sjukhus i en eller två veckor och bruka en dyrbar plats som någon har större behov av.

Hon anser att Christina 58 som just fått sitt första barnbarn, eller Lennart 65 som precis blivit en lycklig pensionär, eller Izabella 28 som just fått veta att hon är gravid eller Joakim 35 som äntligen har fått en ny njure transplanterad är mer värda än en pensionär som går ut och handlar sin egen mat! Pensionären är oansvarig och självisk och sprider smittan! Hon är egoistisk nog att tro att hon själv inte kan vara smittspridare!

Kära lögnare, personer med bristande förståelse och egoister! Oavsett hur ni reagerar på denna influensa så kommer majoriteten av oss att överleva. Vi kommer inte att bli vare sig bättre eller sämre människor efter detta. Men några har skjutit fram sina maktpositioner. Några har tjänat pengar på exempelvis tillverkning av sjukvårdsutrustning. Andra har förlorat sitt jobb. Några har trott på politikernas makt att hindra virusspridning och andra har skakat på huvudet.

Går vi tillbaka till ett normaltillstånd? Nej! Men människorna är de samma: lögnaktiga, onda, goda, empatiska, empatilösa, förstående, oförstående och egoistiska. Livet går vidare – på ena eller andra sättet!

Våga gå vidare | Pedher´s blogg

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Apr 06, 2020 @ 15:16:34

  Var och en beter sig på det sätt var och en vill. De flesta tar ansvar. Några gör det inte. Hursom, de flesta av oss kommer att överleva detta. Inte är det nån farlig pandemi likt Digerdöden. Långt därifrån.

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. uppstigersolen
  Apr 06, 2020 @ 18:14:54

  SCB har ju statistik över hur många som dör per dag. Kolla gärna 2020 och jämför med medelvärde 2015 – 2019. Inga alarmerande siffror alls. Ibland lite över medel ibland lite under. Så var finns skräckscenarierna? Per dag dör mellan 238 och 280. Precis som vanligt. 18 januari hade vi en topp, 302 döda.

  Gillad av 1 person

  Svara

  • Thor
   Apr 08, 2020 @ 10:04:21

   Det kan ju bero på att vissa åtgärder som vidtagits har haft effekt. Hur skulle det sett ut annars? Kanske som i Madrid där en ishall får tjänstgöra som bårhus?

   Gilla

   Svara

  • Thor
   Apr 08, 2020 @ 10:17:41

   Ishallen i Madrid som gjorts om till bårhus är mitt skräckscenario.

   Gilla

   Svara

 3. Varjager
  Apr 08, 2020 @ 05:42:26

  Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
  Sunda ord.

  Gillad av 1 person

  Svara

 4. Thor
  Apr 08, 2020 @ 10:15:12

  Bloggaren verkar inte ha förstått att det är de äldre som blir svårt sjuka i större utsträckning och får störst behov av intensivvårdsplats. Och antalet intensivvårdsplatser är BEGRÄNSAT. Varför är det så förbannat viktigt att besöka ICA om man kan få sin föda ändå? Extrapris på kaffe? En utläggning med bästa väninnan om vad man åt till frukost? Jaja, har man besökt ICA i 50 års tid ska man väl inte behöva ändra på sig. 25-åringarna får ju! Orättvist! Jaså, de där 25-åringarna är ute och handlar åt sina åldriga grannar. Tänkte inte på det.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med bilder

My name is Lena

Ingenting är omöjligt!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

%d bloggare gillar detta: