Varför är vi så arga?

I juletider får vi tid att fundera – över hur livet blev och hur det borde vara. Det är då vi känner missmod och känner oss lurade. Traditioner har tagits bort och förändrats. Men inte bara det! Vi har blivit äldre. Vi har blivit förståndigare, mindre naiva, mer medvetna och känner oss grundlurade.

Jag uppfostrades strängt till att bli en lydig människa: att jobba, sträva, följa lagar och regler, klara mig själv i vått och torrt och följa överhetens påbud.

Kyrkan lärde ut att ”Du ska inga andra gudar hava jämte mig!” Men snabbt lärde jag mig att köptemplen, affärsmännen och politikerna också ville vara mina gudar. Jag lärde mig också att många religiösa levde enligt någon form av dubbelmoral. De kunde be gud om förlåtelse när de syndade och sen fortsätta att synda. Jag däremot var tvungen att förlåta mig själv om jag syndade. Det är fortfarande så att det finns vissa saker som jag har svårt att förlåta mig själv för – som när jag gör någon illa eller inte ställer upp för eller försöker förstå en medmänniska som mår dåligt. Jag är sträng mot mig själv och har svårt för att förlåta egna dumheter.

De vuxna talade om för mig att ”Du kan uppfylla dina framtidsdrömmar om du bara sköter skolarbetet.” Nej! Jag kunde inte uppfylla framtidsdrömmarna. Fördomar satte käppar i hjulet! Flickor kan inte välja träslöjd eller bli statsminister. Jag kunde inte bli balettdansös eftersom jag inte var graciös eller sångerska då jag var tondöv. När de vuxna talade om för mig VAD jag kunde bli så var de begränsade av sin egna situation och det ekorrhjul som de befann sig i. Mina vuxna förebilder talade om att prioritering nummer ett var man och barn – yrke var mindre viktigt. Vi skulle ju ändå springa omkring i samma ekorrhjul.

När jag som vuxen, med man, 3 barn, villa och katt, började plugga på Kom Vux och senare avlade högskoleexamen sa min lillebror: ”Jag beundrar dig! Du är den enda i släkten som går din egen väg!” Jag minns orden nu, nästan 40 år senare! Ja, jag gick min egen väg och det är jag glad för!

Politiken har jag en tudelad uppfattning om. Jag har själv varit politiskt engagerad men har aldrig velat engagera mig partipolitiskt. De har lagt ut sina nät för att fånga in mig men när jag har slunkit ut så har de vänt mig ryggen! Då har de klappat mig på huvudet och sagt: ”Bry inte din lilla hjärna! Vi tänker åt dig!” Sen har de velat bestämma vad jag behöver och inte behöver, vad jag ska tycka och inte tycka, vaccinera mig, äta X antal skivor bröd om dan, dricka mjölk, vilken värdegrund jag ska ha, att jag måste vara feminist, känna mig förtryckt av patriarkatet, vara globalist, tro på klimatlarmen, … Jag ska ha en blind tro till allt som politikerna säger eller gör – dvs politikeradeln som har styrt oss med järnhand sen början av 1900-talet. Om jag saknar den tron försöker de att uppfostra mig med varningens ord om allt ont som kan inträffa pga min svaga tro!

Jag lärde mig tidigt i livet att nästan alla krig har startats pga av religion. Men jag funderar över vad som är religion idag. Är det att tro på Gud eller att tro på statsministern eller att tro på globalismen eller att tro på klimatlarmen eller att … Jag vet att allt detta och mycket mer splittrar befolkningen, polariserar, skapar osämja och bråk.

Detta och mycket mer tänker jag denna Annandag Jul 2019 då människor borde tänka på gemenskapen, äta upp resterna från julmat och julgodis, läsa jultidningar, spela julklappsspel, ta långa stärkande promenader och bara umgås. Men vad gör befolkningen? Jo en del ägnar sin tid åt diskussionen om flaggor i SVT:s julgran eller ej. Andra diskuterar Boris Johnson, George Soros, Brexit, Putin, Trump, Morgan Johansson, Magdalena Andersson, skatter, invandring, gängkriminalitet, näthat, … på nätet. De verbala pajerna viner genom cyberspace!

Varför är vi så arga denna Annandag Jul 2019. Varför tänker vi inte på kärleksbudskapet och gemenskapen? Jo! Vi har blivit grundlurade hela livet! Några har dragit i trådarna och bestämt över våra huvud. Nu har vi vaknat och upptäckt den stora livslögnen. Nu känner vi att det är bråttom. Vi är arga och ledsna – inte på varandra utan på de som har förstört vårt land och vår framtidstro! Nu letar vi febrilt efter något nytt att tro på.

Men jag är övertygad om att detta nya inte är flaggor i julgranen eller näthat. Det är större än så! Det startar inom oss själv. Vi måste förlåta oss själv för att vi har varit naiva och låtit våra makthavare ljuga oss fulla i alla år. Vi måste vända vår ilska mot makthavarna och inte mot varandra på nätet. Vi ska inte bli kränkta utav småsaker.

Vår energi måste läggas på att finna lösningar för att bli av med de som förstör vårt land och vår gemenskap! Vi har rättighet att vara arga på dem – inte på varandra!

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Dec 26, 2019 @ 12:28:46

  Jag är inte arg. Jag är ju inte glad över att tokstollar styr vårt land men jag är övertygad om att vi kan kasta dem ur sadeln. Tillräckligt många medborgare börjar inse att vi är på fel väg. Så jag läser på flera ställen, jag känner hopp. Jag har ju barnbarn. För deras skull måste vi vända det här.

  Gillad av 3 personer

  Svara

 2. Varjager
  Dec 26, 2019 @ 14:26:37

  Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
  Jag känner mig inte grundlurad, jag har kämpat emot dessa lögnare i snart 35 år. Jag känner sorg för alla som vägrat vakna tidigare.

  Gillad av 3 personer

  Svara

 3. hllviken
  Dec 26, 2019 @ 15:06:52

  Instämmer helt!

  Tack för din ärlighet!

  Gillad av 2 personer

  Svara

 4. SasjaL
  Dec 26, 2019 @ 15:55:12

  Det går att betrakta det som religion. Mammon är guden, som vissa betraktar som ett av flera namn på djävulen. Girighet driver det hela. Pengar och/eller makt eftersträvas. Vissa gör det öppet, andra i det fördolda. I slutänden kan man inte ta med sig något av det …

  Gillad av 1 person

  Svara

 5. Conny Lundberg
  Dec 26, 2019 @ 23:21:36

  Kärlek och medmänsklighet är den sanna religionen och de som inser detta ser också att kärleken till sin nästa innebär ett ansvar för dessa som innebär att skydda dem från de som vill oss alla ont.

  Gillad av 3 personer

  Svara

 6. Conny Lundberg
  Dec 26, 2019 @ 23:22:29

  Reblogga detta på Life, Death and all between.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

تابستان

پیک تابستان

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder, musik samt film.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

%d bloggare gillar detta: