Krafttag mot vardagskemikalier

Socialdemokraterna vill se hårdare tag mot kemikalier i vardagen. Under den kommande mandatperioden vill partiet se att EU:s kemikalielagstiftning Reach skärps och att man tar krafttag mot hormonstörande ämnen.

2003 lät Margot Wallström, som EU:s miljökommissionär, testa sig för kemikalier och resultatet visade att hon hade 28 olika kemikalier i blodet, bland dem DDT. Vid en pressträffen inför EU-valet tog hon tillsammans med EU-parlamentarikern Jytte Guteland ett nytt blodprov för att undersöka vad som hänt sedan dess. Resultatet väntas vara klart tidigast till midsommar.

Jag funderar på vilka kemikalier det rör sig om och hur de har hamnat i kroppen. Jag är övertygad om att de flesta får vi i oss i form av läkemedel eller som E-ämnen i halv eller helfabricerad mat. Andra andas vi in. Jag skrev en blogg om ”Urbana problem för drygt 2 år sedan:

”Upphetsningen hos nyhetsredaktören var stor när hon igår förmedlade att dieselavgaser skadar barns hjärnor. Deras inlärningsförmåga försämras. Avgaserna innehåller ultrafina partiklar som når ända in i våra hjärnor.

Men … tänker jag genast! Jag har under stor del av min uppväxt  bodde jag utmed trafikerade gator i en storstad , gick i skola utmed trafikerade gator och bodde i närheten av tunga industrier som spydde ut rök Jag andades säkert in många ultrafina partiklar. Har min inlärningsförmåga försämrats pga detta? Skulle jag ha varit en Einstein om jag inte utsatts för detta?

Nu har ju luften förbättrats avsevärt i Sverige – även i storstäderna. Men nyligen hade någon tänt eld på två garage i Malmö. Över 200 bilar brann upp eller skadades. Det måste ha varit otrolig rökutveckling från 200 bilar med däck, lack, karosser, inredning, bensin och diesel. Vad innehöll dessa rökmoln? Säkert en mängd onyttiga grejer. Det var nog många barn som andades in detta. Vad händer med de barnen? Hur påverkas vi människor av all denna brandrök från vågen av bilbränder som har drabbat vårt land?

Är det andra faktorer som påverkar vår hjärna och barns inlärningsförmåga? Den 29 juli 2010 skrev jag i en annan blogg:

”Det är inte ofta som jag tittar på TV. De gånger som jag gör det upplever jag ofta att reportrarna är historielösa. De vet ingenting om hur man levde i Sverige för 100 år (eller några 100 år) sedan och blir väldigt upprörda över att U-länderna lever på den nivån.

Igårkväll såg jag ett ”skitprogram”.  Det började i London. En 150-årig synd! Dagvattnet och avloppsvattnet rinner i samma tunnlar (som inte förändrats sedan de byggdes för150 år sedan). När det ösregnar, ca  en gång i veckan, blir det översvämning och skitvattnet rinner ut i Themsen. Många, speciellt roddarna, blir sjuka av det. Samma problem finns i de flesta storstäder. Naturligtvis! När avloppstunnlarna grävdes så bodde det inte så många människor i området och behovet täcktes!

Problem har också uppstått i flyktingläger över hela världen. Av det dras slutsatsen att biståndspengar ska hellre använvändas till tolettbygge än till medicin! Jaha! Sonen reste i våras i Indien och Bangladesh. Han besökte t ex Tsunamidrabbade fiskare i Bangladesh. Deras båtar hade förstörts och de hade inte pengar till nya. De blev därför arbetslösa och hade svårt att försörja sig och sina familjer. Med biståndspengar byggdes toaletter för 2 år sedan. Fiskarna och deras familjer visste inte vad de skulle använda dem till och fortsatte att göra sina behov i skogen. Däremot visade de stolta upp sina WC för besökarna. De är fortfarande mycket fattiga och behöver båtar för att kunna försörja sig!

Tittar vi tillbaka i historien så ser vi att avfall hälldes ut på gatorna i städerna. Så småningom, när fler och fler flyttade till städerna,  byggdes avloppstunnlar och vi började ta hand om våra sopor. Sen har vi varit upptagna med att bygga upp vår välfärd och har trott att gamla ledningsnät, som byggdes för 100-200 år sedan, fortfarande ska räcka till.

Problemet är helt enkelt urbaniseringen! Skitit har vi väl gjort alltid! Det är inget 2000-tals problem (som jag uppfattade av TV-programmet)! Men förr gick man ut i skogen eller på fältet och gjorde sina behov. Fler och fler flyttar till städerna! Skiten blir mer koncentrerad och därmed hälsovådlig!”

Kemikalier finns på många ställen. Jag skrev en blogg inför valet 2018. Våra lokala Mp-politiker hade bjudit in till en träff:

”De vill prata politik, bjuda på kaffe och feministiska tatueringar! Vad är en feministisk tatuering? Jag googlade och hittade en mängd sådana där kvinnors kön är avbildade, girlpower och feministmärken. Men också:

Mina funderingar går dock i en annan riktning. Tatueringsfärger? Innehåller inte de en mängd gifter? Hur väl rimmar det med miljöpartiets politik? Nej, jag har inget förtroende för ett parti som bjuder på feministtatueringar samtidigt som de vill att vi ska äta sunt (helst bli veganer), ha feministisk stadsplanering, förbjuda fossila bränslen och förbjuda oss att flyga.”

Jo tatueringsfärger innehåller en hel del gifter. Jag läser på Läkemedelsverkets sida;

”Läkemedelsverket har utfört analyskontroller och märkningskontroller av 34 tatueringsfärger för tatuering och permanent makeup. 12 produkter visade sig innehålla förbjudna ämnen eller för höga halter av föroreningar. 5 av produkterna innehöll aromatiska aminer vilka är förbjudna i tatueringsfärger med anledning av att de misstänks vara cancerframkallande, mutagena (skadar arvsmassan, DNA), reproduktionstoxiska (skadar fortplantningsförmågan) eller på grund av deras allergiframkallande egenskaper.

8 av de undersökta färgerna innehöll förhöjda halter av föroreningarna arsenik, barium, bly, kadmium, kobolt, zink eller polycykliska aromatiska kolväten (PAH). Många av produkterna hade också märkningsbrister som till exempel saknade varningstexter, sterilmärkning och tillverkningspartiets nummer.

Efter utförd granskning uppfyllde endast 11 produkter de regler som Läkemedelsverket kontrollerat.”

Tatueringar har blivit ett mode. Människor exponerar sig frivilligt för dessa gifter. Det är inget nytt! Jag, som aldrig har eller kommer att tatuera mig, har förstått att det inte kan vara bra att injicera dessa gifter i huden.

Dessutom utsätter vi huden för en mängd kosmetika och krämer. Många människor drabbas av allergiska reaktioner efter användning av dessa.

Ja, vi människor exponerar oss själv för en mängd gifter och kemikalier – medvetet eller omedvetet. Ändå ökar vår medellivslängd hela tiden – trots alla larmrapporter om farliga ämnen. Jag tror att det allra största hotet mot mänskligheten är vissa människors dumhet!

 

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Arne Groningsson
  Maj 17, 2019 @ 12:32:46

  Helt klart är att Socialdemokrater är skadade på ett eller annat sätt.
  Om det är på grund av kemikalier eller medfött, spelar väl ingen betydelse.
  Man försökte reglera detta handikapp tidigare genom inre ”omskärelse”, men de egna leden tunnades ut, och hade man fortsatt så hade alla socialdemokrater varit ofödda idag…,

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. SasjaL
  Maj 17, 2019 @ 12:46:55

  Beträffande tatueringsfärg och makeup, studier har även visat att kemikalier för hårfärgning och -blekning tar sig in i kroppen och ställer till problem.

  Mat, ja, det är mycket som följer med där. Alla kroppsfrämmande kemikalier i margarin (inkl. aceton, kemisk ren bensin mm.), som inte går att få bort vid tillverklningen (sug på den Becel!) Fröoljor [de flesta], som orsakar inflammationer i våra kroppar [bland de värsta: solrosolja] och som inte tål uppvärmning (fritering görs vid ~180°C …).

  E250 – natriumnitrit, ‘konserveringsmedel’ som återfinns i diverse köttprodukter. Har sett ett antal innehållsdeklarationer, som bara anger detta E-numret. Varför inte i klartext …? Det har varit länge varit känt att kemikalien inte bara ställer till problem i våra kropoar, utan även i våra husdjur. Andra kemikalier med E-nummer …

  Kött- och mjölkprodukter som kan förvaras i rumstemperatur? Inte utan mängder av kemikalier! Mjölk med extra lång hållbarhet? Samma där, men de är av någon anledning inte deklarerade på mjölkförpackningarna …

  Har noterat att vissa köttprodukter hos Lidl förvaras utan kyla här i Sverige. Nere på Rodos återfinns allt sådant i kyldiskar … (Skillnad i smak, om inte annat …)

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Maj 17, 2019 @ 13:21:59

   Mjölkprodukter pastöriseras på olika sätt. De vanligaste är lågpastöriserad dvs upphettning vid 72–74 °C under 15 sekunder.
   UHT står för ”Ultra High Temperature” (Ultrahög Temperatur) och är en metod där man steriliserar produkten genom att upphetta den till 147 °C under 1–4 sekunder. Rätt förpackad kan denna mjölk, även kallad aseptisk mjölk, oöppnad förvaras i rumstemperatur med en hållbarhet mellan 6 och 12 månader. Denna pastöriseringsmetod är mycket vanlig utomlands.
   ESL står för ”Extended Shelf Life” (Utökad hållbarhet) och är ett mellanting av högpastörisering och UHT. I denna metod använder man principen för UHT men sänker temperaturen till 127 °C samt kyler mjölken snabbt därefter till 4 °C. Med denna metod undviks den kokta smaken men ger mjölken längre hållbarhet, 3–6 veckor vid kylförvaring.
   Det handlar alltså inte om några tillsatser!

   Angående köttförvaring och ”konservering” utan tillsatser beskrev jag hur de berömda skinkorna tillverkas – som finns i stort sätt i alla butiker och på alla krogar, hängande fritt, i Spanien – i min andra blogg. https://ulsanskulturochkuriosa.wordpress.com/2019/03/08/en-resa-i-alpujarra-bergen-del-2/

   Gilla

   Svara

   • SasjaL
    Maj 17, 2019 @ 19:39:58

    Den preparering du nämner för mjölken sänker näringsvärdet markant. Något som kritiserats under ett antal år.

    Beträffande köttet så gjorde jag missen att inte vara tydlig med att jag avsåg korv, som då inte har lufttorkats, utan bara malts ner och blandats med smaksättare och kemikalier, med rökning efteråt.

    Gillad av 1 person

   • SasjaL
    Maj 17, 2019 @ 19:53:31

    Glömde … Förr, innan mjölkbilar fanns, så löste man hållbarheten enkelt med att lägga ett silvermynt i mjölkkannorna. En moderniserad form vore att tillsätta silverjoner (kollodialt silver), men läkemedelsidustrin har lagt ner mycket pengar på lobbyverksamhet inom EU för att få det förbjudet, då de förlorar pengar pga silvrets fördelar. Nackdelar? Kroppen spolar ut överflödet, om man inte förtär extrema mängder på kort tid, vilket då troligt genererar permanent blå hud. Det påverkar inte heller ‘de goda’ bakterierna i vår tarmflora, då de har tjockare cellmembran än vad ‘de onda’ har. Det räcker med 10 ppm, vilket är långt under ‘smurf’-dosen.

    Silverjoner går även att förbättra hållbarheten för andra matvaror.

    Gilla

 3. uppstigersolen
  Maj 17, 2019 @ 14:14:21

  Även jag har nog utsatt mig för både det ena och det andra som inte är särskilt hälsosamt. Men jag är en pigg 72-åring. Så gener spelar roll liksom hur man lever i övrigt. Men självklart, den som dagligen står omgiven av otäcka kemikalier får nog skador.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med bilder

My name is Lena

Ingenting är omöjligt!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

%d bloggare gillar detta: