Temperaturskillnader

Vissa dagar krockar det ordentligt! Det är de dagarna som man får byt av miljö, intryck och medmänsklighet. Det är de dagarna som gör att man själv förändras. Det är då som jag funderar över vem jag är och hur andra människor betraktar mig.

Allt började med +4 grader. Det var med den temperaturen som vi lämnade vårt kära sommarSverige. På flygplatsen möttes vi av effektiva svenskar. En del hade varit med förr och hämtade raskt ut boardingcard och remsor att märka ut sitt bagage med – ur automaterna som finns i vänthallen. Andra hade aldrig gjort det förr och behövde hjälp av personalen. Men det var lugnt och tyst. Typiskt svenskar som inte vill väcka uppmärksamhet och var och en håller sig på sin kant.

Uppe i luften hände något med en del svenskar. De pratade, en del skröt över hur många gånger de hade rest, var de hade bott och om att de hade för avsikt att köpa en bostad på semesterorten. Vissa beställde in starkvaror för att göra sig av med det svenska stela beteendet. Utanför planet var det -52 grader. Varför är det så kalt undrar jag och googlar och hittar.

Jordens atmosfär består av en rad olika skikt, och temperaturen varierar mycket efterhand som man rör sig uppåt. Från ett globalt genomsnitt på 15 grader Celsius vid jorden yta sjunker temperaturen till cirka 60 minusgrader på tio kilometers höjd. I stratosfären stiger den igen till omkring 0 grader, varpå den faller i mesosfären för att åter stiga i det översta lagret, termosfären. I det nedersta lagret, troposfären, som ligger på upp till 10–15 kilometers höjd och rymmer 80 procent av atmosfärens massa, sjunker temperaturen med cirka sex grader per kilometer. Det beror på att lufttrycket avtar med höjden, och det gör att stigande luftmassor utvidgar sig. Denna utvidgningsprocess kostar i energi, och därför kyls luften av. Omvänt komprimeras de nedåtgående luftmassorna, så att de blir varmare, när de närmar sig jorden.

Vi befann oss alltså på ca 10 km höjd i ett tunnare luftlager. De stigande luftmassorna hade gjort av med energi. Det var orsaken till kylan. Men hur kan klimatalarmisterna då påstå att flygplan som kanske 99 % av flygtiden befinner sig på denna höjd bidrar till den globala uppvärmningen? Det blir ju kallare när flygplanet släpper ut vattenånga som stiger i dessa kalla luftlager! Finns det någon klimatalarmist som kan förklara detta för mig? Min temperatur stiger när jag tänker på dessa dumheter.

Temperaturen ökade dock när vi gick av planet. +31 grader i skuggan. Men alla var glada och förväntansfulla. Taxichauffören vänlig och artig till den grad att vi nästan kände oss generade. Den servicegraden finns inte längre i Sverige och vi kände oss nästan som kungar. Väl framme så lämnade taxichauffören över nycklarna och bar in samtliga väskor i hissen.

När vi kom innanför dörren och hade börjat packa upp kom ägarna och hälsade oss välkomna. Trevligt, trevligt! Ännu en gång kände vi oss lite generade. Senare besökte vi mäklaren för att betala hyra. Han var artig som vanligt drog ut stolen och sitt här, frågade hur resan gått, om allt var till belåtenhet och erbjöd oss städhjälp. Ja, vi kände – de är rika som har råd att bo här.

Nu har vi kanske landat lite mer. Nu kommer vi ihåg att här säger man Hola till alla även de man inte känner. Här är man artiga och trevliga. Bilar stannar vid övergångsställen.Här får vi service i butikerna, vaktmästaren sköter allt i huset, soporna hämtas varje kväll, glada skratt och höga röster hörs från stranden. I landet mañana är man kanske inte lika effektiva som i Sverige men man har tid med varandra.

Det kanske beror på den höga temperaturen – runt +30 grader – som människor blir vänligare och artigare? Eller beror det på uppfostran eller den mentalitet som råder i det svenska samhället – sköt dig själv och skit i andra? Men det är skillnad i både temperatur och temperament.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Okt 05, 2019 @ 18:06:05

  Själv har jag bara + 25 grader nu. Inte i Sverige.

  Gilla

  Svara

 2. SasjaL
  Okt 05, 2019 @ 23:47:02

  Har motsvarande erfarenheter i sydöstra änden av Europa.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: