Samhällsproblem eller utmaning

Ännu en gång funderar jag kring hur politikerna löser samhällsproblemen. Under många år har politikerna valt att se samhällsproblemen som utmaningar – utmaningar som deras reformer och projekt ska lösa.

För mig är en utmaning att tänja på sina egna gränser och bli ännu bättre. Det kan innebära att jag tvingar mig att göra något som jag inte har vågat innan. Det handlar om rent personliga saker t ex klättra i bergen, dyka, segla jorden runt, lära mig spanska, lära mig alfabetet baklänges, slå något rekord, inte äta godis på ett år, bli vegan osv. Det finns ett spänningsmoment i utmaningen. Jag vill se om jag klarar av det och i så fall kan jag känna en inre tillfredsställelse och ge mig själv en guldstjärna.

Men samhällsproblem är inga utmaningar. De är bara problem! Men politikerna vill inte se dem som problem utan väljer att göra dem till spännande utmaningar. Nej, samhällsproblem är sällan spännande! de är jobbiga och tråkiga och drabbar oss alla mer eller mindre. Gängkriminaliteten och mordet som hände igår är inte spännande! Även våra ministrar inser detta. Men vad gör de? Jo, de står handfallna och hoppas att allt ska lösa sig om de gör några ”kraftfulla” uttalande.

Sorry, men man löser inte problem med några uttalande. Som fd systemerare har jag lärt mig problemlösning. Jag har lärt mig att samordna begreppen orsak och konsekvens.Jag har lärt mig att se konsekvenser av dåliga beslut och dåliga förundersökningar. Det är viktigt att se VAD hände, VEM / VILKA drabbades, VEM / VILKA  orsakade händelsen,  VARFÖR hände det  och VILKA ÅTGÄRDER ska göras på kort och på lång sikt.

En allra första åtgärd är att se problemet – inte att göra det till en utmaning. Man måste se orsak och konsekvens – utan förbundna ögon. Konsekvenserna kommer av dåliga beslut och dåliga analyser. Det är viktigt att se VAD som händer, VEM / VILKA som drabbas, VEM / VILKA  som orsakar problemen,  VARFÖR händer det  och VILKA ÅTGÄRDER ska göras på kort och på lång sikt.

Det finns många samhällsproblem som borde gå att lösa med hjälp av dessa enkla steg. Men … jag inriktar mig på gängkriminaliteten som har eskalerat och som politikerna verkar ha 0-koll på.

VAD händer? Jo, skjutningar, sprängningar, hot, knark, misshandel, rån osv.

VEM drabbas? Alla! Det handlar inte enbart om uppgörelser inom gängen. Det handlar också om oskyldiga människor drabbas. Fram för allt handlar det om samhällskostnader. Poliser, domstolar, fängelser, brottsoffer, människoliv, förstörda egendomar, unga som dras med i denna kriminalitet osv. Ingen går fri. Våra skattemedel bekostar detta.

VEM / VILKA orsakar problemen? Först och främst de gängkriminella – oavsett ursprung. Men … ALLA som vägrar att erkänna detta är egentligen ett större problem. Alla de som tycker-synd-om och hävdar socioekonomiska faktorer orsakar stora problem eftersom de indirekt stöttar gängkriminaliteten – de legitimerar verksamheten.

VARFÖR händer det? Det finns egentligen bara ett svar: För att ingen stoppar deras verksamhet! För att ingen ställer krav. För att de känner sig svikna av samhället. När inga krav ställs får vi ett samhälle i upplösning. Under mycket lång tid har vi haft parallellsamhällen. De flesta har levt i det ”vanliga” samhället där man jobbar, betalar sin skatt och hyra, sköter sig efter bästa förmåga och följer de lagar och normer som finns i samhället. Sen finns det de som lever på bidrag och samhällsstöd. De flesta sköter sig och försöker att följa våra lagar. Men vi har också fått en allt större grupp som inte bryr sig om svenska lagar och normer. De dras ofta till gängkriminaliteten. Gängledaren har större makt över dem än vad våra politiker någonsin får. Politikerna har svikit genom att inte ställa krav och genom att inte tala om vilka förväntningar samhället har på enskilda individer och genom att ta bort det enskilda ansvaret till förmån för kollektivism.

VILKA ÅTGÄRDER ska göras på kort och på lång sikt? Vi har 349 folkvalda riksdagsledamöter. Vi har en regering som består av statsministern plus 22 ministrar. En första åtgärd måste vara att dessa politiker tar sitt ansvar för det kaos som de har skapat i samhället. Att reparera vårt samhälle är definitivt ingen spännande utmaning. Det är hårt slit, krav och åtgärder som behövs. De som har ställt till detta genom att under mycket lång tid negligera problemen ska omedelbart avgå och ställa sina riksdagsplatser till förfogande till de som är beredda att lösa problemen. Detta är faktiskt ett av de största problemen i samhället just nu och det kräver hårda tag under mycket lång tid framöver!

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. messkalle
  Aug 27, 2019 @ 22:39:07

  För att läsa och förstå Sveriges framtid. Av en klok Johan:
  https://ledarsidorna.se/2019/08/den-lille-mannen-bakom-sitt-stora-skrivbord/

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: