EU – för vem?

Det finns dagar då jag nästan sätter kaffet i vrångstrupen – då jag undrar om jag har missuppfattat allting! Vad var det jag egentligen röstade om i valet om inträdet i EU? Jag uppfattade det som fri rörlighet samt fri handel av varor och tjänster över gränserna. Var det inte så?

”Unionens övergripande mål är enligt fördraget om Europeiska unionen att främja freden, unionens värden (såsom frihet, demokrati och jämlikhet) och folkens välfärd. Unionen har som ambition att upprätta ett område med frihet, säkerhet och rättvisa utan inre gränser, en inre marknad med fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital, en ekonomisk och monetär union med en gemensam valuta, och att verka för sina värden runt om i världen, bland annat genom en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik.” enligt Wikipedia.

Det var tydligen rätt! Men varor och tjänster produceras. De produceras i näringslivet. Marknaden styr. Tillgång och efterfrågan. Företagen tillverkar varor och tjänster. Konsumenterna köper – annars slutar företagen att tillverka. Alla gynnas! Företagen får en större kundkrets i hela Europa och konsumenterna får fler produkter att välja mellan. Frihandeln gör att vi slipper tullar och produkterna kan konkurrera på samma villkor och eventuellt bli billigare.

Men …

EU existerar inte för marknadens skull. EU existerar för Europas medborgares skull. Unionen är till för att lösa problem i vanligt folks vardag.

Igår träffade jag den spanske, socialdemokratiske premiärministern Pedro Sánchez i Madrid. Våra båda partier kommer gå till val på ökad trygghet för vanligt folk.

Fler ska komma i arbete, kvinnor ska ha samma rättigheter som män, kampen mot lönedumpning intensifieras och klimatförändringarna ska bekämpas.

Vi behöver en ökad social trygghet i Europa där löntagare inte konkurrerar med varandra med låga löner eller dåliga arbetsvillkor.

Därför är en stark europeisk union en förutsättning för ett starkare samhälle där klyftorna minskar och där högerextremism inte får fäste.” skrev Stefan Löfven på sin FB-sida igår!

Vad menar han?

Marknaden är ju en ekonomisk term som syftar på utbud och efterfrågan av en vara eller en tjänst. Om vi inte har denna ekonomiska marknad så försvinner ju även jobben! Helt vanliga människor jobbar med att tillverka och sälja varor och tjänster! Förstår inte statsministern detta samspel? Var ska han hitta jobben om inte marknaden fungerar? Vi vet ju redan att den offentliga sektorn inte fungerar. Vill han göra denna sektor ännu mer ofantlig? Men den sektorn producerar ju ingenting!

Vem är den vanliga medborgare enligt statsministern? Är inte företagare eller konsumenter vanliga medborgare? Det är ju de som styr marknaden! Det är inte Stefan Löfven, eller Socialdemokraterna eller EU – trots rädslan för att högerextremismen ska få fäste. Stefan Löfven eller de andra i regeringen är inga vanliga människor! Vanliga människor har inte deras löner eller fringisar.

Vanliga människor lever ett helt annat liv! Det är därför som Stefan Löfven väljer att kalla människor som förstår verkligheten för högerextremister, fascister eller nazister. Allt handlar ju egentligen om att han inte förstår vad det innebär att vara en vanlig människa! Det finns inget motsatsförhållande mellan marknaden och vanliga människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: