Plebejer på nätet och då blir de privilegierade uppretade

Gång på gång har jag skrivit om näthat. Ämnet tycks vara lika aktuellt idag. De ”goda” anser att de har rätt att avgöra vad som är hat. Oftast anser de att ”fel åsikter” är hat. Idag läste jag en kommentar om detta:


Ser ni det jag ser?
En pöbel som mobbar, hatar och hånar.
Som har nära till våld.
Detta skrämmer mig.

Men .. pöbel …  ordet från det fornfranska substantivet peuble. Pöbelvälde kallas plebokrati. Plebejerna var en politisk klass i det romerska riket: folket, i allmänhet den hårt arbetande befolkningen, i motsats till patricierna, som bestod av de gamla, privilegierade rika släkterna, adeln.

Plebejerna var ”vanligt” folk (småbrukare, köpmän, hantverkare). De ägde sällan mycket jord, och för det mesta ingen alls, men de var fria romerska medborgare. Plebejerna hade ofta en klientrelation till patricierna vilket innebar att i utbyte mot juridiskt och ekonomiskt skydd från patricierna var de skyldiga en villkorslös trohet som att rösta på dem i olika val, bland annat i senatsvalen. De kunde också få i uppdrag att misshandla personens motståndare. Plebejerna tröttnade snart på detta och i nästan 200 år krävde de jämställdhet mellan dessa två politiska klasser. Striderna som pågick gällde allt från giftermål till handel. Patricierna gav med sig på vissa punkter, och plebejerna fick rätt att inlägga veto mot senaterna.

Sedan den gamla skillnaden mellan patricier och plebejer utplånats har beteckningen plebej övergått till att betyda lägre medelklass och småfolk i motsats till de högre stånden. Ordet kan också användas nedlåtande och syfta på en person som är simpel, vulgär eller pöbelaktig.

Jag vissa människor vill behålla sin makt genom att peka ut andra som simpla. På nätet ser vi ofta att de som hotar och hatar mest är just de som gnäller mest över att ha blivit utsatt för hat och hot. De vill framhålla sig själv och sina åsikter utan konkurrens. 2016 skrev jag följande text som är lika användbar idag:

”Det är helt vanliga människor som skriver på nätet. Det är våra grannar, arbetskamrater, skolkamrater, butiksanställda, sjukvårdspersonal, lärare, psykologer, rörmokare, byggnadsarbetare, arbetslösa, sjuka, hemmafruar, pensionärer, unga, politiskt intresserade, opolitiska, feminister, … Ja, nätet avspeglar samhället i stort!
I samhället finns en mängd människor som är onda, goda, snälla, arga, elaka, stressade, verbala, … De mår bra eller dåligt och en del har psykiska problem. De är helt vanliga människor!
En dag skällde en dam på busschauffören – trots att det var hon själv som var sen och han inte hade gjort något fel.
En annan dag snubblade en dam på gatstenen. Hon svor och domderade över kommunen som hade lagt gatstenen – inte över sina egna höga klackar eller att hon stressade fram. Hon hade inte ens tid att tacka mig som hjälpte henne upp och undrade om hon hade skadat sig!
Exemplen är många. De allra flesta är vänliga, trevliga och hänsynsfulla men en liten klick människor tycks sakna dessa egenskaper. De missbrukar andra människors hänsynsfullhet. De är helt enkelt skitstövlar! Den som vågar protestera mot deras framfart blir deras fiende!
Exakt samma saker händer på nätet. Men det finns en skillnad. I det verkliga livet måste elakheterna framföras öga-mot-öga och på nätet behöver vederbörande inte se hur det drabbar den som blir utsatt för  dessa elakheter. Då är det lätt att skriva ännu elakare än vad man skulle ha sagt i verkliga livet. Det är lätt att ljuga och förlöjliga när man slipper att möta den drabbade. Det är lätt att ge sig på människor som är okända!
Kändisar drabbas naturligtvis oftare av detta. Många människor vill känna och bli familjära med de som de läser om i tidningar och/eller ser på TV. Minns när de 2 damerna antastade Idol-Molly på bussen. För damerna var detta säkert månadens höjdpunkt och de kramade om henne och frågade familjärt ut henne om de andra Idol-deltagarna. Molly verkade vara mycket besvärad men hänsynsfull. Hon gjorde många försök att avsluta detta på ett taktfullt sätt och var glad när hon kunde gå av bussen. Men damerna fortsatte ”Tänk att vi träffade Molly … Det måste vi berätta för … Hon verkar vara så trevlig …” Många människor som lever ett tråkigt liv förgyller detta med att leva genom andra!
Näthatarna tar ut sin egen ensamhet, sin egen frustration, sina egna misslyckande, sitt eget missnöje och brist på självkännedom på egentligen helt okända människor. Men de bygger upp en fantasibilder av de personer som de skriver till. De gör offren till onda och anser sig ha rätt att uttrycka sig hur illa som helst enbart för att lindra den egna frustrationen! Näthatarna är en ytterst liten del av befolkningen och en lika liten del av alla de som skriver på nätet. Men de orsakar mycket lidande!”

Enligt Svenskarna och internet använder tre av fyra svenskar  (76 %)  Facebook någon gång och över hälften (53 %) på daglig basis. 53 % dagligen och om vi bara räknar den vuxna befolkningen så rör det sig om mellan 4 och 5 miljoner människor. Om svenska folket nu är så stora näthatare som de påstår, så undrar jag varför Näthatsgranskaren, som nu har verkat några år och haft en heltidsanställd projektledare finansierad med bidrag från staten, inte har lyckats att vaska fram många näthatare.

Men vem kan definiera vad som är olämpligt innehåll, näthat eller falska nyheter? Är det säkert att anmälarna har rätt? Knappast! Det handlar för det mesta enbart om personligt tyckande.

Damen som skrev om ”en pöbel som mobbar, hatar och hånar” brukar själv skräda ord. Hon vräker själv en mängd tillmälen om människor som dristar sig till att ha ”fel” åsikter. Nu är hon rädd för pöbeln!

Problemet är nog att de privilegierade vill bestämma. De gillar inte att helt vanliga människor – plebejerna – yttrar sig. Att ifrågasätta, tillrättavisa och/eller håna tar de för hat. De borde nog rannsaka sig själv. Men … de vill ju bibehålla vi (de fina, kultiverade och goda) och dom (pöbeln, oförståndiga och onda).Inget annat stämmer i deras värld!

Vissa människor drivs av motsättningar. De vill kunna peka finger! De vill kunna säga: Det var den andre som började! De vill inte samarbeta. De har funnits så länge som mänskligheten har funnits och kommer att finnas tills mänskligheten har utplånat sig själv. De finns i vardagslivet och finns på nätet.

nät

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. S Eriksson
  Sep 08, 2019 @ 13:32:11

  Nät eller annat hot eller våld är oacceptabelt. Vad som dock är knepigt är när kritik och att diskutera klassas som hat, att vara oense är ofta inte att hata. Kommer så väl ihåg Julia Caesars uthängning och Fjellings dito. Inte snygga saker i historiens sken. Hoppas att sans och förnuft återkommer snart, helst igår.

  Gillad av 4 personer

  Svara

 2. Conny Lundberg
  Sep 08, 2019 @ 13:42:29

  Utmärkt artikel, väl värd att dela! 🙂

  Gillad av 3 personer

  Svara

 3. S Eriksson
  Sep 08, 2019 @ 16:37:44

  Allmänt. Den här dokumentären är guld värd och visar på ett som jag ser det tydligt sätt SRs inställning. För länge sedan 30- 60 talet var Sverige väldigt ”höger” sedan vände det ordentligt, bägge var nog till överdrift. Mittemellan är nog bättre,
  https://sverigesradio.se/avsnitt/1354592

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med bilder

My name is Lena

Ingenting är omöjligt!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

%d bloggare gillar detta: