Min mamma började klaga i 50-års åldern på att det är inte lätt att bli gammal. Men jag känner människor som är i 90-års åldern som fortfarande är pigga och alerta. Själv vägrar jag att känna mig gammal – 70 är väl ingen ålder, jag ska ju bli 100.
Idag läste jag ännu en gång meningen ”gammal och sjuk”. Vadå gammal och sjuk? Det finns väl inget likhetstecken mellan gammal och sjuk? Det finns faktiskt unga människor som är sjuka. Det finns också gamla människor som är friska. Jag började fundera på den storebrorsmentalitet som finns mot äldre.Yngre människor vill ofta tala om hur äldre ska vara, äta, dricka, motionera, intressera sig för och må. Jag googlade på ordet äldre och fann en hel del förutfattade meningar om äldre:
- Äldre ändrar inställning till teknik om de får pröva. Med andra ord är vi äldre rädda för teknik och behöver undervisning! Det kan ju också vara så att vi äldre tar till oss den teknik som vi anser att vi behöver och förkastar övrigt.
- Allt fler äldre upplever psykisk ohälsa. Jaha! Den psykiska ohälsan sprider sig inom alla åldrar. Är det så speciellt att äldre drabbas av samma sak?
- Kartläggning av äldre personers (65+) aktivitetsbeteende för att identifiera ohälsosamma aktivitetsmönster, undersöka attityder om äldres stillasittande och utforska möjligheten att genom en intervention bryta stillasittande för att bevara ett oberoende och bidra till hållbart åldrande. Äldre människors aktivitetsbeteende – hållbart åldrande? Vad är ett hållbart åldrande och vem avgör vad som är hälsosamt för äldre personer?
- Maten ger livsglädje för äldre. Är inte maten en betydande del av alla människors liv? Varför finns det annars så många restauranger och gatukök? Varför bjuder vi annars hem vänner på mat? Känner inte alla – oavsett ålder – glädje och livskvalitet i samband med mat?
För några veckor sedan ville SSU göra veganmat som norm på äldreboende. Men även äldre och dementa har varit unga. Deras matvanor grundade sig när de var unga. Nu vill de unga berätta för de äldre vad de får äta och vad de inte får äta. Idag lade en kvinna, som jobbar inom äldreomsorgen i vår kommun ut detta på FB:

Nej! Jag hade hellre varit utan efterrätt eller tagit en färsk frukt. Människor som har levt ett långt liv måste väl själv få välja sin mat. Kan denna lilla citronkaka göra någon glad? Knappast!
Regeringen utropade glatt: Vi sänker skatten för pensionärerna! Men … 35 kr i månaden för de som har 18 000 kr i månaden i pension! Vad kan jag köpa för 35 kr? Förresten tar ju staten tillbaka 7 kr i moms om jag köper något för de 35 kronorna. Egentligen så sa regeringen: Pensionärerna kan vi lura att tro att vi bryr oss om dem. Men egentligen så vill vi att de ser till att avlida snabbt som möjligt så att vi kan använda deras pension till annat.
”– Vill vi ha ett Sverige som kan erbjuda våra äldre en värdig ålderdom så måste vi rusta äldreomsorgen för det ökade antalet äldre, säger äldreminister Lena Hallengren.”
Men vilken värdighet erbjuds äldre när yngre personer hela tiden vill bestämma och tala om för äldre hur de ska vara, äta, dricka, motionera, intressera sig för och må? Varför tror yngre människor att de vet bättre än de som har lång livserfarenhet?
När regeringen anser att vi lever för länge och att de kan lura oss hur mycket som helst så tänker jag att det kanske är bättre med ättestupan eller som någon skrev i mitt poesialbum i början av 1960-talet:
”När du blir gammal och ingen vill ha dig, sätt dig på taket och låt kråkorna ta dig!”

Aug 23, 2019 @ 17:30:09
Vi ska vara tacksamma för att de yngre ”allvetarna” inte bryr sig så mycket om sin egen generation, som knarkar ihjäl sig, eller missköter sig på annat sätt.
Då skulle det bli ännu sämre för de gamla, som behöver hjälp på ålderns höst….
GillaGillad av 2 personer