Välfärd – vem bestämmer om vad som är välfärd?

En debattartikel satte idag igång mina tankar kring välfärden. Jag läste statsvetare Bo Rotrhstein som funderade kring denna fråga i en artikel:

”Svårt förstå varför väljare sätter populism före välfärd”

Han skriver att forskarnas samhällsmodeller inte stämmer överens med valresultat trots alla förfinade datorsimulationer och parametrar som läggs in i dessa. Forskarna (och politikerna) vet ju vilka samhällsmodeller som genererar välfärd. Varför röstar vi då annorlunda i allmänna val?

Kan det bero på att vi inte litar på deras forskningsresultat? Eller att … vi enbart nås av pk-riktiga resultat? Eller att … analyserna som redovisas är pk-riktiga? Eller att … de lägger in del data i sina modeller?

Rothstein menar att …

  1. Många forskare är rädda för att uppfattas som partiska och de gömmer sig inte så sällan bakom sofistikerade statistiska metoder som de menar skyddar dem från att bli beskyllda för att ta politisk ställning.
  2. Andra yngre forskare väljer att forska om alltmer esoteriska och triviala problem som är av minimal samhällsrelevans för att kunna möta de allt starkare kraven på statistisk och metodologisk förfining.

Det är nog så att forskningen är beroende av anslag. Forskningen måste ju finansieras! Dessa anslag är politiskt styrda. Den forskaren eller den högskola som levererar ”fel” resultat får mindre anslag i fortsättningen.

Resultaten blir kanske inte ens publicerade och brunsmetningskampanjer kommer igång. Vi har ju sett dessa kampanjer i full aktion under många år då det gäller skolan, jämställdhet, feminism, patriarkala strukturer, invandringens kostnader, islam, våldet i samhället, klimatet, … Forskare som levererar fel siffror, resultat eller analyser kommer inte fram med sina rapporter i medierna. Däremot läser vi ofta att forskarna säger att du ska inte dricka kaffe eller att du ska dricka kaffe, du ska inte äta choklad eller du ska äta choklad – små smala ämnen som egentligen  saknar betydelse. Jo, det kan ha betydelse för den enskilda individens välfärd om den ska sluta att äta choklad eller ej. Men knappast för valresultatet.

”Välfärd i morgon ser inte ut som den gjorde i går” läste jag någonstans  för några år sedan . Det fick mig att fundera och jag funderar fortfarande. Vad är välfärd?

Välfärd är en samlande benämning på människors levnadsförhållanden, och bygger på en redogörelse för deras ekonomi, hälsa, utbildning, bostadsförhållanden etc. I den ekonomiska forskningen avses med välfärd oftast individens samlade ekonomiska resurser. Allmän välfärd innebär att alla i samhället har en grundläggande nivå av till exempel skydd, säkerhet, mat, sjukvård och utbildning. Ofta används ordet i en snävare betydelse, där man betonar välfärdstjänster som tillhandahålls eller finansieras av den offentliga sektorn för att garantera en viss nivå av välfärd, och inkomstöverföringar med samma syfte. Ifråga om åtgärder för att uppnå välfärd för alla, eller strukturer som bidrar till detta, talar man också om social trygghet eller socialt skyddsnät.” enl Wikipedia

Välfärd för mig? Att må bra, ha mat och husrum, vara frisk, kunna bestämma över mitt eget liv, ha en trevlig sambo, ha bra grannar, få leva det liv som jag vill, …

Välfärd för mig innebär också yttrandefrihet utan brunsmetning! Det innebär att jag som individ ska ha rätt att ha mina åsikter om hur staten använder våra gemensamma skattemedel utan att bli kallad för fascist, brun eller populist. Mina åsikter är inte sämre än någon annans!

Välfärd för mig innebär också tryggheten att kunna lita på att våra valda politiker gör sitt bästa för att ge mig den välfärd som jag förtjänar och inte tar ifrån mig något av det som ingår i den allmänna välfärden. ”Allmän välfärd innebär att alla i samhället har en grundläggande nivå av till exempel skydd, säkerhet, mat, sjukvård och utbildning.” som Wikipedia uttryckte det.

Har de fortfarande inte förstått? Det är kanske valresultatet som visar hur väljarna uppfattar landets tillstånd då det gäller välfärd! Forskningsmodeller speglar inte verkligheten – de speglar enbart forskarnas syfte med modellerna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med bilder

My name is Lena

Ingenting är omöjligt!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

%d bloggare gillar detta: