Rysk trollfabrik i svensk tappning

Ett ord har smugit sig in i svenska språket – Trollfabrik. Trollfabrik står för organisering av nättroll och bloggare som har till uppgift att sprida propaganda. Rädslan för dessa trollfabriker är stor. Men jag är inte ens säker på att dessa fabriker finns i verkligheten!

trollfabrik

Under årens lopp har jag sett att människor – både från höger och vänster – har kallat varandra för troll i kommentarsfälten. Oftast har de som beskyllt andra för att vara troll själv saknat argument. De har haft svårt att diskutera sak och har därför gett sig på person istället. Deras resonemang har varit ungefär: om du inte håller med så är du ett troll och hör inte hemma här, försvinn till sidor där du hör hemma t ex Flashback eller Avpixlat.  Det är alltid svårt att diskutera med människor som inte håller sig till sak eller för konstiga resonemang. Jag minns ramsan som jag lärde mig som barn:

”Livet är en strid. Striden är en kamp. Kampen är en häst. Hästen är en dragare. Dragaren är ett stadsbud. Stadsbudet är en advokat. Advokaten är en knöl. Knölen är en potatis. Alltså är livet en potatis.”

Ungefär så diskuterar många människor – speciellt från det rödgröna blocket. Det går inte att föra vettiga diskussioner med människor som tror att livet är en potatis!

2015 kunde vi läsa (artikeln är låst men börjar såhär):

”I utkanten av S:t Petersburg sitter 250 inhyrda ”nättroll” och producerar fejkade bloggar och nätkommentarer dygnet runt. De är soldater i ett globalt informationskrig, med uppdraget att hylla Putin, såga Obama och håna Ukrainas president Porosjenko. DN har träffat två av trollen.”

Var artikeln sann eller var den producerad i DN:s trollfabrik? Inte vet jag! Men ungefär samtidigt började Regeringen och MSB tala om ”osanningar” och ”planterade sanningar” på nätet. Allt gick ut på att skrämma oss för ryssen. Samtidigt varnades för att aldrig tro på sociala medier. Det var bara mainstream media som gik att lita på.

2016 var Anders Lindberg inne på samma spår i sin ledare om ”Moderaterna har startat trollfabrik”. Jag börjar tro att A L själv är ett troll!

Att avsiktligt mobilisera ­så kallade nättroll, alltså personer på internet som bara är aggressiva och ute efter att förstöra, är inget nytt. Sverigedemokraterna har sedan många år byggt upp ett sinnrikt nätverk av hatsajter, Facebookgrupper och nätaktivister som bär upp partiets kommunikation.
Och som hotar och för­följer meningsmotståndare.”

Men det finns inget ­vänster-Avpixlat som förföljer journalister och hänger ut minderåriga. Inget vänsterextremt parti börjar ha uppåt tjugo procent i opinionsmätningarna och ingen vänsterextremist har valts till president i USA.

Högerns tonläge är ­högerns eget ansvar. Och konsekvensen just nu är precis det Jens Runnberg från Dalarnas Tidningar skriver: debatten trumpifieras – även i Sverige.
Är ett annat samtals­klimat möjligt?”

Att skriva om hatsajter,  förföljelse och nätaktivister säger mer om skribenten än om de som han skriver om! Att många människor tycker samma sak och skriver om samma sak är knappast organiserat. Det handlar mer om åsikter. Det handlar mer om att A L, mainstream media och politiker inte bryr sig om vanliga människors åsikter. Det handlar om att ”det finns inget ­vänster-Avpixlat” alltså avundsjuka över att inte själv nå fram med sitt budskap till vanliga människor.

Men Anders Lindberg kan ju inte släppa detta med ryska trollfabriker. Hämtat ur twitterflödet idag :

Anders Lindbergs besatthet av ryska trollfabriker verkar inte vara helt sund. Undrar hur han har utvecklat denna besatthet? Kanske existerar bara trollfabrikerna i svensk tappning? Åt påhitt för att bibehålla makten?

12 kommentarer (+lägga till din?)

 1. drhallonhatt
  Feb 13, 2020 @ 14:06:19

  Svara

 2. Trackback: Rysk trollfabrik i svensk tappning — ulsansblogg – Life, Death and all between
 3. iblandekonomi
  Feb 13, 2020 @ 23:12:38

  Jag föreslår att du sätter dig in i frågan om hur avlönade nättroll från trollfabriker arbetar. De är ganska lätta att identifiera när man vet vad man ska leta efter. Följande tecken kan tillsammans peka ut ett nättroll:

  – Formuleringar som blir konstiga på svenska och känns hämtade från ryska via direktöversättning.

  – Svar på texter som dyker upp i deras sökmotorer för att de innehåller vissa sökord som de skannar av, men där texten handlar om något annat än det de kommenterar.

  – Hit and run kommentarer där den som kommenterar inte har tid att följa upp det den skrivit utan har fått uppgiften att skriva någon annan stans sedan.

  – Konstiga profiler som inte hänger ihop eller är helt nyskapade.

  Det är typiskt inte de personer som folk i allmänhet kallar för nättroll, som stannar kvar i diskussionen och uppenbart behärskar svenska språket. De kan ändå vara nättroll förstås om de inte lyssnar på vad som skrivs, är otrevliga och avviker från ämnet, men de behöver inte jobba i en fabrik bara för det.

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Feb 16, 2020 @ 10:49:15

   Den som söker – finner!
   Den som letar efter nättroll – finner!
   Den som kopplar ihop dem med Ryssland – finner!

   Men överensstämmer det med verkligheten? Nej! Det är en minimal del av verkligheten!

   I själva verket hittar vi dessa ”troll” överallt. Människor som vill störa och ställa till oreda. De finns inom alla partier och alla samhällsgrupper. De är faktaresistenta men påstår sig själv vara på de godas sida och vara de som har ”rätt” fakta. Jag har själv blivit uppmanad att gå med i #jagärhär, bli medlem i vissa grupper och ”gå in och trolla” för att ställa till oreda i gruppen.

   Angående protesterna om SAS-reklamen så var jag själv inne och kommenterade. Jag såg ingen av de nättrollen som du beskriver. Men jag såg människor som under mycket lång tid har knutit näven i byxfickan. Nu drog de upp näven och sa: Ta inte ifrån oss vår fina älskade kultur! Det är allt som vi har kvar i ett land som håller på att förändras till oigenkänlighet!

   Gilla

   Svara

   • iblandekonomi
    Feb 17, 2020 @ 08:15:05

    Apropå SAS kan man konstatera att en del svenskar blivit väldigt lättkränkta. Och jag tror inte ens att de märkt förändringen själva.

    Fler borde vara stolta över sitt land och tacksamma för att de blivit födda här. Det är dessutom bra att inse att länder som avskämas från resten av världen får det tufft, som tex Ryssland och Cuba.

    Gillad av 1 person

   • ulsansblogg
    Feb 17, 2020 @ 09:05:18

    Nej svenskar har int blivit mer lättkränkta. Tvärtom! Vi är tåliga. Men det har pågått under mycket lång tid! Det har trampats på alla fina svenska världen. Det har förnedrats och man har från många håll försökt att sudda ut den svenska identiteten med lögner och skambeläggande. SAS var bara tändstickan som sattes till en krutdurk. Svensken sa helt enkelt: Nu får det vara slut på dumheterna! Ni lyckas inte göra oss till imbecilla idioter!

    Ingen har nämnt något om avskärmning från resten av världen. Men det innebär inte heller att vi måste ge upp den svenska självständigheten och bli globala. Vi är en nation och ska bevara den och vara stolta över den.

    Gilla

   • iblandekonomi
    Feb 17, 2020 @ 22:32:21

    Njae, det där med knutna näven i fickan är väl ganska gammalt. Hör ju till klassisk svensk mytbildning. Däremot de här dreven på Facebook och andra ställen, det är mera nytt.

    När det gäller avskärmningen har det betydelse då en del i SAS budskap var att föra hit det bästa av den övriga världen.

    Gilla

   • ulsansblogg
    Feb 18, 2020 @ 08:57:33

    Drev? Jag har inte sett till några drev även om jag tillbringar några timmar varje dag på sociala medier? Jag har däremot sett människor som är arga och ledsna för att någon har solkat ner deras kultur! Den svenska kulturen är bra och något att vara stolt över. Influencer från andra kulturer sker hela tiden. Det behövs absolut inga reklamsnuttar för att göra detta. Svenska folket gillar inte att vara en dörrmatta.

    Gilla

   • iblandekonomi
    Feb 18, 2020 @ 13:17:42

    Det svenska folket är inte en dörrmatta. Ganska dumt att påstå något sådant tycker jag.

    Gilla

   • ulsansblogg
    Feb 18, 2020 @ 13:34:27

    Varför är det dumt? Om en stor del av folket anser att ingen lyssnar på dem och deras behov – utan känner att man trampar på dem hela tiden.
    Det är kanske just därför som folket sviker de etablerade partierna? Folk känner att de blir utnyttjade av politikerna som slösar bort de gemensamma tillgångarna.

    Gilla

   • iblandekonomi
    Feb 18, 2020 @ 15:28:20

    Det är dumt för att det svenska folket inte är en dörrmatta. SAS reklam gör inte svenska folket till en dörrmatta, vi är så mycket starkare än så. Och det är dumt att försöka få folk att känna sig som något de inte är i det här fallet.

    Gillad av 1 person

 4. SasjaL
  Feb 15, 2020 @ 01:57:53

  Lillan Lindberg borde väl känna till den ökända trollfabriken på Sveavägen 68 i Stockholm …

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Solvindens

This WordPress.com site is the bee's knees

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter och sunt förnuft

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: