Har inte äldre behov av trygghet?

Äldreboende läggs ned! Den rubriken har jag läst ofta på sista tiden. Kommunerna måste spara. Den grupp som klagar minst är de äldre. Därför tror kommunpolitiker att man kan flytta på äldre personer till andra boende utan protester.

I min kommun Oskarshamn tog man för några dagar sedan att lägga ned 3 mindre äldreboende varav 2 i ytterområden och de äldre ska flyttas till ett gemensamt större boende centralt i Oskarshamn. I slutet av februari offentliggjordes planerna på att spara totalt 30 miljoner kronor inom socialförvaltningens verksamheter under perioden 2020–2021, bland annat genom lägga ner flera mindre äldreboenden.

Kommunen har byggt ut ett centralt boende samt köpt in ett hotell som har byggts om till äldreboende. Ett 50-tal nya äldreboende centralt. Men … är det rätt att flytta människor som är 80+från sina trygga boende med närhet till vänner och släkt? Ska äldre ryckas upp från den enda trygga punkten i tillvaron enbart för att politikerna inte lyckats att hushålla med givna resurser? De äldre betalar ju faktiskt hyra, mat och omsorg för sitt boende! De har med all säkerhet planerat att bo kvar i sin lägenhet resterande tid av sitt liv! Nu tar politikerna ifrån dem deras trygghet.

Trygghet betyder lugn, ro, säkerhet, skydd eller garanti enligt synonymlexikonet. Allt detta anser politik att de har rätt att ta ifrån äldre människor!

Vår stad är inte ensam om detta! Jag googlade några minuter:

 • Fem platser för demenssjuka försvinner från äldreboendet Säfsgården i Fredriksberg i Ludvika. Förslaget var redan innan hårt kritiserat av personalen på boendet som menar att beslutet fattats över deras huvuden.
 • Under onsdagen fattades beslut om att stänga ned äldreboendet Timmermannen i Norrköping.
 • Äldreomsorgen i Sverige är idag en skugga av vad den var för bara några decennier sedan. Många äldreboenden har lagts ned – inte sällan för att omvandlas till asylboenden – samtidigt som hemtjänsten har skurits ned till ett absolut minimum och ofta mer än så. På torsdagen (22 aug 2019) går 15 000 undersköterskor i äldreomsorgen ut i en riksomfattande protestmanifestation mot den rådande situationen.
 • 24 okt. 2019 – SpångaTensta stadsdelsnämnd beslutade på torsdag kväll att avveckla Fristads servicehus. Över 100 boende kommer behöva flytta.

Detta var bara några av de googleresultat som jag fick. Det var de senaste! Men till detta kan vi ju lägga besparing på äldremat och besparing på värme på äldreboende som vi har matats med i höst.

Allt beror naturligtvis på kommunernas dåliga ekonomi. Den i sin tur beror på ansvaret för flyktingar som staten har skyfflat över på kommunerna! Det är ju helt naturligt att när en kommun får fler invånare så behövs mer resurser. Men … när kommunen inte får mer skatteintäkter så tär det på kapitalet. Då kommer den stora täljkniven fram! Då tar man lite här och lite där! Då är det lätt att ta från de äldre som är fogliga och inte protesterar!

Men … de äldre har betalat sin skatt och bidragit till att de yngre har den standard som de har. De har möjliggjort att politikerna har den makt som de har!

Ett land som inte kan ge åldringar den trygghet som de förtjänar är ett fattigt land! Den humanitära stormakten är inte human mot sina åldringar! Jag skäms för politiker som tar från åldringar deras enda trygghet – dvs deras hem!

Ett av de boende i Misterhult som Oskarshamns kommun ska lägga ner.

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. S Eriksson
  Nov 16, 2019 @ 00:57:20

  Har inte den humanitära stormakten behov av besparingar?
  Skämt åsido, jag gillar din krönika väldigt mycket.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

My name is Lena

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

%d bloggare gillar detta: