Välfärd – vem bestämmer om vad som är välfärd?

En debattartikel satte idag igång mina tankar kring välfärden. Jag läste statsvetare Bo Rotrhstein som funderade kring denna fråga i en artikel:

”Svårt förstå varför väljare sätter populism före välfärd”

Han skriver att forskarnas samhällsmodeller inte stämmer överens med valresultat trots alla förfinade datorsimulationer och parametrar som läggs in i dessa. Forskarna (och politikerna) vet ju vilka samhällsmodeller som genererar välfärd. Varför röstar vi då annorlunda i allmänna val?

Kan det bero på att vi inte litar på deras forskningsresultat? Eller att … vi enbart nås av pk-riktiga resultat? Eller att … analyserna som redovisas är pk-riktiga? Eller att … de lägger in del data i sina modeller?

Rothstein menar att …

  1. Många forskare är rädda för att uppfattas som partiska och de gömmer sig inte så sällan bakom sofistikerade statistiska metoder som de menar skyddar dem från att bli beskyllda för att ta politisk ställning.
  2. Andra yngre forskare väljer att forska om alltmer esoteriska och triviala problem som är av minimal samhällsrelevans för att kunna möta de allt starkare kraven på statistisk och metodologisk förfining.

Det är nog så att forskningen är beroende av anslag. Forskningen måste ju finansieras! Dessa anslag är politiskt styrda. Den forskaren eller den högskola som levererar ”fel” resultat får mindre anslag i fortsättningen.

Resultaten blir kanske inte ens publicerade och brunsmetningskampanjer kommer igång. Vi har ju sett dessa kampanjer i full aktion under många år då det gäller skolan, jämställdhet, feminism, patriarkala strukturer, invandringens kostnader, islam, våldet i samhället, klimatet, … Forskare som levererar fel siffror, resultat eller analyser kommer inte fram med sina rapporter i medierna. Däremot läser vi ofta att forskarna säger att du ska inte dricka kaffe eller att du ska dricka kaffe, du ska inte äta choklad eller du ska äta choklad – små smala ämnen som egentligen  saknar betydelse. Jo, det kan ha betydelse för den enskilda individens välfärd om den ska sluta att äta choklad eller ej. Men knappast för valresultatet.

”Välfärd i morgon ser inte ut som den gjorde i går” läste jag någonstans  för några år sedan . Det fick mig att fundera och jag funderar fortfarande. Vad är välfärd?

Välfärd är en samlande benämning på människors levnadsförhållanden, och bygger på en redogörelse för deras ekonomi, hälsa, utbildning, bostadsförhållanden etc. I den ekonomiska forskningen avses med välfärd oftast individens samlade ekonomiska resurser. Allmän välfärd innebär att alla i samhället har en grundläggande nivå av till exempel skydd, säkerhet, mat, sjukvård och utbildning. Ofta används ordet i en snävare betydelse, där man betonar välfärdstjänster som tillhandahålls eller finansieras av den offentliga sektorn för att garantera en viss nivå av välfärd, och inkomstöverföringar med samma syfte. Ifråga om åtgärder för att uppnå välfärd för alla, eller strukturer som bidrar till detta, talar man också om social trygghet eller socialt skyddsnät.” enl Wikipedia

Välfärd för mig? Att må bra, ha mat och husrum, vara frisk, kunna bestämma över mitt eget liv, ha en trevlig sambo, ha bra grannar, få leva det liv som jag vill, …

Välfärd för mig innebär också yttrandefrihet utan brunsmetning! Det innebär att jag som individ ska ha rätt att ha mina åsikter om hur staten använder våra gemensamma skattemedel utan att bli kallad för fascist, brun eller populist. Mina åsikter är inte sämre än någon annans!

Välfärd för mig innebär också tryggheten att kunna lita på att våra valda politiker gör sitt bästa för att ge mig den välfärd som jag förtjänar och inte tar ifrån mig något av det som ingår i den allmänna välfärden. ”Allmän välfärd innebär att alla i samhället har en grundläggande nivå av till exempel skydd, säkerhet, mat, sjukvård och utbildning.” som Wikipedia uttryckte det.

Har de fortfarande inte förstått? Det är kanske valresultatet som visar hur väljarna uppfattar landets tillstånd då det gäller välfärd! Forskningsmodeller speglar inte verkligheten – de speglar enbart forskarnas syfte med modellerna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

SÄGER DET HELLRE MED BILDER, MUSIK OCH FILM

My name is Lena

Ingenting är omöjligt!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

fujifredrik

Vi fotograferar det mesta av det bästa. För att nämna några inriktningar så fotograferar vi Bröllop, Fitnesstävlingar, Träningsbilder, Djurbilder och Produktbilder åt företag.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN SÅ BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: