Sverige behöver publicistisk mångfald

Igår nåddes vi av beskedet att ytterligare en lokaltidning försvinner nämligen Östra Småland / Nyheterna. Tragiskt! Men livet går vidare.

Under nästan hela mitt liv har olika medier haft stor betydelse för mig. När jag var liten fanns alltid lokaltidningen Trelleborgs Allehanda på köksbordet. Vi lyssnade på radio och jag skrev brev till farbror Sven som ledde Barnens brevlåda. Jag var en stolt 7- kanske 8-åring när han läste upp mitt brev i radion. Jag berättade i brevet att jag hade 2 undulater som hette Ollie och Magda.

När vi några år senare flyttad till Malmö så var det tidningen Arbetet. Den var i 2 delar. Far och jag smög upp tidigt på morgonen och läste varsin del under tystnad till frukosten. Ibland vaknade mor och störde vår morgonidyll.  När sedan TV:n kom in i vår lägenhet i början av 60-talet så följde vi naturligtvis nyhetssändningarna med stort intresse. Ibland köpte vi Kvällsposten. Men redan då fanns ett tvivel om hur sanningsenliga journalisterna på Kvällsposten var!

Som vuxen har jag flyttat en del men alltid haft en dagstidning från Arbetet till Tranås Tidningen till Oskarshamns Tidningen. Ofta har den kompletterats med Aftonbladet eller Expressen iallafall på helgerna. Nyheter har alltid varit en viktig del av mitt liv. Men när kvällstidningarna började publicera på internet så slutade jag att köpa dessa som papperstidning. Jag läste ju nyheter på datorn. När sen morgontidningarna började publicera på internet så kunde jag läsa DN, Sydsvenskan, GP, osv på nätet. Samtidigt upptäckte jag att jag kan läsa internationell media på nätet. För 3-4 år sedan sade jag upp prenumerationen på papperstidningen och jag saknar inte den. Jag får ju all information som jag vill ha på nätet. Jag kan läsa om samma sak i många olika medier och jämföra hur och vad de har skrivit.

Det är väl därför som jag har upptäckt att de etablerade medierna ofta lämnar ut en tillrättalagd sanning – en sanning som passar in på den egna agendan. Hanne Kjöller skrev i sin bok att ”Halva sanningar är också lögner” Hon har så rätt! När jag växte upp så stod TT för sanningen. Men nu har TT egna journalister som skriver och säljer sina artiklar till de flesta medierna. Att en artikel har undertecknats med TT är ingen garant för sanning. Har själv försökt att hitta fakta bakom en del av deras artiklar t ex när de har påstått att forskare har kommit fram till att vi inte ska äta … Jag har inte funnit någon sådan forskning och absolut inte med de resultaten som det påstås i artikeln. Det är alltså ren propaganda som manglas ut till de flesta tidningsredaktionerna. På redaktionerna runt om i landet är det ont om personal och de kollar inte uppgifterna i TT:s artiklar före publicering.

Under många år använde jag olika debattforum som ett komplement till de etablerade medierna. Att debattera är för mig en livsstil. Fler och fler följer och gillar det som jag skriver. Jag har följare från större delen av världen: USA,  Australien, Nepal, Spanien, Tyskland, … Jag följer själv många skribenter. Det är roligt med många nya vänner, andras åsikter  och bekräftelse på de egna. Jag lär mig nya saker varje dag. Men idag är det olika bloggar som förgyller min tillvaro.

Så kommenterade Karl-Petter igår nedläggningen av lokaltidningen! Fria ordet? För vem? Det fria ordet finns ju i sociala medier. Men det fria ordet vill ju ni socialdemokrater tysta! Ni försöker hela tiden att stänga ner och blockera alternativmedierna. Jag tror inte att ni gillar det fria ordet. Ni vill bestämma vilka sanningar som ska nå folket!

Laila Naraghi (S), riksdagsledamot från Oskarshamn kommenterar nedläggningen:

– Nu ser vi samma utveckling här som i andra delar av landet, det blir tystare och färre röster hörs. Sverige behöver mer lokaljournalistik och publicistisk mångfald.

Har hon verkligen inte märkt något? Det är fler röster som hörs idag och det finns ett publicistiskt mångfald – men inte via de etablerade kanalerna. Vanliga människor läser inte dagstidningar längre!

– Hur skapar vi nya arenor för lokala nyheter, samtal och debatt? Hur gör vi det för att klara dagens svåra politiska klimat? Vad kan vi lära av det som varit och vad vill vi skapa nytt?

De nya arenorna finns redan idag! Samtal och debatter sker via alternativa medier. Ja, den som under mycket lång tid har manglat ut propaganda och skapat det politiska klimat som vi lever i, via etablerade medier, inser kanske att lögner och halvsanningar avslöjas skoningslöst. De alternativa medierna bygger inte på envägskommunikation.

Det är faktiskt i den alternativa medierna som samtal och debatten lever. Det är där som nyheter sprider sig med samma takt som gamla tiders skvallerkärringar spridde dem.

Jag tror att många fler etablerade medier kommer att försvinna de kommande åren och känner viss glädje över det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

پیک زمستان

Vinter blad ❄

Solvindens

This WordPress.com site is the bee's knees

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

SVERIGE & BROTT

HAR DU VERKLIGEN EN ÅSIKT?

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

%d bloggare gillar detta: