Words …

Det kommer hela tiden in nya ord i vårt språk. Vad betyder egentligen alla de nya orden och varför kommer de in i språket? I vilket syfte används de nya orden?

Igår skrev en dam på Facebook att hon hade köpt klimatneutrala ägg. Hon undrade vad det innebär egentligen. På vilket sätt kan ett ägg vara klimatneutralt?

Jag tänker på andra liknande ord som klimatkompensera, klimatkliv, klimatklass, klimatklubb, klimatanpassa, klimatkonto, klimatavtryck, klimatförnekare osv. Alla dessa ord bygger på att vi ska känna skam och rädsla för att klimatet förändras. Vi ska ta på oss skulden för klimatförändringarna och vara beredda att göra allt som står i vår makt för att hindra klimatförändringarna.

Skrupelfria människor använder dessa ord för att själv tjäna pengar på dem. Damen betalade antagligen några ören mer för äggen som kallades för klimat neutrala. Antagligen var det samma sorts ägg som i de andra kartongerna med vanliga ägg!

Samma metod har använts i många år. Kravmärkta produkter, fairtrade, nyckelhålsmärkning, eko, miljövänlig, hållbart är andra ord som bygger på våra känslor och vår vilja att välja dyrare produkter som egentligen bara göder personer som är smarta nog att utnyttja känslostyrda människor.

Vi har upplevt detta gång på gång! Vår okunskap och vår rädsla för att göra ort oss gör att vi väljer dyra produkter som vi tror är nyttiga och bra för både oss själva och resten av världen. Fria radikaler, antioxidanter, fleromättat, omättat är andra ord som någon tjänar pengar på. Hur klarade vi oss innan de orden kom in i vårt språk?

När fågelinfluensan, svininfluensan och nu coronaviruset dök upp tog det slut på både munskydd och tvättsprit på apoteken. Någon tjänade pengar på det. Vad är det för fel på tvål och vatten samt undvika närkontakt med andra människor?

Igår kväll hörde jag orden stigmatisera och respektera i samband med TV-sändningen från Trollhättan. Vi får inte stigmatisera händelserna kring Kronogården! Detta säger de personer som själv har sin lön från skattemedel och som behöver en segregerad befolkning för att kunna kräva mer resurser till kommunen. Vi måste respektera säger de kriminellas försvarsadvokat. Men måste inte de kriminella respektera dem som inte vill ha ett laglöst samhälle och inte vill utsättas för brott? En dam talade om Joakim Lamottes ansvar för hans facebooksvans. Vadå? Svans? Enskilda människor som är upprörda över gängkriminalitet, knarkförsäljning, våld och förstörelse tar ett eget ansvar för vad de tycker och skriver!

Words, words, words … Alltför många ord används enbart för att utnyttja andra människors känslor. Alltför många människor lever på att vi känner skam och okunskap. Varje gång som jag hör ett av dessa ord så funderar jag på varför det används och av vem. Är det någon som vinner på att just dessa ord används?

Bildresultat för words

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. SasjaL
  Feb 27, 2020 @ 11:27:35

  Fortarande så finns det ingen som kan bevisa något, när ord som klimatneutral, -kompensera, -avtryck osv. används. Precisionen på mätningarna är långt ifrån tillräckliga och det mesta är utfyllnad skapat av gissningar. Att spekulera och anta saker är aldrig fakta, så juridiskt sett är det bedrägeri.

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. Conny Lundberg
  Feb 27, 2020 @ 12:15:47

  Alla dessa uppfostringsord som sköljer över oss i en strid ström och som skall få oss att tycka ”rätt” utan att förklara för oss varför. Bra beskrivet, Ullsan!

  Gillad av 2 personer

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Bilder, heavymetal , ljudböcker, filmer och resten av mitt liv.

My name is Lena

Ingenting är omöjligt!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

%d bloggare gillar detta: