Går demokratin och byråkratin hand i hand

Att hata byråkrati är lika självklart som att hata mygg eller punktering på motorvägen. Men nästan alltid när vi använder ordet byråkrati gör vi det utan eftertanke. Ty det som utmärker moderna samhällen är just den byråkratiska processen. Att de har en fungerande administration, en förvaltning.
I begynnelsen var nämligen Sverige ett land som styrdes av slumpen, maktens personliga nycker och lokala småpåvars kleptokratiska oföretagsamhet.

Ovanstående skrev Stig-Björn Ljunggren i en artikel. Men jag tänker: Är det inte byråkratin som har skapat dessa småpåvar och maktfullkomliga demokrater? De demokratiskt valda styr vårt land genom att använda sig av byråkratin. Den stänger ute folket genom att göra byråkratin till ett oöverstigligt hinder om vi vill ha insyn eller försöka påverka ett beslut. Transparensen är i vissa fall obefintlig. De talar om våra rättigheter och skyldigheter men gränserna är oftast så luddigt skrivna att slumpen och godtyckligheten blir avgörande.

Det moderna samhället är byggt på en grund av ekonomisk tillväxt, överflöd och politiskt konsensus. Men ibland kommer verkligheten ikapp. Nu möter vi resursbrist, nedgång och motsättningar och det ökar trycket på den offentliga sektorn och beslutsfattarna. Det är då som beslutsfattarna lutar sig på den trögflytande byråkrati som de själv har skapat: Vi måste … Vi kan inte … EU säger … FN säger … Klimatmålen … Migrationsöverenskommelser … Fattade beslut …

Länge, alltför länge, har de försökt uppfostra befolkningen till att inte protestera. När resursbristen blir uppenbar och den välfärd som har utlovats inte kan levereras då letar de febrilt efter nya områden att beskatta. Makthavare vill inte erkänna sina misstag, och vill inte hushålla med de resurser som de har. Nej, de vill fortsätta med att skapa nya projekt. De vill helst glömma alla givna löften och resursbristen.

När jag tänker på de svenska politikernas sätt att hushålla med våra resurser dyker Parkinsons lag upp i mitt huvud.

En arbetsuppgift kommer att utvidga sig så att den fyller den tid som är tillgänglig för att utföra den.

Det är inte botanikerns uppgift att utrota ogräs. Det är nog för honom om han kan säga hur fort det växer.

Utgifterna stiger för att motsvara inkomsterna.

Ovanstående tre citat kommer från Parkinsons lag. Naturligtvis är de författade med humor. Men de beskriver verkligheten på ett bra sätt och förklara dumheterna i vårt samhälle på ett lättfattligt sätt. Ett visst mått av byråkrati behövs för att stiftade lagar ska följas. Men då krävs också uppföljning och utvärdering av dessa. Det är just där som vi hittar trögheten … eller … är det oviljan. Det är nämligen så att beslutsfattare söker hela tiden nya saker att fatta beslut om. Vad som hände med deras gamla beslut är inte så viktigt. Andra människor får ta ansvaret för dessa.

Men det är ju inte enbart svensk byråkrati som är trögflytande. Jag läser om det skandalomsusade bygget av reningsverket i Nerja i Spanien. Det är tre år försenat och ännu en gång står bygget stilla pga att det saknas några licenser. Men … det uppges vara klart till 90 procent. När det väl står färdigt kommer reningsverket ha en kapacitet att filtrera 25 000 kubikmeter avloppsvatten om dagen, vilket är tillräckligt för att klara av en befolkning på upp till 125 000 personer. Anläggningen kommer även att kunna rena vatten så att det kan brukas för bevattning. Så bara byråkratins kvarnar får mala blir det kanske klart någon gång!

Nu har vår finansminister serverat ett förslag till bankskatt. Hon motiverar den med att det rättvist. De rika ska inte smita undan i ett demokratiskt land. Men nämner inte att de rika har köpt sina bankaktier för redan skattade pengar. Att de pengarna har banken fått låna mot ett avtal om att det går bra för banken så ska de få lite ränta på sina pengar. De handlar alltså inte om att smita. Det handlar om att hon, Magdalena Andersson, inte vill hushålla med statens resurser. Hon vill inte skära ner på utgifterna. Därför letar hon hela tiden efter någon som kan betala hennes slösaktighet!

Jag vet egentligen inte om demokratin göder byråkratin. Å ena sidan kan de säga att det är ett demokratiskt fattat beslut och å andra sidan kan de inte göra vissa saker pga byråkratin. Makthavarna lever enligt devisen: Det är inte botanikerns uppgift att utrota ogräs. Det är nog för honom om han kan säga hur fort det växer.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. motvallsblogg
  Sep 07, 2019 @ 15:23:24

  Ofta går demokratin vilse i byråkratins labyrinter.

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. Elisa
  Sep 07, 2019 @ 18:35:51

  Stig-Björn är sosse, glöm inte det.

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Sep 07, 2019 @ 20:02:30

   Ja, han är sosse. Men han kommer med många bra synpunkter ändå. Så är det nog med alla människor oberoende av partitillhörighet. Jag kan hålla med i en viss sakfråga oh förkasta i en annan sakfråga.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

My name is Lena

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

%d bloggare gillar detta: