”Näthatsgranskaren” har anmält tusen svenskar för näthat

Sedan 2017 har Näthatsgranskarens anmälningar enligt föreningen själv resulterat i 170 fällande domar och 20 friande. Att inte fler gått till åtal av de tusen anmälningarna, menar föreningens utredare och projektledare Tomas Åberg handlar om okunskap om internet hos polis och åklagare, eller att det av vissa inte anses vara ”riktiga brott”.

”Näthatsgranskaren är en ideell förening som är religiöst och politiskt obunden. Föreningen har till ändamål att öka förutsättningarna för det demokratiska samtalet i Sverige och på ett strategiskt och effektivt sätt motverka hatbrott på nätet och synliggöra det. Detta ska föreningen göra genom att identifiera, utreda och anmäla hatbrott som begås på nätet till rättsvårdande myndigheter, samt informera och utbilda om just hatbrott.” enligt FB-sidan.

Vad är då hatbrott på nätet?

”SMUTS OCH PARASITER
Att benämna flyktingar som smuts och parasiter är inte sakligt utan bara vidrigt. Samt som denna man fått erfara, även brottsligt. Detta slags missaktande och hetsande mot minoriteter kan aldrig försvaras och leder till ytterligare hets mot folkgrupp, men även andra brott som misshandel, ofredande, olaga diskriminering och inte minst dråp och mord.”

Så att säga eller skriva att någon är smutsig eller parasiterar på det svenska samhället kan leda till ”till ytterligare hets mot folkgrupp, men även andra brott som misshandel, ofredande, olaga diskriminering och inte minst dråp och mord”! Hur kan man göra denna slutsats?

Det finns ungefär 5 miljoner FB-användare som är mer eller mindre aktiva. Dessa användare har fått ca 170 fällande domar på sig. Det innebär 0,034 promille av  användarna anmäls. Hur kan dessa 0,034 promille av användarna på verka det demokratiska samtalet på nätet? Kan verkligen denna lilla grupp ha någon större påverkansmöjlighet? De flesta skriver ju i slutna grupper. Ingen – som inte själv vill – behöver gå med i dessa grupper. Ingen behöver läsa vad de skriver.

Hets mot folkgrupp används ofta i Näthatsgranskarnas vokabulär. Men de anser inte att svenska vita  män eller kvinnor är en folkgrupp. Vi kan med andra ord inte kränkas utan kalls för ord som är mer förnedrande än smutsig eller parasit.. Det har blivit så lätt att dra rasistkortet. Det finns grupper i vårt samhälle som anser att de har rätt att kränka andra grupper och som alltid använder sig av rasistkortet. På så sätt blir deras kränkningar legitima; ”Det är ju bara en rasist eller SD:are eller fascist eller rasse eller antifeminist eller …” Deras vokabulär är grovt och kränkande!

Det hatet befattar sig inte Näthatsgranskarna med – trots att jag ser det på vissa sidor dagligen. Men … jag behöver inte läsa och behöver inte bry mig. Jag gör det mest som information om hur de tänker och uttrycker sig.

Behöver vi en Näthatsgranskare som är selektiv då det gäller näthat – vissa, med rätta politiska åsikter, får sprida sitt hat ohämmat medan andra anmäls?

Behöver vi en Näthatsgranskare som delvis finansieras av skattemedel?

”Finansieringen kommer från medlemsavgifter, donationer och gåvor, samt projektmedel från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF”

Jag tror inte att någon radikaliseras för att de läser vad någon annan skriver på nätet. Tankarna har funnits där innan men bekräftas och verbaliseras. Ofta tänker jag när jag läser: ”Jag håller ju med men … kan de inte uttrycka sig på ett seriösare sätt”. Jag tar alltså avstånd från det grova språket. Men en person som inte har så stort ordförråd använder de ord som de känner till. Andra människor kan uppleva språket grovt och kanske stötande. Ändå kanske vi har samma tankar när vi skriver. Dessa tankar kan ingen Näthatsgranskare i världen ta ifrån oss – trots anmälningar.

 

 

Annonser

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Arne Groningsson
  Mar 30, 2019 @ 13:21:00

  Fd Polisen, Sverigehataren och näthatsgranskaren hette tidigare Tomas Bergström, men efter ett ha blivit dömd för Djurplågeri, valde han att byta efternamn till Åberg. Han har ett ”medfött” kriminellt sinnelag enligt en artikel nyligen publicerad…

  Gillad av 3 personer

  Svara

 2. Trackback: Anders Leion: Skogen | ulsansblogg
 3. Flirpan
  Mar 31, 2019 @ 18:21:57

  Bevisligen föregicks terrorslakten av 49 personer i Nya Zeeland av att han suttit och konsumerat hat på nätet. Så var det också när Breivik mördade 69 ungdomar och 8 tjänstemän och likaså med vettvillingen Anton Lundin som sprang in och mördade skolelever och en lärar. I USA finns det flera dussin liknande fall, och i Tyskland likaså. Så, dina hemsnickrade argument om att hatet på nätet inte påverkar är faktiskt nys. Det är ju uppenbart att du helt enkelt håller med i hatandet.

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Mar 31, 2019 @ 20:29:40

   Konsumerat hat på nätet? Varför och vad konsumerar man? Jo, man konsumerar det som man vill ha och bestämmer sig för att konsumera!
   Hat vad är det? Oftast är det kritik som blir avfärdat som nonsens. När människor känner att ingen tar de på allvar så föds hatet. Det är nog så som de personer du nämnde födde sitt hat – nämligen att ingen tog dem på allvar och ingen lyssnade. Det är ett hat som vare sig Näthatsgranskare eller sådana som du kan stoppa med mindre än att lyssna på deras argument och ta dem på allvar.
   Nej! jag tror inte att nätet skapat terroristerna. Det är samhället som skapar dessa personers hat genom att inte lyssna på kritik!

   Gillad av 1 person

   Svara

 4. Trackback: Hot från Näthatsgranskaren. | ulsansblogg
 5. Helena Palena
  Apr 05, 2019 @ 13:01:20

  Nu gick det!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

fujifredrik

Vi fotograferar det mesta av det bästa. För att nämna några inriktningar så fotograferar vi Bröllop, Fitnesstävlingar, Träningsbilder, Djurbilder och Produktbilder åt företag.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN SÅ BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: