Samhällskontrakt – vem har dikterat villkoren?

Ett samhällskontrakt är en överenskommelse som vi har ingått för att lättare kunna tillvarata ömsesidiga värden och intressen. Vi betalar vår skatt och följer samhällets lagar och får samhällsservice tillbaka. Först fullgör vi våra skyldigheter och sen kommer våra rättigheter. Detta borde vara det självklara i en demokrati!

Men idag har detta samhällskontrakt brutits. Vissa människor anser att de har inga skyldigheter – bara rättigheter. De som ska representera oss – regering och riksdag – beskär vår frihet mer och mer. De lägger mer och mer skyldigheter på befolkningen och delar ut våra rättigheter till människor som inte har fullgjort sina skyldigheter. De maktfullkomliga glömmer bort sin befolkning. Deras egenintresse styr!

Våra skattemedel slarvas bort på en mängd konstiga ändamål. Klimatklivet delar t ex ut pengar till  att finansiera så kallad klimatångestterapi, där deltagare får lära sig laga vegansk mat, pröva att cykla elcyklar och prata om tankar och känslor kring klimatomställning. Deltagarna har säkert roligt – men ska skattepengar användas till sådant?

Ett annat exempel är ett kulturprojekt som kostar skattebetalarna 1 miljon kronor ”Konst för fåglar, humlor, skalbaggar, maskar och svampar”. Jag anser ju att både de som beslutat om projektet och de som deltar i projektet är i behov av läkarvård! Men vi kommer kanske billigt undan med att betala 1 miljon? Vården skulle antagligen kosta mycket mer. Men … ingår detta i vårt samhällskontrakt?

Fria resor med kollektivtrafik kräver några. Andra kräver samhällslön. Vissa vill ta bort det fria ordet. Andra vill ta bort demokratiska val. Vissa vill lägga på oss fler och högre skatter, förbjuda oss att äta och dricka vad vi vill samt att använda våra pengar som vi vill. De anser att alla pengar tillhör staten och vi ska vara glada över att vi får våra (över)levnadskostnader täckta! Alltför många vill att vi ska ha fler skyldigheter men färre rättigheter.

Jag läste en minirapport som presenterades på Almedalsveckan. Den handlade om ”Framtidens samhällskontrakt”. Det fanns mycket att invända angående rapporten!

”Vad förväntar sig framtidens svenskar av sig själva, varandra och samhällets institutioner ifråga om att ge och få, rättigheter och skyldigheter?
Det var den övergripande frågeställningen för studien Morgondagens
medborgare, med tidshorisonten satt till år 2030. Frågan är relevant
för att förstå de människor som bär upp framtidens samhälle. Nära
på 6000 svenskar i åldrarna 16 till 65 besvarade vår enkät och vi har
spanat, konsulterat forskningen och samlat expertis i jakten på svar. ”

Min största invändning är ”Morgondagens medborgare, med tidshorisonten satt till år 2030”! År 2030 är jag drygt 80 år och beräknar leva 15-20 år till. Men jag räknas inte in bland den framtidens svenskar! Jag är helt passé och skulle inte ens få svara på enkäten som ligger till grund för rapporten. Jag är för gammal för att kunna ha åsikter som är relevanta för min framtid i samhället. Trots att jag har betalat skatt i hela mitt vuxna liv – och gör det fortfarande – anses jag inte ha rätt att ha åsikter om samhällskontraktet. Pensionärer, ca 20 % av befolkningen, räknas inte!

Men rapporten visar klart och tydligt att de unga, som inte har betalat så mycket i skatt, har en helt annan syn på samhällskontraktet än de äldre har. De vill ha alla rättigheter – och dela med sig av dem till hela världen – utan att behöva ha så mycket skyldigheter. De har få kunskaper om varför vi har ett samhällskontrakt och kräver mycket mer än vad de levererar!

Men ju äldre människor blir desto mer förstår de nödvändigheten att ta ett eget ansvar och att vara sparsam med våra gemensamma resurser! Jag är övertygad om att +65-gruppen hade visat detta ännu tydligare!

Vem kommer att diktera det framtida samhällskontraktet? Jag hoppas naturligtvis på en tillbakagång till balans mellan skyldigheter och rättigheter samt en stor potion med ansvarstänkande. Jag hoppas också på en framtid där alla åldersgrupper har samma värde! Vilket parti ställer upp på detta?

 

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Hans Högqvist
  Jul 12, 2019 @ 12:21:11

  Ett av mina kloka barn insåg när han var 19 år, och kunde rösta för första gången, att han visste för lite om hur samhället och styrelseskicket fungera och avstod från att rösta. Det var 2014 och han avstod även 2018 av samma anledning.
  Det är helt i min linje med att rösträttsåldern bör vara 25 år (vilket han inte kände till).
  Jag menar också att en riksdagsledamot ska vara minst 35 år och ha minst 10 års yrkesverksamhet i bagaget. För kommunal / landstingspolitiker ska 25 år och minst 5 års yrkesverksamhet vara kravet. Max två valperioder.
  Alla bidrag från det allmänna till politiska partier ska bort!

  Gilla

  Svara

  • SasjaL
   Jul 12, 2019 @ 13:13:54

   Instämmer med din syn på rösträttsåldern och i tillägg bör även gälla för att klassas som myndig. Förr ansågs man inte myndig förrän vid 24 års ålder, inte helt utan anledning. Hjärnan (samt hjärta och lungor) är normalt inte färdigutvecklade förrän i 24-25-årsåldern.

   Gilla

   Svara

  • SasjaL
   Jul 12, 2019 @ 13:15:40

   Även som du skriver, att det måste finnas gedigna kvalifikationskrav på beslutandepositioner.

   Gilla

   Svara

 2. mynameislena08
  Jul 12, 2019 @ 14:58:15

  Reblogga detta på My name is Lena.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med bilder

My name is Lena

Ingenting är omöjligt!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

%d bloggare gillar detta: