Din digitala butler

Hur många av oss har en digital butler? Jag är helt övertygad om att Facebook har gett mig en sådan. Facebooks algoritmer har länge diskuterats. Varför finns det FB-vänner som jag aldrig ser i mitt flöde och varför dyker det upp mängder av vänförfrågningar från en mängd intressanta eller ointressanta människor? Varför får jag aviseringar om kommentarer på debattsidor som jag inte brukar läsa eller kommentera?

Så läser jag om ett experiment i England med en slags digital butler på tidningarna The Times och The Sunday Times sajter, gör succé. Det är den digitala butlern James som med hjälp av algoritmer kan lära sig vilken typ av artiklar den specifika användaren gärna klickar på – för att sen servera innehåll anpassat efter detta. Men snälla James! Tänk inte åt mig! Jag klarar själv av att välja vad jag vill läsa!

Ett nytt ord dök upp i vår vardag hösten 2017: filterbubblor. Det ordet spred sig som en löpeld i våra medier inför valet. Politiker och journalister var oroliga för vad som utspann sig i dessa filterbubblor och hur dessa kunde påverka valutgången hösten 2018. De lade ner mängder av resurser på detta. Jag skrev några artiklar om detta bl a denna från januari 2018:

Under de senaste åren har vi fått ett nytt ord – filterbubbla. Men vad är det egentligen?

”Filterbubblor har funnits i alla tider, även långt innan modern teknik. Förr kunde bubblan bestå av att man befann sig på en viss plats och inte visste så mycket om resten av världen eller att man befann sig i ett sammanhang där en enda syn på resten av världen dominerade. Så kan det förstås fortfarande vara, men den stora skillnaden nu är att vi får personligare bubblor i sociala media som formar vår världsbild. Det sker dessutom snabbare och mer automatiskt än tidigare.

Vi befinner oss dessutom i lite olika bubblor samtidigt. En bubbla kan bestå av alla som känner sig som Malmöiter där det dessutom finns de som också befinner sig i en vegan-bubbla och i en MFF-bubbla. Det går därmed inte att bli av med bubblorna, men vi kan aktivt motverka att filtret för vad som tränger in i bubblan blir för tätt genom att utsätta oss för åsikter som går emot de ”sanningar” som finns inuti varje bubbla.”

Ja, det är ju så som jag tänker – att det är ett nytt ord på något som har funnits alltid. Jag skulle vilja påstå att ordet innebär gruppgemenskap.  Inom gruppen håller vi ihop och har gemensamma normer. Vi ser ju detta överallt i samhället.

Medierna lever i sin filterbubbla. De har ett gemensamt att allt som Trump gör och säger är fel och helt galet. Idag hörde jag på Nyhetsmorgon en s k digital spaning. Då nämndes bloggare och som populära bloggar nämndes mode-, kändis- och sminkbloggar. Ja, det märks att dessa feministjournalister lever i sin filterbubbla. Män glömdes bort i sammanhanget och politiska bloggar verkar inte att finnas med på kartan.

Men när frågan om Facebook, Twitter och Instagram kom så blev det plötsligt viktigt att politikerna hänger med inför valet 2018! De politiska debatterna pågår dagligen och stundligen på sociala medier. Det är vanliga människor som debatterar och kommenterar. De flesta politiker verkar vara helt ointresserade av vanliga människors åsikter. De skriver ett inlägg men läser inte kommentarer eller kommenterar själv. De lever i sin filterbubbla!

Många som vill påverka inom politiken har en FB-sida där det inte går att kommentera. Bara vännerna inom filterbubblan kan kommentera. ”Vad bra du skriver!” eller ”Håller med till 100 %”. På de sidorna ägnar man mycket tid åt personpåhopp. Man spyr ett hat över människor som inte kan försvara sig och över deras åsikter. Så kan man fortsätta att odla sina myter om rasister, fascister, nazister, odemokratiska och hatiska idioter. Ja, ordet idiot förekommer mycket oftare på deras sidor än på öppna kommenterbara sidor! Det är de som bemöter det som de kallar för fake news med ännu mer fake news – för sanningen är alldeles för svår att erkänna.

Men ändå vill de ofta tysta andra filterbubblor – de som har ”fel” åsikter. #jagärhär påstår att de vill ha en bättre ton på nätet och öppnare mer inbjudande sociala medier. Men de har en sluten FB-sida där de gemensamt inom gruppen gör upp strategi på vem, vad och hur de ska angripa i grupp. De klampar in i diskussioner som de inte är inbjudna till och vill bestämma över hur diskussionen ska föras. De vill gärna stoppa in medmänniskor i filterbubblor så att de ska kunna förklara åsikterna, och människor som har dem, med att vara XXX:s svans. Ja, de lever själv i en filterbubbla och är själv en svans till grundaren av gruppen. Men det inser de inte.

Nej, jag lever inte i EN filterbubbla. Jag lever i många sådana – och har gjort det i hela mitt liv. Alla de som tror att dessa filterbubblor har betydelse – och vill tysta vissa bubblor – är rädda. De har svårt att förstå andra människors åsikter! Det handlar om stora egoister som vill ha makt över sina medmänniskor och deras tankar.

Nu försöker alltså medierna att SKAPA filterbubblor som de har specialanpassat till mig – de vill ge mig en digital butler. De vill tala om för mig att jag ska läsa artiklar om Stefan Löfven eftersom jag har klickat på sådana X antal gånger eller om klimat-Greta eller om abortfrågan eller om Trump. Men jag ska inte få några aviseringar om vad min kusin skriver – eftersom han skriver så sällan. Däremot kan jag få aviseringar från helt okända människor som skriver om saker som jag kanske har klickat på.

Tack för er omtanke! Men jag vill inte ha er digitala butler. Ännu så länge är jag kapabel att tänka själv och söka den information som jag vill ha! Era algoritmer är mer irriterande än hjälp och jag vill inte bli pådyvlad er propaganda! 

 

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Arne Groningsson
  Jun 05, 2019 @ 11:31:11

  Ja Politiker och Journalister har ju en förprogrammerad hjärna, hopplöst felaktig redan från födseln alltså, så vad göra? Jo, ersätt den med en digital.
  Nästa nästa generation får klonade individer, som styr…

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. Mats Edvardsson
  Jun 05, 2019 @ 11:51:49

  ”Digital butler” var ett bra uttryck. Nästa steg är väl att Facebook ska tala om vilka kläder som är lämpliga för dagen och vad jag bör äta. Ibland känns det som den digitala världen kommer alltför nära. Nästa steg är ju AI-hej å hå.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: