Har inte äldre behov av trygghet?

Äldreboende läggs ned! Den rubriken har jag läst ofta på sista tiden. Kommunerna måste spara. Den grupp som klagar minst är de äldre. Därför tror kommunpolitiker att man kan flytta på äldre personer till andra boende utan protester.

I min kommun Oskarshamn tog man för några dagar sedan att lägga ned 3 mindre äldreboende varav 2 i ytterområden och de äldre ska flyttas till ett gemensamt större boende centralt i Oskarshamn. I slutet av februari offentliggjordes planerna på att spara totalt 30 miljoner kronor inom socialförvaltningens verksamheter under perioden 2020–2021, bland annat genom lägga ner flera mindre äldreboenden.

Kommunen har byggt ut ett centralt boende samt köpt in ett hotell som har byggts om till äldreboende. Ett 50-tal nya äldreboende centralt. Men … är det rätt att flytta människor som är 80+från sina trygga boende med närhet till vänner och släkt? Ska äldre ryckas upp från den enda trygga punkten i tillvaron enbart för att politikerna inte lyckats att hushålla med givna resurser? De äldre betalar ju faktiskt hyra, mat och omsorg för sitt boende! De har med all säkerhet planerat att bo kvar i sin lägenhet resterande tid av sitt liv! Nu tar politikerna ifrån dem deras trygghet.

Trygghet betyder lugn, ro, säkerhet, skydd eller garanti enligt synonymlexikonet. Allt detta anser politik att de har rätt att ta ifrån äldre människor!

Vår stad är inte ensam om detta! Jag googlade några minuter:

 • Fem platser för demenssjuka försvinner från äldreboendet Säfsgården i Fredriksberg i Ludvika. Förslaget var redan innan hårt kritiserat av personalen på boendet som menar att beslutet fattats över deras huvuden.
 • Under onsdagen fattades beslut om att stänga ned äldreboendet Timmermannen i Norrköping.
 • Äldreomsorgen i Sverige är idag en skugga av vad den var för bara några decennier sedan. Många äldreboenden har lagts ned – inte sällan för att omvandlas till asylboenden – samtidigt som hemtjänsten har skurits ned till ett absolut minimum och ofta mer än så. På torsdagen (22 aug 2019) går 15 000 undersköterskor i äldreomsorgen ut i en riksomfattande protestmanifestation mot den rådande situationen.
 • 24 okt. 2019 – SpångaTensta stadsdelsnämnd beslutade på torsdag kväll att avveckla Fristads servicehus. Över 100 boende kommer behöva flytta.

Detta var bara några av de googleresultat som jag fick. Det var de senaste! Men till detta kan vi ju lägga besparing på äldremat och besparing på värme på äldreboende som vi har matats med i höst.

Allt beror naturligtvis på kommunernas dåliga ekonomi. Den i sin tur beror på ansvaret för flyktingar som staten har skyfflat över på kommunerna! Det är ju helt naturligt att när en kommun får fler invånare så behövs mer resurser. Men … när kommunen inte får mer skatteintäkter så tär det på kapitalet. Då kommer den stora täljkniven fram! Då tar man lite här och lite där! Då är det lätt att ta från de äldre som är fogliga och inte protesterar!

Men … de äldre har betalat sin skatt och bidragit till att de yngre har den standard som de har. De har möjliggjort att politikerna har den makt som de har!

Ett land som inte kan ge åldringar den trygghet som de förtjänar är ett fattigt land! Den humanitära stormakten är inte human mot sina åldringar! Jag skäms för politiker som tar från åldringar deras enda trygghet – dvs deras hem!

Ett av de boende i Misterhult som Oskarshamns kommun ska lägga ner.

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. S Eriksson
  Nov 16, 2019 @ 00:57:20

  Har inte den humanitära stormakten behov av besparingar?
  Skämt åsido, jag gillar din krönika väldigt mycket.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med en bild eller två...

My name is Lena

Ingenting är omöjligt!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

%d bloggare gillar detta: