Vetenskap eller propaganda

I den nya dokumentären ”Östersjön – hot och hopp” visar forskare hur höga halter av så kallade klorparaffiner som finns i den före detta utrikesministern blod.
– Det var lite chockartat faktiskt, säger Margot Wallström. Detta kunde vi läsa om igår. Men vad handlar det om egentligen?

Idag finns det cirka 145 000 kemikalier registerade i världen, samtliga kemikalier riskbedöms en och en. Men så utsätts vi inte för dem i vår inomhusmiljö, istället förekommer en massa kemikalier samtidigt i luften eller i dammet vi andas in. Kemikalier som var och en inte behöver vara farliga men tillsammans kan ge stora skador. Forskarna kallar det cocktaileffekten.

Cocktaileffekten är ett annat ord för kombinationseffekter av kemikalier som kan ändra risken för biverkningar. Det innebär att även om exponering för en viss dos av en enda kemikalie inte i sig utgör en risk för effekter, kan det finnas en risk om det samtidigt finns exponering för andra ämnen. Forskare idag vet väldigt lite om möjliga kombinationseffekter av alla de kemikalier vi utsätts för i vår vardag och hur de påverkar vår kroppsliga hälsa. Däremot är det ställt mot all tvivel att nyfödda barn idag föds med över 200 kemiska ämnen i blodet, vad det innebär vet man dock inte riktigt säkert.

Tidigare utrikesministern Margot Wallström är alltså en av de fyra personer i Europa som har ställt upp och testats och hennes blodprov visade höga halter av klorparaffiner. Men nyfödda barn föds med över 200 kemiska ämnen i blodet! Hur påverkas barnen av dessa 200 ämnena? Är Margot viktigare än våra barn? Hur vetenskapligt är detta blodprov? Hon är en av fyra som har testat sig i Europa! Vad säger ett sådant test?

Vad är syftet med Margots utspel?

I filmen uttrycker Margot Wallström oro över miljögifterna i sitt blod.

– Det var lite chockartat faktiskt. Är det klorparaffiner som har gjort att jag fick struma? Är det cancerogent, så att det kanske ökar risken för att jag får andra sjukdomar?

Nej, Margot! Jag tror inte att din struma beror på detta! Min mamma fick sin struma i mitten av 50-talet. Hon hade inte kommit i kontakt med några större mängder av klorparaffiner då. Hon var tvungen att medicinera mot struman resten av sitt liv.

Kortkedjiga klorparaffiner får inte tillverkas eller släppas ut på marknaden. Ändå kommer återkommande larm om att dessa ämnen har hittats i olika produkter, som plånböcker för barn, hemelektronik och i klistermärken.

I en debattartikel i Dagens Nyheter konstaterar Margot Wallström, Jytte Guteland och professor Åke Bergman att spridningen av miljögifter är ett globalt problem.

”Därför kräver vi att EU ska driva på för att en global expertpanel för kemikalier skapas (likt FN:s klimatpanel IPCC) som genom forskning hjälper oss att bryta dagens omfattande exponering för kemikalier och ställa om till en giftfri miljö. Ambitionen är att därefter upprätta ett internationellt Parisavtal för att minska exponeringen för kemikalier i naturen och vardagen”, skriver de på DN Debatt.

Blodprovet och dokumentärfilmen är ren propaganda! Propaganda för att driva frågan i EU oh för att EU ska verka för ett internationellt Parisavtal för exponering av kemikalier i naturen.

Ännu en gång ska svenska folket och den svenska industrin som har minskat sin användning av klorparafiner skämmas och göras till syndabock!

Naturligtvis ska vi vara rädda om vår natur och inte medvetet utsätta vare sig naturen eller oss själv för faror. Men jag tror att både naturen och människokroppen har förmåga att anpassa sig!

Vetenskapen har dåliga kunskaper i hur olika ämnen påverkar människokroppen och vår natur. Ännu sämre är kunskapen om cocktaileffekten. Margots medverkan i dokumentärfilmen och hennes och och Jytte Gutelands debattartikel är ren propaganda och lobbyism för att få politisk makt inom EU och FN. De vet inte mer än oss andra!

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. SasjaL
    Nov 14, 2019 @ 18:20:09

    Det är även dåligt med forskning på medicincocktails. Ändå skrivs det ut ett antal kombinationer …

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

My name is Lena

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

%d bloggare gillar detta: