Sverige 2019, närmar sig en systemkollaps som liknar härdsmältan i Tjernobyl 1986.

 

Chernobyl’ är HBO:s dramatisering av Tjernobylolyckan 1986. Av de två avsnitt jag såg igår kväll att döma en av de mest lyckade historiska dramatiseringar överhuvudtaget. Inte bara för realismen i miljön och de personporträtt som görs eller hur man fångar spänningen i det faktiska händelseförloppet, utan kanske framförallt i den adekvata beskrivningen av det sovjetiska systemet.

*

Varför jag skriver om detta här beror på att jag direkt också fick obehagliga associationer med 2010-talets Sverige. Sådana som jag aldrig skulle ha fått för säg tio år sedan. En sådan är när en borgmästare avfärdar kärnfysikerns varningar med orden att proletariatet skall segra. Hans egen bakgrund som hantlangare på skofabriken är förstås en viktig förklaring till hans ignorans. Befordrad medelmåttighet med rätt partibok. Sådana människor har vi gott om i svenska verksledningar, riksdagen och inte minst regeringen. Och de antiintellektuella hejaropen låter ungefär likadant.

*

Byråkraternas kleptomaniska mutkolvsläggning känns också väl igen, liksom den partilojala ’slicka-uppåt-sparka-nedåt’-attityden. Man ska komma ihåg att Sovjetunionen hade nått en mycket avancerad teknologisk nivå med hjälp av 100.000-tals skickliga tekniker och ingenjörer. Det var deras chefer, utsedda på politiska meriter – och systemet som gjorde detta möjligt – som det var fel på. Precis som här

 

När de första ögonvittnena, kraftverksarbetarna, rapporterar vad som hänt ignoreras deras varningar totalt; detta utan tvekan som en följd av att ledarskapets indoktrinerats till att kategorisera sådana chockerande händelser som politiskt inkorrekta. Exakt samma och oftast helt medvetna brist på perceptionsförmåga – skygglapparna – förklarar mycket av varför våra problem med flyktinginvandringen kan eskalera till vad som nu är nära absolut systemkollaps, samtidigt som ledande beslutsfattare i kör ropar efter mer.

*

Fjäskandet uppåt innefattar förstås också en falsifiering av verkligheten som är så förskönande att alla makthavare som vill fortsätta tro tillåts göra det, genom att bara lyssna på sina underlydande ja-sägare. Svensk public service och riksmedia öht har skapat en motorvägsbred åsiktskorridor av liknande slag för alla politiskt korrekta, som bara behöver undvika nätmedia (som de gör sitt bästa att censurera, baktala och förbjuda).

*

I ett sådant informationsflöde är det lätt att förstå att även de mer kritiska rekommenderar åtgärder som både kommer för sent och är för lite utav. Att Gorbatjov fattar rätt beslut om Tjernobyl beskrivs som en ren tillfällighet, när en inkallad kärnfysiker inte kan hålla käften fastän han enligt etiketten borde ha gjort det. Förvisso ett av seriens minst realistiska dramatiseringar.

 

Situationen skulle kunna liknas vid att Ulf Kristersson av misstag råkar läsa Sunt Förnufts krönikor om den demografiska revolution som pågår, även känd som ’folkbytet’, som beroende på extremt stora skillnader i nativitet (där särskilt muslimer ligger högt) kan fullbordas inom två decennier. Eller om hur 36% av nysvenska barn från MENA-länderna är kognitivt utvecklingsstörda och alltså inte ens kan ta till sig utbildning, än mindre tillföra något i förvärvslivet. Eller hur den s k klimatkrisen främst konstruerats för att skapa schyssta jobb åt miljöpartister och vända bort vår uppmärksamhet från de nytillkomnas grova kriminalitet… etc, etc. Så utomordentligt inkorrekt politisk information är helt enkelt för svår att ta till sig i ett steg. Den kräver åtskillig bearbetning och inläsning för att inte genast bli avfärdad som konspirationsteori.

*

Naturligtvis finns det skillnader också. Det närmast fullständiga föraktet för människoliv var ett av Sovjetsystemets vidrigaste drag – men också dess styrka. Precis som man kunde offra miljoner som kanonmat mot tyskarna och därmed vinna kriget, så offrar man här verksarbetare, brandmän och lokalboende på löpande band – vilket också i några fall är helt nödvändigt, för att härdsmältan inte ska leda till en kontinental katastrof. Givet att olyckan väl är framme så talar mycket för att en svensk hantering hade varit betydligt mindre effektiv: jämför skogsbränderna förra året, då helikopterförarna var på semester och fackliga regler om arbetstid satte gränser för hur bränderna kunde bekämpas

Sammanfattningsvis så är ändå det kusliga att jag ser mycket större likheter mellan Sverige 2019 och Sovjet 1986, än jag gör mellan Sverige 2019 och Sverige 1986. Och för varje år tenderar vi att likna Sovjet mer och mer.

 

Ulsans blogg rekommenderar FB_sidan

https://www.facebook.com/VImedSuntFornuft/?tn=kC-

Magnus Stenlund
Sunt Förnuft

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. uppstigersolen
    Maj 17, 2019 @ 09:58:18

    Nåja. Inte särskilt många dog i själva olyckan. Inte ens hundra gick åt. Men visst, bättre några dör direkt än att fler dör senare. Men inte har särdeles många dött senare heller. Tänk också på Fukushima i Japan. Ett kärnkraftverk gick åt pipan. Det har kosta enorma summor. Men riskerna med att dö i kärnkraftsolyckor är betydligt överdrivna. Fler dör av passiv rökning varje år än vad som har dött i kärnkraftsolyckor överhuvudtaget. Men artikeln syftar ju på om huruvida Sverige kommer att kollapsa. Jag tror att Sverige sjunker ihop som en sufflé. Sen får vi se om vi eller några yngre kanske kan få det på fötter igen. Det får nog vara några som inte är genuscertifierade i alla fall.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

My name is Lena

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

%d bloggare gillar detta: