Hur många bor i Sverige egentligen?

Svenska folket är kartlagt och folkbokfört sedan lång tid tillbaka. Men hur fungerar det egentligen? Jag blir mer och mer tveksam om detta. Fungerar den svenska folkbokföringen?

En snabb historisk tillbakablick visar att i Sverige började man sporadiskt att föra kyrkoböcker först i början av 1600-talet och det första påbudet om kyrklig personregistrering kom 1608. Men de äldsta bevarade kyrkoböckerna finns i Italien och är från början av 1300-talet. Men redan under romarriket fördes anteckningar om befolkningen. Den första kristna kyrkan förde register över sina medlemmar och antecknade bl a dop och vigslar. Den mest kända skattskrivningen är nog den som den romerske kejsaren Augustus påbjöd. Judafolket stod ju vid vår tideräknings början under romersk överhöghet.

Från 1700-talet och framåt finns kompletta kyrkoarkiv, men det förekommer luckor. De allra viktigaste kyrkoböckerna är födelse- och dopböcker, lysnings- och vigselböcker, död- och begravningsböcker samt så kallade husförhörslängder, där alla invånare i församlingen är inskrivna familjevis. Genom en kunglig förordning år 1894 kom husförhörslängderna att ersättas av de snarlika församlingsböckerna.

Svenska kyrkan hade ansvar för folkbokföringen (då kallad kyrkobokföring) av alla landets invånare, oavsett deras kyrkotillhörighet, fram till 30 juni 1991. Kyrkoböckerna fördes för hand, men under de sista decennierna kunde skrivmaskin användas för vissa typer av handlingar. Parallellt med kyrkobokföringen fanns mantalsskrivningen, som förrättades av skattemyndigheterna och låg till grund för beskattningen.

Den 1 juli 1991 slogs kyrkobokföringen och mantalsskrivningen samman till en enda folkbokföring, som förs av Skatteverket i ett riksomfattande datasystem. Var det då som Sverige tappade greppet om folkbokföringen?

Målet för folkbokföringen i Sverige är att uppgifterna i folkbokföringen ska spegla befolkningens verkliga bosättning, identitet och familjerättsliga förhållanden så att olika samhällsfunktioner får ett korrekt underlag för beslut och åtgärder. Folkbokföringen har betydelse för exempelvis tillgång till förskoleplats, skolgång eller bostadsbidrag. Dessutom är beskattning och rösträtt knutet till folkbokföringsorten.

I Sverige registreras bland annat följande uppgifter om medborgarna i folkbokföringen:

  • namn (efternamn, förnamn, eventuella mellannamn, efternamn som ogift)
  • personnummer och samordningsnummer
  • civilstånd
  • make, barn, föräldrar, vårdnadshavare och adoption
  • postadress
  • födelsehemort och födelseort
  • fastighet, lägenhet, församling och kommun där personen är folkbokförd
  • medborgarskap
  • särskild postadress
  • adress i utlandet
  • flyttning till och från Sverige
  • dödsfall och gravort

Det har fungerat ganska bra så länge som vår befolkning har anmält vad de gör till myndigheterna. Men jag läser att svensk befolkning just nu 2019 uppskattades att vara 10 281 189 personer. Uppskattas? Vet de inte – trots vår noggranna folkbokföring från vaggan till graven?

Naturligtvis finns det många människor som vår folkbokföring missar! Det finns ju :

  • de som bor och arbetar eller studerar i ett annat men fortfarande är skrivna i Sverige.
  • de som bor vissa tider i Sverige och resten av tiden utomlands.
  • de som bor utomlands men vill ha kvar de svenska sociala förmånerna.
  • de som befinner sig i Sverige utan att tala om det för de svenska myndigheterna.
  • den fria rörligheten inom EU.
  • svenskar som bor i Sverige men jobbar i Danmark eller Norge.
  • tyskar och danskar som har sommarstuga i Sverige.

Det finns säkert många andra som myndigheterna missar. Hur många bor t ex i utanförskapsområdena? Hur många gatubarn har vi eller hur många befinner sig här illegalt. Det gick att registrera en homogen och lydig befolkning. Men nu? Hur kan myndigheter planera med uppskattade underlag? Hur är det med beskattning och rösträtt? Har folkbokföringen likt en mängd andra samhällsfunktioner krackelerat? Är det 10 281 189 personer – det antalet som SCB gav mig idag – som befinner sig i Sverige idag eller är det fler eller är det färre?

Sensommaren 2016 besökte jag min son som då bodde i ett utanförskapsområde i Göteborg. Det första jag såg då jag kom in i trappuppgången var namnskyltarna. Eller egentligen var det bara remsor av maskeringstejp. Det fanns 5-6 st på varje dörr med utländska namn på. Jag frågade sonen om det bara var utlänningar som bodde i trappuppgången – förutom honom. Han svarade att det visste han inte. Han såg ju aldrig någon där.

Men sen berättade han att han en dag hade fått brev från Migrationsverket. Det innehöll ett sk LMA-kort (tillfällig ID-handling) till någon som påstått att han bor i min sons lägenhet. När sonen ringde Migrationsverket bad de honom riva det och kolla med Skatteverket om personen hade skrivit sig på hans adress. Jodå, sonen hade tydligen en inneboende som han inte visste om. Nu är vederbörande struken från sonens adress.

Men ungefär samtidigt började någon att använda sonens identitet till att köpa hämtpizzor och handla på olika ställen där fakturan skickas via Klarna. Nu har min son och Klarna gjort en överenskommelse. Varje gång någon handlar i hans namn via Klarna så ringer de upp honom och frågar var han befinner sig och om han vill genomföra ett visst köp. Senaste gången var det någon som försökte köpa något för ca 6000:- i sonens namn.

Vad är det som händer i landet som hade ordning och reda? Det känns otroligt löjligt att vanliga hederliga svenskar ska beläggas med en mängd förbud. Samtidigt kan nya skrupelfria invånare skriva sig på vilken adress som helst och kapa andras identiteter.

Igår tittade vi på
Lördagsintervju 67 med Christer Bigander om TV4 fake och asylbedrägerier.
Jag känner mig uppgiven! Det har pågått så länge men de styrande förnekar och vet ingenting. De gör ingenting mer än pratar. Det räcker inte! Nu kräver vi hårdare tag!

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. SasjaL
    Nov 24, 2019 @ 18:47:05

    • svenskar som bor i Sverige men jobbar i Danmark eller Norge.

    Det finns sedan många år ett samarbetsavtal länderna emellan (osäker, men kan även inkludera Finland), där respektive skattemyndighet rapporterar till varandra om inkomster etc. beträffande sk. gästarbetare.

    Fick själv (rese-) ersättning ifrån Norge för några år sedan (fick där ett ‘personnummer’, benämnt ‘D-nummer’, inte helt olikt våra personnummer) och behövde sedan inte tillägga något i inkomstdeklarationen. Det fanns redan med bland det förtryckta, benämnt som ej beskattningsbar ersättning. Denna ersättning behövde jag heller inte deklarera i Norge, eftersom den inte var skattepliktig.

    Gillad av 1 person

    Svara

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende frihetligt forum för debatt och opinionsbildning