Konserverad gröt

Först ut bland partiledarna under Almedalsveckan var Miljöpartiets nya språkrör Per Bolund. Han talade bl a om cirkulär ekonomi. Men finns det egentligen några nya tankar i detta eller är det bara konserverad gröt?

Vad är då en cirkulär ekonomi?  Jo, i en cirkulär ekonomi utformas produkter, tjänster och affärsmodeller som gynnar planeten, människor och företag. Resurser återskapas eller återanvänds med så högt värde som möjligt under så lång tid som möjligt i en biologisk eller teknisk cykel.

Men vi övergår från att äga och konsumera produkter (förbruka och kasta) till att bli användare av produkternas funktioner genom att hyra, dela, leasa eller låna. Produkter designas för att kunna plockas isär så att de enkelt ska kunna lagas, uppgraderas, renoveras, göras om och återvinnas. Det krävs nya affärsmodeller och tjänster för att systemet ska bli effektivt och lönsamt.

I en cirkulär ekonomi finns det inget avfall. Allt material och alla produkter som ett företag eller en privatperson inte behöver eller kan ta tillvara,tillvaratas och bli en resurs för någon annan.

Men vad är nytt egentligen – mer än nya affärsmodeller och tjänster?

Själv har jag alltid varit sparsam med resurserna. Saker har använts så länge som de går att använda. Jag har sytt om kläder, komposterat, plockat frukt och bär, gjort sylt och saft, fryst in matrester osv. Nu odlar vi tomater i gamla pallkragar. Vi har ingen egen bil men hyr en sådan några gånger om året.

Men där går gränsen! Jag vill inte dela gräsklippare eller verktyg med grannarna. Vår gamla elgräsklippare år snart 15 år och den kommer nog att leva minst 5 år till. Det skulle inte fungera att dela med grannarna. En vill kanske ha en stor sittgräsklippare, en annan en självgående bensindriven, en tredje en batteridriven och en fjärde en robotgräsklippare. Alla vill ha klippt ungefär samtidigt och vi har kanske olika ekonomiska resurser.

Jag vill inte heller hyra kläder eller andra textilier vecko- eller månadsvis istället för att köpa dem. Man måste kanske vara en slösaktig storstadsmänniska för att förstå vitsen med detta.

Mp vill att vi ska dela mer, reparera mer och köpa mer second hand. För att få det att bli verklighet vill Miljöpartiet införa ett nytt RUT-liknande avdrag.

”Nu tar vi snart nästa steg med ett nytt HYBER-avdrag som gör det ännu billigare och enklare att dela saker med varandra. Det kommer också att sänka kostnaden för att köpa saker begagnat och reparera de saker vi redan har. Och det skulle kunna skapa 10.000 nya jobb”, sade Per Bolund under sitt första Almedalstal som språkrör.

Med andra ord ska det byggas upp ny industri för återvinning, nya distributionsled och försäljningsled. Vad händer då med den tillverkning och handel som vi har idag? Kommer en del företag att tvingas att lägga ner sin tillverkning eller försäljning? Om Mp får bestämma och vi t ex börjar hyra kläder istället för att köpa så blir det ju en mängd klädbutiker som försvinner och en mängd sömmerskor i Asien som blir utan jobb!

Jag tror dock att de som är intresserade av cirkulär ekonomi delar, reparerar och köper second hand redan idag. Mp behöver inte tala om för oss vanliga sunda människor hur vi ska leva våra liv. Det klarar vi så bra själv – med eller utan HYBER-avdrag! Det vore skönt att slippa Mp:s aktivism och pekpinnar! Den cirkulära ekonomin är ingenting annat än den konserverade gröten som Olrog sjöng om!

 

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. motvallsblogg
  Jul 02, 2019 @ 11:32:37

  Miljöpartiet strävar efter en ekonomi på tomgång.
  Kanske passar det med rysk planekonomi?

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

My name is Lena

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

%d bloggare gillar detta: