Seniorer – belastning eller tillgång

 

Då – när jag precis hade fyllt 55 – öppnade jag ett kuvert som kommit i brevlådan och kände stor vrede. Kuvertet innehöll ett erbjudande om seniorboende! Jag rev erbjudandet i 1000-tals småbitar under tiden som jag vräkte ur mig en mängd fula ord.

Varför fick jag, som befann mig mitt i livet, detta erbjudande? Jag var inte gammal! Jag var fullt kapabel att själv välja hur jag ville bo. Om jag nu ville bo i ett seniorboende så hade jag varit kapabel att själv ringa upp och anmäla mig till ett sådant. Varför skulle jag välja att bo kollektivt när jag större delen av mitt liv har bott i egen villa?

Jag känner samma vrede idag – snart 15 år senare – när jag tänker på denna episod. Varför är äldre människor en belastning? Varför ska vi nöja oss med att passa barnbarnen, mata duvorna i stadsparken, gå på PRO-möten, åka på pensionärsutflykter eller dricka kaffe med andra pensionärer?

När pensionsåldern inträffar så börjar ju livet på riktigt! Det är då som vi inte behöver gå till jobbet men ändå få ut vår lön. Det är då som vi inte har några tider att passa. Det är då som vi inte längre behöver vara kollektivister. Då kan vi göra exakt vad vi vill, när vi vill, var vi vill och med vem vi vill. Egentligen är det bara ekonomin som begränsar. Men finns viljan så går det mesta att genomföra.

Men politiker och makthavare vill helst av allt bunta ihop oss seniorer till ett viljelöst kollektiv utan några individuella behov. När de talar storebrorsaktigt om oss så förvandlas vi till en tärande massa – i behov av sjukvård, hemtjänst, plastlådemat,  åldringsboende och bostadstillägg.

Regeringen lovar att höja garantipensionen – så att vi ska FÅ mer av de pengarna som vi under vårt yrkesverksamma liv har betalat till staten för att kunna få en vettig pension! Vi ska alltså vara tacksamma för att vi får tillbaka våra egna pengar. Samtidigt vill de höja pensionsåldern! De betraktar alltså oss som en belastning!

Många pensionärer är aktiva – både fysiskt och psykiskt. När jag tänker på äldre människor i min närhet så är det få som har behövt vare sig sjukvård, hemtjänst, plastlådemat,  åldringsboende och bostadstillägg förrän de har närmat sig 90. Det är få åldringar som är en belastning. Många sitter inne med stora kunskaper men politikerna vill inte ta vara på dessa kunskaper. Åldersdiskrimineringen är stor. Den generation som idag är omkring 70 har oftast hög utbildning och stor kompetens. Men om politiker skulle släppa fram dem så hade ju deras egen kunskapsbrist synts tydligt!

Dagens politiker vill att vi pensionärer ska vara ett kollektiv som tacksamt tar emot deras allmosor. Vi ska inte förstå att de slösar bort våra pengar på annat. Vi ska däremot förstå att det är viktigt att lägga våra skattepengar på projekt som handlar om genus, klimat, segregation, diskriminering osv. Vi ska förstå vad Morgan Johansson menar när han säger att vi ska vara medmänskliga. Medmänskligheten gäller inte, enligt honom,  landets pensionärer, hemlösa eller funktionshindrade. Enligt honom sträcker sig medmänskligheten enbart till en ny valboskap som kan indoktrineras att rösta på S.

Men de elaka pensionärerna nöjer sig inte med detta. De envisas med att skriva ner sina tankar på sociala medier och att rösta på fel parti i riksdagsvalet. Därför måste nu politikerna utreda hur de ska kunna kringgå yttrandefriheten och demokratin. Det finns politiker som uppriktigt säger att politiker inte ska behöva rätta sig efter den okunniga pöbeln som röstar fel!

De har utsett sig själv till en elit som vet bäst. Men det är kanske de själv som har fel och borde lyssna på en äldre generation med stor kunskap? Belastningen är kanske en tillgång som de borde använda för att få ordning i vårt land .

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Feb 01, 2019 @ 13:21:30

  Visst har du rätt. Men varför röstar så många äldre på sossarna? Hade samtliga pensionärer lagt sina röster på nåt borgerligt parti, jag tänker M, KD samt SD så hade vi inte haft nuvarande regering utan nåt mer funktionellt. Så visst är pensionärer en tillgång, jag är ju själv 72, men somliga äldre har inte fattat vart vi är på väg. Och då talar jag inte om På Spåret i kväll.

  Gillad av 2 personer

  Svara

 2. motvallsblogg
  Feb 01, 2019 @ 17:08:00

  Att hålla sig kvar på den röda sidan även på gamla dar ser jag som ett tecken på demens.
  Kanske är jag elak men vi fyrtitalister har ändå något att jämföra med och även om vi inte sitter med facit kan vi i alla fall se vartåt det lutar.

  Gillad av 3 personer

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: