Varför har inte politikerna tagit problemen på allvar?

Vi har under många år kunnat följa stenkastning mot polis, brandkår, ambulans, tidningsbud, brevbärare, sophämtare, snöröjare, varuleveranser, … Stenkastningen har varit riktad mot samhällsbärande funktioner. Makthavarna har blundat och hoppats på att problemet ska avta men det har eskalerat istället.

Idag läste jag en debattartikel om att det började med bränder i soprum och idag handlar det om bomber och skjutningar.

Nu har vi en tid där killar i många utsatta områden skjuter ihjäl varandra och kastar bomber som exploderar i vanliga bostadshus. Inte lika många av oss är kvar för att förklara att det fortsatt handlar om ojämlikhet, nedskärningar, diskriminering, rasism, skolförfall som orsak. 

I stället har det blivit väldigt många fler som pratar om hårdare straff, fortsatta privatiseringar, nedskärningar, ombildningar av hyresrätter, fortsatta nedläggningar av skolor och lägre skatt för de rikaste. Åtgärder som lett till att Sverige är det OECD land där ojämlikheten ökat snabbast.

Själv är jag ganska övertygad om att det är de som har talat om ojämlikhet, nedskärningar, diskriminering, rasism, skolförfall som har bidragit till att de unga inte har tagit det svenska samhället på allvar. Det är inte ojämlikt,diskriminerande eller rasistiskt att ställa krav. Skolförfallet beror väl snarast på ungdomarnas brist på ansvar och svåra disciplinproblem. Alla människor behöver krav och regler.

Privatiseringar, nedskärningar, ombildningar av hyresrätter, fortsatta nedläggningar av skolor och lägre skatt för de rikaste orsakar INTE kriminalitet.

I den danska huvudstaden har det sedan 1971 funnits ett område som är ockuperat – Christiania. En grupp ungdomar ockuperade  övergivna byggnader i centrala Köpenhamn. Långhåriga hippies drog in med haschpipor och gitarrer i ett nedlagt kasernområde i stadsdelen Christianshavn. De proklamerade ”fristaden Christiania” och viftade med sina frihetsflaggor – medan upprörda danska skattebetalare rynkade på näsorna. Några av dem som gick in i cannabisruset då för drygt 45 år sedan har ännu inte kommit ut. För Christiania finns kvar trots protester och trots de styrande många gånger under årens lopp har beslutat att området ska rivas och jämnas med marken. Bara under senaste halvåret har polisen gjort en mängd knarkrazzior i området.

Vid första anblick kan man kanske jämföra detta område med våra 60 utsatta områden varav 22 är särskilt utsatta. Men det är inte riktigt samma sak. I Christiania har det byggts upp ett samhälle i samhället. Allmänheten är välkommen till Christiania – det är bara myndigheterna som inte är välkomna! Christiania är faktiskt en av  Köpenhamns största turistattraktioner. Området fungerar som en fristad för personer med vissa alternativa livsstilar. Många av invånarna bor i egna byggda hus, skjul eller husvagnar. Avfallssortering har skett genom källsortering och lokal hämtning av detta har skötts som en rutin av de boende. Ett antal företag har verkat lokalt såsom restauranger, och hantverkare och konstnärer ur lokalbefolkningen har sålt produkter till allmänheten. Vissa hus har haft biologisk rening av gråvatten som efter fettavskiljare och vassruggar gått direkt till havet.

Fristaden saknar lagar men har en samling regler som gäller för alla:

 • Ingen tung narkotika
 • Inga vapen
 • Inget våld
 • Ingen handel med byggnader eller bostäder.

Hur är det då med våra utsatta områden? De är inte ockuperade i egentlig mening. Staten och kommunerna har delat ut bostäderna till invånarna. De fortsätter att pumpa in resurser i områdena – i form av skola, fritidsgårdar, andra fritidssysselsättningar och arbetsmarknadsåtgärder. Allmänheten är inte välkommen. Invånarna lever sitt liv, har ofta bidrag, många är kriminella och förekomsten av vapen, våld och narkotika är stor. Bilbränder, nedbrunna skolor och fritidsgårdar har blivit vanliga inslag. Dessutom har områdena blivit grogrund för våldsbejakande extremism och terrorism.

De styrande försöker hitta på förklaringsmodeller till beteende i dessa områden. De pratar om utanförskap, rasism, islamofobi och socio-ekonomiska termer. Det har blivit alltför enkelt att skylla på att allt detta beror på de främlingsfientliga krafter.  Makthavarna har inte tillåtit diskussioner om det som händer i dessa områden – allt för att inte gå SD till mötes. Segregationen har ökat.

Men nu har problemen blivit så stora att regeringen sammankallade de andra partierna för att gemensamt kunna lösa gängkriminaliteten – men SD fick naturligtvis inte vara med. Alla vet vi att samarbetet sprack. Regeringen var mer inriktad på att göra överenskommelser än på att verkligen lösa problemet gängkriminalitet.

Regeringen är inte mogen för att äntligen lösa dessa ”untouchable” frågor. De vill fortsätta att prata om utanförskap, socioekonomiska faktorer, rasism och ojämlikhet. De tror att alla problem löses genom att fortsätta pumpa in resurser. Krav och personligt ansvar finns inte med i deras tankevärld! De vill inte heller göra något för att få bort den tunga narkotikan eller vapenhandeln. De vill fortsätta att tycka-synd-om brottslingarna. Offren skänker de inte en tanke.

Köpenhamn har inte lyckats att splittra hippiekollektivet på drygt 45 år så jag tror knappast att vår regering kommer att kunna göra något åt våra inhemska problem!

christiania

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Rune
  Sep 22, 2019 @ 18:57:03

  Meningen med mötet var ju förstås att Regeringen skulle knyta M och Kd till sig. För att det skulle bli omöjligt för M och Kd att sedan göra någon överenskommelse med SD.

  Gillad av 2 personer

  Svara

 2. S Eriksson
  Sep 22, 2019 @ 22:57:56

  I sanning relevanta frågor som borde få svar snarast. Väntar med spänning och förskräckelse.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med bilder

My name is Lena

Ingenting är omöjligt!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

%d bloggare gillar detta: