Sverige – hur står det till?

Har man rätt att bli konfunderad när tre regeringsmedlemmar har helt olika uppfattningar om landet? De senaste dagarna har jag hört tre olika beskrivningar.

Vi kan börja med Stefan Löfvens tal i partiledardebatten. En FB-vän spelade in det och skrev in det på min FB-sida (Tack Per-Arne!)

Vi har ett stort behov att satsa på välfärden sa Löfven och fortsatte. Det är också många människor som känner tveksamhet om vi politiker ens lyckas lösa samhällsproblemen i Sverige och därför vill jag nu vända mig direkt till dig som känner misstro inför framtiden.
Jag vänder mig mot de som är besvikna på samhällsutvecklingen, alla som tvekar på socialdemokratin eller som tappat tilltron till politikens möjligheter.
I det som avfärdas som missnöje ser jag som högst legitim och rimliga förväntningar vad Sverige borde vara och vad Sverige kan bli och jag delar er ilska.
Ilska att ni som arbetar i välfärden får känna vad det innebär för arbetsbördan och kroppen när varje effektivitetskrav följs av nya samtidigt som skattepengar rinner iväg i marknadslösningar eller dyra konsultnotor.

Ilskan över ni som bor i förorternas höghusområden som ser gängkriminaliteten och droghanteringen i trappuppgången. Ilskan över att ni som bor på svensk landsbygd få se potthålen blir fler men fler skyltar plockas ner när samhället dragit sig tillbaka.
Jag hör er ilska och jag delar den. Och vi delar samma förhoppning om vad Sverige kan bli.

Och därför skall de kommande åren bli, de kommande decenniet bli ert genom bygget av ett starkt samhälle.

Så avslutade vår statsminister talet. En kritik över samhällsutvecklingen i Sverige de senaste åren. En kritik mot sin egen politik, eller har han glömt vem som regerat landet nu i snart 6 år.

Men får jag bara fortsätta så skall allt bli bättre menade Löfven.

Statsministern talar alltså om brister i välfärden, samhällsproblem, minskad tilltro till politiker, arbetsvillkor, höga skatter, gängkriminalitet, droghantering, sämre landsbygdsservice, ilskna och missnöjda medborgare samt kritik mot samhällsutvecklingen.

Han inser kanske att det finns stora problem i vårt land. Efter debatten vaknade Anders Ygeman. Han twittrade om en mängd bra saker som händer i Sverige:

 • Fler barn överlever cancer. Den genomsnittliga överlevnaden för barn med cancer har ökat från 80 till 85 procent på bara fem år.
 • Sverige har bäst anseende i världen. Vi utsågs till landet med bästa anseende av Reputation Institute som intervjuat 58 000 personer i G8 länderna.
 • 1100 nya poliser har anställts, och polismyndigheten har fler anställda än någonsin.
 • Sverige har rekordstora elöverskott, aldrig tidigare har vi exporterat så mycket grön el.
 • Svenska elever lär sig mer i skolan, skolresultaten har stigit och är de högsta sen 2006.
 • Sveriges pensionärer har fått bättre ekonomi, med upp till 1400kr mer i månaden när bostadstillägget höjts och skatten sänkts.
 • Rekordmånga väljer att åka tåg, istället för flyg. Och fler tåg kommer i tid.
 • Föräldraskapet blev mer jämställt. Papporna har tog ut mer föräldraledighet än någonsin tidigare.
 • Debutåldern för alkohol och cannabis har ökat. Andelen unga som testat alkohol, tobak eller cannabis före 14 års ålder har minskat kraftigt från 63% 1999 till 18% 2019.
 • Fler har fått bredband på landsbygden och klyftan mellan stad och land sluts.
 • Rekordfå människor dog i trafiken. 101 färre än året innan och den lägsta siffran sen mätningarna startade på 50-talet.
 • Fler turister väljer Sverige. Bara i somras genomfördes 30 miljoner övernattningar, en ökning med 5% mot förra året.

Orsaken till att Ygeman blev så aktiv är: ”Moderatledaren kallade sig i partiledardebatten för realistisk optimist, men kunde ändå inte komma på en enda sak som blivit bättre i Sverige det senaste året. Jag tänkte därför hjälpa honom lite på traven.”

Bra Ygeman men …

… Jag läste en förklaring till att vi har bäst anseende. Det lär bero på att Svenska regeringen och myndigheter för en massiv marknadsföringskampanj!

… När vårt land har fått ett stort ökat invånarantal så måste väl antalet poliser också öka i samma takt?

… Rekordstort elöverskott? Men räcker det när fossila bränslen fasas ut och Sverige elektrifieras mer och mer? Räcker det när industrin vill utvecklas och expandera. Räcker det när sjukvård och vård ska robotiseras? Räcker det till alla transporter och till alla Miljöpartistiska visioner?

… Skolresultaten? 11 % var ju inte med i PISA-undersökningen!

… Pensionärerna fått bättre ekonomi? De höjningarna har varit eftersatta i många år och täcker inte prishöjningarna på t ex maten. Han glömde indragna vårdplatser, sämre mat, neddragen värme och minskad personaltäthet.

Sådär kan vi fortsätta att dissekera varje punkt på Ygemans lista. Lögner och slirande på sanningen är hans paradgren.

Så var det Magdalena Anderssons bild av Sverige igår:

Regeringen spår sämre tider.
– Vi ser att tillväxten i Sverige nu saktar in och det är tydligt att den internationella konjunkturavmattningen påverkar den svenska ekonomin, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Kommunerna ska få mer, det finns en välfärdsreserv, lovar hon.

Sveriges BNP bedöms öka med 1,1 procent i år och 1,6 procent nästa år. Arbetslösheten spås öka från 6,8 procent i fjol till 7,0 procent i år och nästa år. Det är en sämre tillväxt och en högre arbetslöshet än i höstens prognos.

Statsministern talar om dålig samhällsutveckling! Finansministern spår sämre tider! Men Ygeman skriver om det som är bra med Sverige (även om det mesta är lögn.

Ingen av dem nämner orsaken till problemen – ökad invandring från länder som inte delar de svenska värderingarna. Följden har blivit ökad segregation. Detta är orsaken till de flesta problem som Sverige brottas med. Men det får vi ju inte prata om!

Vem har rätt bild om Sverige? Det finns nog mängder av bilder. Jag har hört en del om hur utlänningar uppfattar Sverige.

 • Den tyska damen: Henning Mankell och Ystadpolisen.
 • Den tyska mannen: Dyr öl! Dyrt att gå på restaurang!
 • Den spanska damen: Schweiz …? Kan ni inte spanska?
 • Egyptiern: Nobelpriset.
 • En spanjorska: Svenskar är punktliga.

Nej, de nämner inte det svenska anseendet, våra ”duktiga politiker”, vår välfärd eller det Löfvenska samhällsbygget. De nämner inte Sverige som turistland. De nämner inte att Sverige vill vara först och störst då det gäller klimatet. De nämner inte något av det som gör att svensken saknar tillit till makthavarna!

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Conny Lundberg
  Jan 17, 2020 @ 13:47:35

  Utmärkt artikel som uppvisar den socialdemokratiska verklighetsfrånvända självbild ställd mot den verklighet som vi alla tvingas lev i och skillnaden är så stor att ingen normalt funtad människa kan önska sig en fortsättning av denna trend.

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. Arne Groningsson
  Jan 17, 2020 @ 14:09:25

  Näsan skymmer sikten för Röven!
  Sen slås man av att (S)ossarna tydlige inte pratar så mycket med varandra, snackar ihop sig alltså!
  Är man inte sams längre inom rörelsen?

  Gillad av 1 person

  Svara

 3. S Eriksson
  Jan 17, 2020 @ 14:26:02

  Moderatledaren talade om ny/extraval.
  Sedan är det väl i princip Stefans regering som har låtit de särskilt utsatta områdena öka i antal. Och att lova EUs lägsta arbetslöshet 2020 och det kan tyvärr bli EUs högsta, är väl inte att ha koll på läget? Ingen politiker eller parti är väl perfekt, men som Stefan sade ovan att han förstod de som var missnöjda.
  Men varför skickar hans gelikar Expo och AFA efter de som framför berättigad kritik?

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Jan 17, 2020 @ 14:49:25

   Sossarnas stormtrupper Expo och AFA är som vissa organisation på 1930-talet. Undrar om Löfvéns chefsideolog den gode Henrik Arnstad håller med om det.

   Gilla

   Svara

   • S Eriksson
    Jan 17, 2020 @ 15:12:17

    Det verkar finnas vissa likheter. Sedan finns eller fanns ”jag är här” också med stöd av x.
    Det är väl inte riktig demokrati. Eller inte riktlgt bra, och hur blir det om det blir ett maktskifte är det OK att de nya utövar sin makt på liknande sätt?

    Gillad av 1 person

   • ulsansblogg
    Jan 17, 2020 @ 15:17:20

    Efter ett politiskt maktskifte gäller det för de förtroendevalda att tänka till. Inte göra samma fadäser som tidigare regeringar och politiker utan vara mycket hörsamma vad den svenska befolkningen anser. Makt korrumperar tyvärr.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

My name is Lena

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

%d bloggare gillar detta: