Mediestrejk – men livet går vidare!

Det finns många skäl till att välja bort medierna några dagar. Vi valde att vara med i den globala mediestrejken under 2 dagar. Varför? Jag kan nog inte ge något heltäckande svar. Men jag ska försöka att förklara några av våra viktigaste argument.

Var och en av oss stöter på dem dagligen. Uppkopplade människor som tillbringar den mesta tiden med sin mobiltelefon – de går, cyklar, kör bil, motionerar, äter, är tillsammans med sina barn eller sina vänner, på utflykter, solbadar, på konserter eller föredrag, framför TV:n osv. Ibland funderar jag på om de har vuxit samman med sin mobiltelefon. Det är inte så konstigt att den moderna människan blir stressad och drabbas av psykisk ohälsa. Några dagar om året – minst – borde alla stänga av mediebruset och njuta av livet, fågelsången, havets brus, släktens och vännernas sällskap. Det är rekreation för själen att släppa fram egna tankar och att njuta av livet. Det är bättre att uppleva naturen i verkligheten än av att se de i något av alla våra medier.

Vad gör då medierna med oss? Mängden av medier blir till ett brus med motstridiga budskap. Ingen av oss kan undgå att bli manipulerad i någon riktning. Beroende på våra förkunskaper så tolkar vi detta mediebrus på olika sätt. Alla behöver något att tro på. Vi lyssnar och läser mest de budskap som är överensstämmande med vår tro. Det som inte passar in i denna tro förpassar vi till osanningens hörn.  Beroende av våra kunskaper och vår bakgrund väljer vi vad som är sant och osant. Men … vad tycker de som vill manipulera oss om detta?

Vi har under mycket lång tid utsatts för ren propaganda och manipulation. Med mycket lång tid så menar jag så länge som människor har kommunicerat med varandra och så länge som några har försökt att få makten över resten av befolkningen. Propagandan spreds från mun till mun och via olika samlingspunkter. Det kunde handla om släkt- och klanmöten, kringvandrande människor, präster, kyrkbacken och liknande. På varje plats där en mängd människor samlades förekom propaganda, manipulation och lögner.

Med mediernas hjälp har dessa budskap kunnat spridas över större områden, till fler människor och mycket snabbare. Det gick väl bra – för makten – så länge som vanliga människor saknade läs- och skrivförmåga! Men sen … När vi vanliga människor själv kunde söka information och lärde oss att själv förmedla våra kunskaper vidare så uppstod ett stort problem. Makten förlorade fotfästet. Dagstidningarna, radio och TV blev maktens förlängda arm då det gällde att sprida propaganda. Men så kom internet och med det kom fria medier – fria från maktens propaganda och lögner men kryddade med vanliga människors åsikter!

Det var då som ord som ”pissränna”, främlingsfientlighet, rasism, islamofob, homofob, kränkthet, offerkofta, härskarteknik, utmaningar, klimatförnekare, flygskam, ”hets mot folkgrupp”, ”alla människors lika värde” och liknande började slungas fram och tillbaka i mediebruset. Det var ord som fick en helt ny innebörd och som användes i sann ”jantelag”-anda. Du ska inte tro att du kan eller förstår bättre än medierna eller makthavarna!

Människor som ville upplysa om lögnerna och manipulationen i samhället utsattes först för förlöjligande och sen för förtryck. En del förlorade sina jobb, blev utmobbade av sina f d vänner och fick sina liv förstörda. Några begick självmord pga alla dessa lögner och förtal.

Denna mobbning utgick från ”högsta ort” dvs maktens korridorer i regering och riksdag samt vissa riksmedier. Detta pågår fortfarande även om metoderna har förfinats, putsats av och blivit otydligare. Men makten släpper inte sitt grepp!

Makthavarna har haft möten med de s k sociala medierna och har gjort överenskommelser om diverse manipulativa åtgärder. Algoritmer som undantränger vissa budskap och framhåller andra tillhör vardagen. Avstängningar och borttagning av vissa texter pga ”inslaget inte stämmer med vår värdegrund…” tillhör också vardagen.

Angiveriet har tagit allt större proportioner. Helt vanliga människor går maktens ärende och anger dem som anses ha stora påverkansmöjligheter i första hand till de sociala medierna för att få dessa bli avstängda. I andra hand polisanmäler de. Många har under de senaste åren blivit utsatta av #jagärhär, #metoo och Näthatsgranskaren.  Bevisen har varit luddiga men några har blivit fällde i tingsrätten för hmf=hets mot folkgrupp.

Vem som helst kan drabbas om de uttrycker sig ofördelaktigt om makten och den politik som förs. Jag har under några års tid mentalt förberett mig för att bli kallad till polisförhör pga det som jag skriver i denna blogg eller för de artiklar som vi rebloggar. Jag tror egentligen inte att det händer och hoppas att jag har rätt. Men ändå är jag mentalt förberedd!

Ett helt annat skäl till att vi mediestrejkar är all den osmakliga propaganda som vi utsetts för hela tiden. Det hänger egentligen ihop med ovanstående. Om vi vanliga människor hindras från att använda fria medier så får propagandan stå oemotsagd. Jag vill inte bli utsatt för lögner om Trump, Putin, klimatet, ensamkommande barn och deras närstående, 40-talister som är för gamla, bensinuppropet som är fejkat, diskrimineringar, populism, hot mot politiker och medier eller något annat som vi dagligen har blivit matade med i sann Orwellsk anda.

Detta var några av de skäl som vi hade till att mediestrejka! Vi vill stärka yttrandefriheten och de fria mediernas rättigheter att få uttrycka sina åsikter utan påverkan från den politiska makten. Vi vill varje dag slåss FÖR demokratin och demokratiska rättigheter! Vi vill verka för ett medmänskligare samhälle med acceptans och utan angiveri och förtryck!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med bilder

My name is Lena

Ingenting är omöjligt!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

%d bloggare gillar detta: