Finns det en destruktiv mansnorm i vårt land eller bara en destruktiv feminismnorm?

Idag på Internationella Mansdagen vill jag passa på att tacka alla trevliga snälla män som står ut med alla feminister. Det tycks ju ha blivit så i vårt land att feminister besitter alla rättigheter men har få skyldigheter. När det inte passar feministerna så viftar de med det beryktade sexistkortet.

mansdag

Idag var det jämställdhetsministern Åsa Lindhagen som upprepade samma argument som har diskuterats i årtionde och med samma hetta som ”grupp 8-damerna” och rödstrumporna gjorde på 60-talet. Om vi ska tro henne så har ingenting hänt – men det har hänt otroligt mycket!

I dag är det internationella mansdagen, och då är det extra viktigt att uppmärksamma mäns avgörande roll i att bidra till jämställdhetsarbetet. I tider när de som försvarar principerna om jämställdhet och alla människors lika värde hotas av odemokratiska krafter är det viktigare än någonsin att män står upp för kvinnors rättigheter.

Så skriver hon i en debattartikel idag. Jag skäms över hela artikeln men mest över den makt som feminister har tagit sig. Halva befolkningen består av män. Ändå handlar allting om kvinnors rättigheter och mäns skyldigheter.

Män har haft en avgörande roll i jämställdhetsarbetet. Alla – både män och kvinnor – har idag samma makt att forma samhället och sina egna liv. Alla har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på livets alla områden. Detta hade inte varit möjligt om inte männen hade tagit ett steg tillbaka och släppt fram kvinnorna. Kvinnor har exakt samma rätt till utbildning, val av partner, val av arbete, val av fritidssysselsättningar, val av politiskt engagemang och val av familjesituation som män har.

Männen som har stigit tillbaka klagar inte men kvinnorna som är vinnare på alla plan … de vill ha mer och klagar … på dem som har gett kvinnorna makten! Jag skäms över dessa feminister!

Visst finns det orättvisor och förtryck i vårt samhälle. Men de har ingenting med kön att göra. Orättvisor och förtryck kommer av MAKT. Makthavare vill bestämma över andra. Nya grupper vill ha makt och maktstrider uppstår. De som känner sig förtryckta kan använda sig av förtryckarargumentet tills de blir avslöjade med att själv vara förtryckare!

Naturligtvis finns det människor som någon gång har utsatts för övergrepp – män och kvinnor. De får vi inte glömma bort! Men jag vägrar att tro, att alla de som nu vittnar om övergrepp och trakasserier verkligen har blivit utsatta. Varför är det bara kvinnor som har drabbats? Jag är helt övertygad om att även män kan drabbas.

En manlig släkting som var busschaufför berättade om en händelse som han utsattes för i början av 1990-talet. Händelsen är väl preskriberad nu och kan återberättas:

Han skulle köra en grupp kvinnor anställda vid Försäkringskassan till en kursgård. Kvinnorna var glada och en del fräcka i munnen innan de gick på bussen. Det blev värre på bussen. Snart började de att klä av sig – att strippa. Sen började de kasta sina BH:ar omkring i bussen. Chauffören, som var den enda manliga personen i bussen, fick en del sexuella inviter. Han upplevde situationen otrevlig. När de kom fram till kursgården så blev han inbjuden att delta i deras ”samkväm” på kvällen. Men han låste in sig i sitt rum tills det var dags att åka hem. Då var kvinnorna mycket trötta och tysta – ingen BH kastades.

Denna historia är naturligtvis inte heller generell – vare sig för anställda på Försäkringskassan eller för kvinnor. Men kvinnor kan och är inte helt oskyldiga små offerkoftor! Jag jobbar själv stenhårt på att få min sambo att starta en grupp #MänToo. Jag nyper honom i häcken då och då. Men han vägrar att bli kränkt!

Jämställdhetsministern bör verka för jämställdhet dvs samma rättigheter, samma skyldigheter för BÅDE män och kvinnor. Men … hon försöker påskina att hälften av befolkningen är destruktiv!

Destruktiva maskulinitetsnormer leder bland annat till våld och övergrepp, och mäns våld är i dag ett av våra största samhällsproblem. Män är misstänkta för 79 procent av alla misshandelsbrott och 97 procent av alla sexualbrott, och 83 procent av förövarna i alla lagförda misshandelsbrott under 2018 var män.

Hon nämner ingenting om att endast 1-2 procent av befolkningen begår våldsbrott! Hur kan dessa personer vara ett av våra största samhällsproblem? Hur kan hon kalla dessa abnorma beteende för en destruktiv maskulinitetsnorm? En norm är ett levnadssätt som de flesta har accepterat och lever efter. Men de flesta svenska män accepterar inte våld och utövar inget våld!

För att uppnå en jämställd värld utan våld behöver vi arbeta tillsammans, och mäns engagemang i det arbetet är både livsviktigt och nödvändigt.

Jag vet inte vilken värld som jämställdhetsministern har levt i. Men jag vet att … jag lever i ett jämställt samhälle. Jag lever tillsammans med och samarbetar med män. Jag accepterar mäns och kvinnors olikheter! Jämlikhet är inte att sudda ut olikheter! Vi måste förstå varandra och acceptera varandras olikheter! Män och kvinnor – sida vid sida – utan feminism – tillsammans hjälps vi åt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

My name is Lena

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

%d bloggare gillar detta: