Är det en mänsklig rättighet att bli smittad av coronaviruset?

Att vara professor på en statsvetenskaplig institution innebär inte att man har vettiga åsikter. Det fick jag bekräftat igår. För en gång skull lyssnade jag på TV-programmet Sverige möts. Ville höra vad som sägs om pandemin i Sverige.

Staffan Ingemar Lindberg, professor på statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet, anser att en del av de åtgärder som olika länder inför för att begränsa spridningen av coronaviruset har satt mänskliga och demokratiska rättigheter på undantag.

–Jag oroar mig för något som vi sett mindre av i Sverige, men på många andra håll. Folk blir rädda och ropar på en stark ledare som ska rädda oss och ta ifrån oss våra rättigheter. Det är en farlig mekanism. Det var det vi såg på 30-talet också, säger han.

Har han inte förstått? Det handlar inte om att ta ifrån oss några rättigheter! Det handlar om att skydda oss från andra oansvariga individer. Det är absolut ingen mänsklig rättighet att smitta andra människor!

Just nu lever jag i Spanien. Sedan 16 mars har vi utegångsförbud. Ja, vi får gå ut och handla och rasta hunden (om vi har någon). För övrigt ska vi hålla oss i våra bostäder. I går var jag och handlade på Mercadona för första gången sedan utegångsförbudet infördes. Tidigare har vi köpt småsaker i den lilla butiken i huset intill. Jag gick alltså några km med min dramaten. Mötte en person som vallade hunden. Vi höll avståndet mellan varandra 1-2 m. När jag närmade mig Mercadona tog jag på mig mitt munskydd, ställde mig i kön utanför – ett 10-tal personer med ca 2 m mellan var och en, förflyttade mig framåt efter att vakten släppte in oss, innanför dörren spritade jag händerna och tog på skyddshandskarna som vakten gav mig och sedan handlade jag i lugn och ro medan jag höll avståndet till andra kunder. I högtalaren upprepades ett meddelande om att vi skulle hålla avstånd och inte behövde hamstra för hyllorna fylldes på efter hand. I kassan behövde jag inte köa. Innan jag gick ut drog jag av mig skyddshandskarna och slängde i papperskorgen. Ute drog jag av mig munskyddet och travade hem igen utan att möta en människa.

Under min lilla shoppingtur kände jag absolut inte att mina mänskliga rättigheter var kränkta. Jag har inte känt det någon gång under vår karantänstid. Utegångsförbudet gäller ju alla oavsett inkomst, status, hudfärg, etnicitet, sexuell läggning, kön eller något annat som brukar åberopas i samband med mänskliga rättigheter.

20200402:07.50

Misstänkt härd i presidentpalatset Spekulationerna om en smitthärd av coronavirus i presidentpalatset La Moncloa tilltar, efter att tre av de fem ledarna för den spanska krisgruppen befunnits smittade. Krisgruppen har lett de dagliga presskonferenserna från La Moncloa och sedan tidigare har tre ministrar samt regeringschefen Pedro Sánchez hustru Begoña Gómez visat positivt resultat på Covid-19. Omkring 2.000 personer arbetar i presidentpalatset och flera anställda har också bekräftats smittade.

Även starka ledare kan drabbas av ett virus! Hur kan en professor på statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet nämna 30-talet i dessa sammanhang eller tala om att våra mänskliga och demokratiska rättigheter tas ifrån oss?

Är det en mänsklig och demokratisk rättighet att smitta någon annan eller att utsätta sig själv för smitta och kanske behöva uppta sjukvårdsresurser som andra kanske behöver bättre? Det är väl viktigt med ett fast ledarskap i pandemitider? Vad har detta med 30-talet att göra?

Ledarskap är psykologi

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Apr 02, 2020 @ 13:41:38

  Tja om detta är en oerhört smittsam influensa så kommer vi nog alla att bli smittade förr eller senare. Om nu bara några äldre och skruttiga dör i förtid så vad är problemet? Ett nerstängt samhälle i ett halvår kommer inte vara så kul. Troligen värre än att några dött av Corona. Skriver jag, 73 år gammal.

  Gillad av 2 personer

  Svara

  • ulsansblogg
   Apr 02, 2020 @ 14:18:29

   Om vi stänger ner nu så behövs det inget halvår. Spanien kommer successivt att lätta på restriktionerna efter påsk. Orsaken till att man väntar till efter påsk är att här är det tradition med olika påskprocessioner hela veckan före påsk. Man vill undvika folksamlingar. Eftersom de flesta smittade or i Madridtrakten och många Madridbor äger en lägenhet vid kusten så vill man att Madridborna ska stanna hemma under sin påskledighet. Det handlar alltså om att begränsa smittspridningen intensivt under en kort tid.

   Gillad av 1 person

   Svara

   • uppstigersolen
    Apr 02, 2020 @ 15:23:47

    Vad är det som händer på smittspridningsfronten om två veckor? Förresten, efter påsk kan ju betyda i juni. Det är också efter påsk. Jag tror inte på det. Att först införa kraftiga förbud med sanktioner och sedan lätta på dessa efter några veckor. Nej, det går inte. Som jag skrev. Vi kommer nog alla att smittas och några dör som en följd av det. Men det spelar ingen roll vad jag tycker. Vi kommer att få följa detta från åskådarläktaren framöver. Vi umgås inte med folk. Dottern handlar och vi promenerar mer än vi nånsin gjort. Sen tar vi bilen ibland och åker till nåt trevligt ställe. Ingen fika tyvärr.

    Gillad av 1 person

 2. Rune
  Apr 02, 2020 @ 17:53:24

  ”Misstänkt härd i presidentpalatset”
  Har Spanien blivit republik? Jag måste ha missat en del nyheter?

  Gillad av 1 person

  Svara

 3. Emil
  Apr 03, 2020 @ 15:11:09

  Jag är rädd att lagar som begränsar människors friheter och rättigheter kan stiftas nu. Att vissa passar på att flytta fram positionerna. Dessa lagar kommer inte att tas tillbaka när virushotet är avblåst.
  Jag lyssnade idag på Joseph P. Farrell, en amerikansk författare som specialiserat sig på konspirationsteorier. Han tror att denna stora reaktion och hysteri som Corona har framkallat är planerad (han tvivlar inte på viruset i sig) och att det är ett slags ”beta-test” eller ”beta-version” av något ännu större som framöver komma skall. Att man nu passar på att kartlägga vem/vilka/vart som inte följer den officiella, globala versionen. Vilka som inte stämmer in i alarmismen. Vilka som opponerar sig och granskar kritiskt och agerar rationellt. Vilka som hindrar och kan sätta käppar i hjulet vid nästa stora ”happening”…
  Vad de (vilka de nu är?) planerar att göra med kritikerna vet jag ej? Kanske passa på att likvidera dem på något skumt vis och sedan skylla på viruset?…det vore ju ”passande”…ett slags ödets ironi.
  Vet mycket väl precis hur galet konspiratorisk jag låter. Jag har inte helt tappat greppet om verkligheten för den som undrar…men, jag är helt säker på att det finns enormt mycket fuffens och skumt att hitta bakom draperierna. Vi vanliga dödliga blir förda bakom ljuset. Att tro på de officiella versionerna och på de nyheter som förmedlas är att vara väldigt, väldigt godtrogen.

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Apr 03, 2020 @ 15:58:45

   Att Löfvén själv påtalar att han är naiv är inte betydelsefullt, det visste vi sedan tidigare.. Däremot är nog inte det svenska folket naiva, kanske då mer förda bakom ljuset av manipulerande politiker.
   Kunskap medger att varje person har förmågan att göra en egen analys. De som hamnar i politikernas nät får gigantiska personliga problem

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

My name is Lena

Ingenting är omöjligt!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

%d bloggare gillar detta: